hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Dumansız hava sahası" kansere etki etmedi

    Dumansız hava sahası kansere etki etmedi
    expand

    Erciyes Üniversitesi'nin verilerine göre, Türkiye genelindeki tablonun aksine Kayseri'de erkekler en çok akciğer kanseri oluyor. "Dumansız hava sahası" da bu tabloyu çok etkilemedi.

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi M. Kemal Dedeman Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Halit Karaca, kentteki erkeklerde akciğer, kadınlarda da meme kanserinin önde olduğunu söyledi.

    Yrd. Doç. Dr. Halit Karaca, Türkiye'de erkeklerde sırasıyla en sık, prostat, akciğer ve kalınbağırsak kanseri görülürken, Kayseri'de bu sıralamanın akciğer, kalınbağırsak ve mide olarak değiştiğini ifade etti. Erkeklerde akciğer kanserinin sık görülmesini sigara kullanımına bağlayan Karaca, verilerin 2010 yılından sonra "dumansız hava sahası"nın uygulanmasıyla çok da değişmediğini söyledi.

    Yrd.Doç.Dr. Karaca, kadınlarda ise hem Türkiye'de hem de Kayseri'de meme kanserinin önde olduğuna dikkat çekti. Kadınlarda da akciğer kanseri oranlarında artış olduğuna değinen Yrd.Doç.Dr. Karaca, "Sigara ve kanser artışı birbiriyle doğru orantılı" dedi.

    Kayseri'de söz konusu kanser türlerinde sıklığın görülmesine dair tek bir neden belirtmenin zor olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Halit Karaca, şöyle devam etti:

    "Doğu Anadolu Bölgesi'nde yemek borusu ve mide kanseri sık görülür. Çünkü aşırı sıcak gıdalarla beslenme, aşırı tuzlu, salamura yiyecekler tüketmek gibi faktörler var. Kayseri bölgesi için böyle spesifik bir neden söylemek zor. Diyebileceğimiz şu olur: Akciğer kanserinde bir artış var. Bu oranlar Türkiye çapında da aynı. Baktığınız zaman diğer taraftan sigara kullanımında özellikle kadınlarda artış olduğunu görüyoruz. 2005 ve 2006 yıllarında genel olarak tüm kanser türlerine bakıldığı zaman en çok meme kanseri görülürken sayısal olarak hem kadın hem erkeklerde akciğer kanseri artma göstermiş."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow