hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İleri yaş gebelikleri yüksek risk taşıyor

    İleri yaş gebelikleri yüksek risk taşıyor
    expand

    Anne olma yaşı yükseldikçe riskler artıyor. 30-40 yaş aralığındaki gebeliklerde düşük ve erken doğum oranı artarken bebek açısından ise down sendromu tehdidi doğuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüzde anne olma yaşı kadının kendini hazır hissetmemesi, iş yaşamındaki aktif roller ya da eğitim sürecine devam etme gerekçeleri ile giderek ilerliyor. Ancak sürekli ötelenen hamilelikler normalden iki kat daha fazla risk ile karşı karşıya kalınmasına sebep olabiliyor.

    Kadının uygun yaş dönemini geciktirerek gebeliğin 30-40 yaş aralıklarında yaşanması anne adayı açısından diyabet, tansiyon, erken doğum gibi sorunlar yaşatabiliyor.

    Bebek açısından ise kromozom anormallikleri, yani "Down Sendromu" gibi sorunlar geç yaş gebeliklerinde görülebilir.

    30-40 yaş aralığındaki gebeliklerde düşük ve erken doğum oranı artıyor. Gebelikte ağrıya ya da kanamalara neden olabilen rahim içi iyi huylu tümörlere daha sık rastlanır.Gebelik esnasında yaşam kalitesini düşüren hemoroit, idrar tutamama, bacak varisleri, bel ve kas ağrıları daha kolay  ortaya çıkıyor.

    Hastalık tedavi edildikten sonra gebelik hedeflenmeli

    Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Arda Lembet eğer var olan bir hastalık var ise tedavi süreci bittikten sonra gebeliğin hedeflenmesi
    konusunda uyarıyor ve şunları belirtiyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu yaş grubunda daha sık görülen genetik ve kromozomal anormalliklerin ekarte edilmesi amacıyla yaklaşım daha farklılık göstermektedir.  Anne adayı detaylı ultrasonografi ve tarama testleri ile ilk olarak 11-14 hafta arasında sonra da 18-22 haftalar arasında detaylı değerlendirilip  yaşa bağlı risk değerlendirilmesi yapıldıktan sonra risk yüksek ise amniyosentez önerilmektedir. İleri yaş grubunda hamilelik öncesi hastaların genel  sistemik muayenesi yapılarak tansiyon, diyabet, böbrek, hematolojik ve diğer hastalıklar yönünden de değerlendirilme yapılmalıdır.  Eğer mevcut bir hastalık varsa mutlaka sağlık durumu iyileştikten sonra gebelik hedeflenmeli, sonrasında da bireyselleştirilmiş izlem ve tedaviye devam edilmelidir."

    Stresli bir iş yaşamı varsa takip şart

    Yetkililer eğer stresli iş hayatı eşiliğinde ilerleyen bir gebelik ve İleri yaş hamileliği yaşanıyorsa,  hamileliğin mutlaka başından sonuna kadar özenle takip edilmesi, bilgilendirilmesi ve doğuma hazırlanması konusunda uyarıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow