hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın en zengin sporcusu

    Dünyanın en zengin sporcusu
    expand

    Ekonomi dergisi Forbes, 2013 yılının en çok kazanan 100 sporcusunu açıkladı. Zirvede 78,1 milyon dolarlık yıllık geliri ile golf oyuncusu Tiger Woods yer alırken, tenisçi Roger Federer ikinci oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Forbes, 1990'da boksör Mike Tyson'ın 28,6 milyon dolarlık gelirle en çok kazanan sporcu olarak dikkatleri üzerine toplamasından sonra düzenli olarak yayımladığı "Dünyanın En Çok Kazanan Sporcuları-2013" listesini açıkladı. Bu yıl 23 ülkenin ve 11 spor dalının temsil edildiği listede sadece son 12 ay boyunca aktif çalışmış sporcular yer alırken, beyzboldan 27, basketboldan 21, Amerikan futbolundan 13, futboldan ise 12 sporcu dünyanın en çok kazananları oldu.

    Amerikan sporcular pastadan yüzde 63'lük pay alırken, İngiltere 5, İspanya 4, Venezuela 3 sporcusuyla listede kendine yer buldu.

    Maaş, ödül ve bonusların dahil olduğu kişisel kazançların yanı sıra vergi, lisans ve reklam geliri gibi verilerin de dikkate alınarak hazırlandığı liste, 1 Haziran 2012 ve 1 Haziran 2013 dönemini kapsıyor.

    - Zirvedeki isim Tiger Woods

    Golfün efsane ismi Amerikalı sporcu Tiger Woods, 78,1 milyon dolarlık kazancıyla dünyanın en çok kazanan sporcusu unvanını aldı. Geçtiğimiz 12 ayda toplam 6 turnuva kazanan Woods, gelirinin büyük kısmını sponsorlarından sağlıyor.

    Ünlü golfçünün, Abu Dabi, Çin, Malezya ve Türkiye'de katıldığı organizasyonlardan elde ettiği gelirin ise 10 milyon doları aştığı belirtiliyor. Woods, 2012 yılında zirvedeki yerini Amerikalı boksör Floyd Mayweather'e kaptırana kadar 11 yıl boyunca art arda dünyanın en çok kazanan sporcusu unvanının sahibi olmuştu.

    Woods'u 71,5 milyon dolarlık geliriyle dünyanın en iyi tenisçilerinden Roger Federer izledi. Sponsorlarından aldığı yıllık 40 milyon dolarla servetini büyüten İsviçreli raketin, geçen sene katıldığı Güney Amerika turundan 14 milyon dolarla döndüğü belirtiliyor. Federer'in toplamda 17 Grand Slam şampiyonluğu bulunuyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Basketbolun altın çocuğu Bryant 3. sırada

    Geçen sene en çok kazanan sporcular listesinde 6. sırada yer alan ünlü basketbolcu Kobe Bryant, 2013 sıralamasında 61,9 milyon dolarlık geliriyle 3'üncülüğe yükseldi. Kulübünden yıllık 28 milyon dolar alan NBA yıldızı, bu geliriyle en fazla kazanan basketbolcu olarak dikkati çekiyor. Başta Çin'de olmak üzere birçok ülkede ayakkabıları büyük ilgi gören sporcunun, THY reklam filminden de büyük gelir elde ettiği ifade ediliyor.

    - "Kral James" sıralamadaki yerini koruyor

    Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) normal sezonun "en değerli oyuncusu" (MVP) ödülünü 4. kez kazanan Miami Heat'in yıldızı LeBron James, 59,8 milyon dolarlık geliriyle sıralamadaki yerini koruyor. Geçen sene de kazancıyla 4. sırada yer alan "Kral" lakaplı oyuncu, üst üste kazandığı 27 maçla, takımının "NBA'in en uzun ikinci galibiyet serisi"ne imza atmasında büyük rol üstlendi. Son zamanlarda standartları alt üst eden bir performans sergileyen James, 66 galibiyet ve 16 mağlubiyetle takımının NBA'in en iyi derecesini yapmasına katkı sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan futbolu oyuncusu Drew Brees, 51 milyon dolar kazanarak listenin 5. sırasında kendine yer bulurken, yine Amerikan futbolunun devlerinden olan Aaron Rodgers ise 49 milyon dolarla en çok kazanan 6. sporcu oldu.

    - David Beckham son kez listede

    Listedeki en çok kazanan futbolcu ise 8. sırada yer alan İngiliz David Beckham oldu. 47,2 milyon dolarlık gelirinin yalnızca 5,2 milyon dolarlık bölümünü spordan sağlayan yıldız, 21 yıllık futbol kariyerine mayıs ayı sonunda veda etse de, sponsorluk anlaşmaları sayesinde para kazanmaya devam edecek. 

    Beckham'dan sonra en çok kazanan isimler dünyanın en iyi futbolcuları arasında gösterilen Ronaldo ve Messi oldu. Listenin 9. sırasında yer alan Portekizli Cristiano Ronaldo bir yıl içinde 44 milyon, 10. sırada yer alan Arjantinli futbolcu Lionel Messi ise 41,3 milyon dolar toplam gelir elde etti.

    - En çok kazanan kadın sporcuların tümü tenisçi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın sporcuların, erkeklere kıyasla kazanç skalasının oldukça düşük kaldığı listede, sadece 3 kadın yer alıyor ve üçü de tenis yıldızı.

    Kortların tanınmış ismi, 26 yaşındaki Rus tenis yıldızı Maria Sharapova, 2009 yılında 126. sırada yer aldığı listede, bu yıl 29 milyon dolarlık kazancıyla 22. sırada kendine yer bulurken, Wimbledon Tenis Turnuvası 2012 şampiyonu olan Serena Williams ise 20,5 milyon dolarlık kazancıyla listede 68. sırada bulunuyor. Grand Slam zaferi kazanan ilk Asyalı tenisçi olan 31 yaşındaki Li Na da yıllık 18,2 milyon dolarlık kazancıyla listeye 85. sıradan girdi.

    - Listenin "en yaşlı" ve "en genç" isimleri

    Listenin en yaşlı ismi 43 yaşındaki Güney Afrikalı golfçü Ernie Els, 19,5 milyon dolarlık geliriyle listede 78. sırada yer alıyor. Ernie Els'in 4'ü büyük turnuvalardan olmak üzere 65 kariyer birinciliği bulunuyor.

    Brezilya'nın 21 yaşındaki genç yeteneği ve Barcelona'nın yeni üyesi Neymar ise listede yer alan en genç sporcu olarak dikkatleri çekiyor. Son 12 ayda kazandığı 20,5 milyon dolar ile listede 68. sırada yer alan futbolcu, listedeki yaş ortalamasının 32 olduğu göz önüne alındığında, genç yaşta servet ve kariyer sahibi olan ender bir isim olarak karşımıza çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en çok kazanan ilk 10 sporcusu

    1-Tiger Woods (Golf) 78,1 milyon dolar

    2- Roger Federer (Tenis) 71,5 milyon dolar

    3- Kobe Bryant (Basketbol) 61,9 milyon dolar

    4- LeBron James (Basketbol) 59,8 milyon dolar

    5- Drew Brees ( Amerikan Futbolu) 51 milyon dolar

    6- Aaron Rodgers (Amerikan Futbolu) 49 milyon dolar

    7- Phil Mickelson (Golf) 48,7 milyon dolar

    8- David Beckham ( Futbol) 47,2 milyon dolar

    9- Cristiano Ronaldo (Futbol) 44 milyon dolar

    10- Lionel Messi (Futbol) 41,3 milyon dolar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow