hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yarım saatte ağrısız, kansız kalp ameliyatı

    Yarım saatte ağrısız, kansız kalp ameliyatı
    expand

    Daha önce 6 saat süren aort kapak ameliyatı, uygulanan yeni yöntemle, kalp durdurulmadan, göğüs kafesi açılmadan yarım saatte ağrısız ve kansız yapılıyor.

    Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Mustafa Emmiler ve ekibi, 79 yaşındaki Sebahat Kaytan adlı hastanın aort damar kapağını kalbi durdurmadan, hastanın kasık bölgesinden girerek gerçekleştirilen yarım saatlik operasyon sonunda değiştirmeyi başardı. Bu ameliyatın Antalya'da ilk kez, Türkiye'de de birkaç merkezde çok az sayıda yapıldığını anlatan Doç. Dr. Emmiler, "Özellikle ileri yaşlarda ve kalpten çıkan şah damar ve kapak darlığı (aort kökü 20 mm'den az ise) karşılaştığımız durumlarda yaptığımız bir operasyondur. Bu bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. Çünkü normalde, aort kökü genişletilerek aort kapak takılması 5 - 6 saat sürüyor. Bu kadar uzun ameliyatta, yaşlı hastalarda risk daha da artıyor" diye konuştu.

    Yarım saatlik operasyon

    Doç. Dr. Emmiler, yeni yöntemle ameliyatın çok kısa sürdüğünü, örneğin bu ameliyatı yarım saatte bitirdiklerini kaydetti. Doç. Dr. Emmiler, "Hasta riskli ve 5 - 6 saat süren ağır ameliyattan kurtuldu. Bu yeni teknoloji ürünü kapaklar dikiş gerektirmiyor. Çok kısa sürede kalbe yerleştiriliyor. Yeni ve ileri teknolojik gelişmeler hem bizim hem de hastaların işini kolaylaştırıyor" dedi.

    Hastaların bu yeni yöntemle daha hızlı iyileştiğini, böylelikle hastada ameliyata bağlı istenmeyen durum ve kayıp risklerinin azaldığına işaret eden Doç. Dr. Emmiler, hastaların hiç kaygı duymadan gelebileceğini, daha önce 6 saat süren kalp kapak değişim ameliyatını yarım saatte ağrısız ve kansız yaparak onları evlerine, ailelerine kavuşturduklarını söyledi.

    6 çocuk 17 torun

    Ameliyat olan hasta Sebahat Kaytan da 6 çocuğu ve 17 torunu ile mutlu bir hayat sürerken, yaklaşık 1 ay önce halsizlik ve kalp çarpıntısı şikayetiyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğünü anlattı. Bugüne kadar hiçbir hastalık geçirmediğini, 1 ay önce rahatsızlanıp hastaneye getirildiğinde doktorların hemen ameliyat olması gerektiğini söylediklerini dile getiren Kaytan, "Kalp kapağımın yerinden oynadığını tespit etmişler. Yeni bir kapak taktılar. Bu ameliyatın Antalya'da ilk kez yapıldığını öğrendik. Şimdi çok iyiyim. Çocuklarıma ve torunlarıma kavuşmanın sevincini yaşıyorum. Ameliyatımı yapan doktorlarıma ve hemşirelere teşekkür ediyorum" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow