hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Akılcı ilaç kullanın" çağrısı

    Akılcı ilaç kullanın çağrısı
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İlaç harcamamız 16 milyar lira. Ciddi anlamda mali kaynak, akılcı ilaç kullanılmadığı için maalesef çöpe gidiyor" dedi.

    Bakan Çelik, Kurban Bayramı tatilini geçirdiği Bursa'da, gazetecilere, "Akılcı ilaç kullamı" kampanyasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu kampanyanın çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, Türkiye'de doktora gidip reçete yazdırıldıktan sonra bütün eczanelerden ilaç alınabildiğini bildirdi.

    İlaç kullanımında yanlışlıklar olduğunu ifade eden Çelik, "Bizde böyle bir hastalık var. 'Hekime, doktora erişimde bir sıkıntı yok. Nasıl olsa doktoru bulmuşum o halde ilacı yazdıralım" gibi yaklaşık var maalesef. Onun için 'akılcı ilaç kulanımı' gerekli diyoruz. Siz, ihtiyaç olmadığı sürece ilacı niye alacaksınız? İlaç bir hastalığın tedavisi için alınır ama buna ihtiyaç yokken siz ilacı alırsanız yeni bir hastalığa sebebiyet vereceksiniz. Yeni bir sağlık sorunuyla kendinizi karşı karşıya bırakacaksınız" diye konuştu.

    Çelik, "akılcı ilaç kullanımı" ile ilgili üniversitelere yaptırdıkları bir çalışma sonunda, ilaçların yüzde 26'sının buzdolabında saklandığının görüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

    "Bakıyorsunuz bunların saklanmaması gerekiyor. Dolapta değil, belli bir ısıda tutulması gerekirken vatandaş almış bolca ilacını götürmüş buzdolabına koymuş. Son kullanma sürelerine bakıyorsunuz onlara dikkat edilmiyor. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması başka sorunları meydana getiriyor. Bunun gibi bin bir türlü sıkıntılar yaşanıyor ama en önemlisi bu akılcı ilaç kullanmamanın getirmiş olduğu sorunlardan birisi, vatandaş ilacı dolaba getirip koyuyor, sonra da bakıyor ki zamanı geçmiş çöpe atıyor. İlaçların yüzde 37'si çöpe atılıyor. Yani her 8 ilaçtan 2-3'ü çöpe atılıyor. Hem de normal çöpe atılıyor. Tıbbi bir ürün var burada, bunu siz normal çöpe atıyorsunuz bu da çevre açısından son derece sakınca oluşturuyor."

    İlaç konusunun hem insan bünyesi hem de toplum ve çevre sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
    "Vatandaşların ihtiyaç varsa hekimiyle danışıp hangi dozda ne kadar ilaç alması gerekiyor ise ona riayet etmeleri gerekiyor. Yoksa evde, buzdolabında ilaç biriktirerek bunları daha sonra çöpe atarak ne ülke ekonomisine ne kendi sağlıklarına ne de çevreye bir katkı sağlamamış olurlar. Onun için bu konudaki çalışmalarımız ve verilerimiz çok ciddi bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda var. Aynı şekilde toplumsal bilincin geliştirilmesiyle ilgili de yaygın bir şekilde üniversitelerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an Marmara Üniversitesi ile akılcı ilaç kullanımı ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumunın son derece detaylı kamuoyunu bilgilendirmeye dönük çalışmalar var. Eğer her 8 ilacın 2-3'ü çöpe gidiyorsa ve de gitmemesi gereken bir çöpe. Mali açıdan zarar, vatandaş açısından zarar, çevre açısından zarar. Bizim şuan ilaç harcamamız 16 milyar lira. Ciddi anlamda mali kaynak, akılcı ilaç kullanılmadığı için maalesef çöpe gidiyor."

    Bakan Çelik, ilaçların süper marketlerde oluşturulacak eczanelerde satılmasıyla ilgili söylentilerin gerçeği yansıtmadığına da değinerek, "Böyle bir şey yok. Şu an 24 bin eczanemizde ilaç hizmetini sunmaya devam ediyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow