hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye kendi ilacını üretecek

    Türkiye kendi ilacını üretecek
    expand

    Türkiye artık kendi ilacını üretecek. Hedef kanser, şeker, hepatit gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yerel firmalarca üretilmesi. TÜBİTAK, milli ilaç için kapısını çalanlara yüzde 100 destek verecek. "Ben bunu yaparım" diyen 26 konsorsiyum başvuruda bulundu bile.

    Türkiye kendi ilacını üretmek için düğmeye bastı. Hedef kanser, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, hepatit ve karaciğer iltihabı gibi bir çok önemli hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçları üretmek. TÜBİTAK'a bu konuda "Ben bunu yaparım"diyen 26 konsorsiyum başvurdu.

    Mevcut durumda Türkiye bir çok önemli hastalığın tedavisinde kullanılan ve  pahalı olan bu ilaçları yurt dışından alıyor. Pazardaki ilaçların yüzde 49'u Türkiye'de üretilen ilaçlar, yüzde 51'i ise ithal.

    Ayrıca Türkiye'de üretilen ilaçların hepsi jenerik ilaç. Yani molekülü Türkiye'de değil.  Ama milli ilaç projesi ile bu değişecek. Türkiye'de artık biyoteknolojik ilaçlar üretilecek. Kimyasal ilaçlardaki molekül bulunup onun ilaç sektörünün ham maddesi haline gelmesi sağlanacak. Böylelikle hastalığa, hatta kişiye özel ilaç üretimi bile mümkün olabilecek

    Milli ilaç projesi kararı, 6 ay önceki Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda alındı. TÜBİTAK, milli ilaç için kapısını çalanlara yüzde 100 destek verecek. Ancak, "tamam" denilen projeler için en az 3 yıllık Ar-Ge süresi gerekecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow