hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şampiyon bisikletçiden doping itirafı

    Şampiyon bisikletçiden doping itirafı
    expand

    İtalya Bisiklet Turu'nu 2012'de kazanarak, "grand tour"da zafer yaşayan ilk Kanadalı bisikletçi olarak tarihe geçen Ryder Hesjedal, 10 yıldan fazla bir süre önce doping yaptığını itiraf etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hesjedal'in temsilcisi Slipstream Sports tarafından Kanada basınına yapılan açıklamada, doping yaptığı için itibarı zedelenen eski Danimarkalı bisikletçi Michael Rasmussen'in, "Sarı Humma" (Yellow Fever) isimli kitabında yer alan Kanadalı bisikletçi hakkındaki "2003 sezonunda EPO olarak bilinen yasaklı 'erythropoietin' maddesini kullandığı" iddiası kabul edildi.

    2003 sezonunda Rasmussen'in yarıştığı Rabobank takımının, gelişim programında dağ bisikletçisi olarak yer alan Hesjedal, açıklamasında, dürüst olmanın, sporu ileriye götüreceğine inandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

    "10 yıldan fazla bir süre önce yanlış yolu seçtim. Bu hatayı 10 yıldan fazla bir süre önce kısa bir zaman diliminde yapmış olsam da hiçbir şey yaptığım gerçeğini değiştiremez. Arkadaşlarım, ailem, basın, taraftarlar, sponsorlar ve aynı yanlışa sapmayan meslektaşlarımdan, sporun karanlık geçmişinde yer aldığım için içtenlikle özür dilerim."

    32 yaşındaki Hesjedal'in takımı Garmin-Sharp tarafından yapılan açıklamada ise "bünyelerinde yer alan herkesten dopingle mücadele organlarına karşı dürüst ve açık olmalarının beklendiği" hatırlatılarak, "Bir yıl önce Amerikan Anti Doping Ajansı (USADA) ve Kanada Spor Etiği Merkezi (CCES) ile iş birliği yaparak, bildiklerini paylaşan Ryder için de aynı şeyler geçerli. Bunun yanı sıra yüzde 100 doğruluğa da olan inancımızdan dolayı onu destekliyoruz" denildi.

    Hesjedal, USADA'nın, doping yaptığı gerekçesiyle 7 Fransız Bisiklet Turu şampiyonluğu elinden alınan ABD'li eski bisikletçi Lance Armstrong hakkında yürüttüğü soruşturmada tanıklık yapmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow