hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almeida Beşiktaş'ta kalacak mı?

    Almeida Beşiktaşta kalacak mı
    expand

    Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Hugo Almeida'yla aralarında ufak farklar kaldığını ancak bu farkın kapanmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BJK TV'de soruları yanıtlayan Orman, özellikle ikinci başkan Ahmet Nur Çebi'nin kendisinin altını oymaya çalıştığı yönündeki iddiaya yanıt vererek, "Seçim döneminde aday olanlar Ahmet Nur Çebi'ye başkanlık teklif ettiler. O zaman olabilirdi. Ama kendisi 'Ben Orman ile geldim. O başkan olduğu sürece devam edeceğiz' demiştir" dedi.

    Şark kültüründe düellonun olmadığını vurgulayan Fikret Orman, "Arkadan ateş etmek için pusuya yatarlar. Ben kaçak mıyım, hırsız mıyım? Neyim de bana şantaj yapılacak? Ancak namustan yoksun kişiler böyle konuşur. Maalesef icraat yaparken bunların dedikodularıyla uğraşıyoruz. Kimin neyi varsa dökmeyen müfteridir" diye konuştu.

    - "Düşmanı dışarıda aramasınlar"

    Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, yalan ve iftiradan şikayetçi olarak sert açıklamalarda bulundu.

    Bazı kişilerin farklı mecralarda yalan üzerine haberler yaptığını vurgulayan Orman, "Yıldırım Demirören döneminde sanki yoklarmış gibi, her gün yalan üzerinden tehditlerle para kazanmalar olmuş. Benim olduğum dönemde devam edemiyorlar. Elinde bir şeyi olan çıkıp ispat edecek. Taraftarlar bunlarla ilgilenmiyor. Futbol takımının başarısı, sistem, yapılanma ve kulübün borcu ile ilgileniyor" ifadelerini kullandı.

    Özellikle stat konusundaki iddialara sert yanıt veren Fikret Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Stat konusunda hep yalan ve olumsuzluk üzerine kuruyorlar. 2007'den beri bu stadın temelini attılar. Her 19 Mayıs'ta stadı açtılar. 'Yıkılamaz' dediler yıktık. Hep negatiflik üzerine gidiyorlar. Bu beni rahatsız ediyor. Tüm yöneticiler mücadele ediyor. Bunlara muhatap olmak ayıp. Söyleyenleri Allah'a havale ediyorum. Bunları deşifre etmeye başlayacağım. Bazılarının işi gücü Beşiktaş'a karşı iş yapmak. Seçimde çoğu karşımda aday olmuş kişiler. Transferler yaptılar. 'Getirin alacağım' dedim. Bir kişi gelmedi. Beşiktaş'ın stadının parasızlıktan durduğunu, oyuncuların parasını almadığını duyuyor musunuz? Düşmanı dışarıda aramasınlar. Bunlar bir avuç zaten."

    - Almeida'nın durumu

    Orman, takımda kalmaları için görüşmeler yaptıkları Portekizli futbolcular Hugo Almeida ve Manuel Fernandes ile ilgili soruya da yanıt verdi.

    Almeida'nın transfer edildiği dönemde sözleşmesinde 2.5 milyon euroluk bir madde olduğuna dikkati çeken Orman, "Beşiktaş'a transfer edilirken bonservis bedeli olan 2 milyon euro, fon tarafından ödenmiş. Beşiktaş'ın kasasından para çıkmamış. Türkiye'ye gelirken 1-2 sezon oynayıp başka takıma gideceği söylenmiş. Ancak oyuncu bu süreçte bir yere pazarlanamamış ve Türkiye'de kalmış" diye konuştu.

    Başka kulübe gitmesi halinde ilk etapta fonun para alacağını kaydeden Orman, şunları söyledi:

    "Yüzde 45'i Beşiktaş'ta, yüzde 45'i fonda ve yüzde 10'u Mendes'te kalacak. Bir oyuncu transfer edilirken en başta ödenen bonservis ücreti, bu transferde sona konulmuş. Sözleşme böyle hazırlanmış. Kendisi kalmak istedi.  Almeida başka kulübe gitse de sözleşmesini uzatsak da sezon sonu 2.5 milyon euro bonservis bedelini ödeyeceğiz. Sezon başında Körfez ülkesinden teklif geldi. Bizim ödeyeceğimiz paraya karşılık bir teklifti."

    Portekizli oyuncuya yaptıkları teklifin ayrıntıları konusunda bilgiler veren siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Eski yapılan sözleşmeden farklı olarak garanti para üzerineydi. Yeni sözleşmede bir kısmı garanti, bir kısmı maç başı üzerineydi. Aramızda ufak farklar kaldı. O ufak fark kapanmadı" ifadelerini kullandı.

    - "Beşiktaş'ta kalmak bir oyuncu için avantajdır"

    Fikret Orman, Beşiktaş'ta kalmanın bir oyuncu için avantaj olduğunu dile getirdi.

    Geçmişte de birçok oyuncunun gelip gittiğini kaydeden Orman, giden oyuncuların daha sonra pişman olduğunu ifade etti.

    Fernandes'in durumuna değinen Orman, bu oyuncunun takımda kalmak istediğini belirterek, "Karşılıklı olarak teklifimizi yaptık. Ancak şu anda görüşmeyi dondurduk. Rakamsal konularda aramızda mesafeler açıldı. Almeida için var olan prensiplerimiz Fernandes için de geçerli. Bu şahıslara gösterilen prensipler değil, kulüp prensibi. Beşiktaş çok önemli bir kulüp. Bunun değerini bilmeleri lazım. İkisinin de devre arasında veya sezon sonunda alternatifleri mevcuttur" ifadelerini kullandı.

    Orman, taraftarların deplasmana götürülmemesi yönündeki yasağın bu sezondan sonra kaldırılması gerektiğini ve sezon başında bu yönde oy veren tek kulübün kendileri olduğunu ifade etti.

    Diğer kulüplerin, deplasman maçlarına taraftar götürülmemesi yönünde oy verdiğini anlatan Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "e-biletle beraber taraftar yasağının kalkmasının doğru olacağını düşünüyorum. Holiganizm sadece Türkiye'de olan bir şey değil. Eskiden statlar eskiydi. Çağın gereği rakip taraftarların alınmasına karşı değilim. Rekabet hem sahada hem tribünde olmalı. İnsanların birbirini tatlı kızdırması hoş şeyler. Bu sezon bu yasağın son olacağı zamandır."

    - "Transferde başarısız olduğumuzu kabul etmiyorum"

    Transfer konusunda yapılan eleştirilere yanıt veren Orman, bu konuda başarısızlığı kabul etmediğini söyledi.

    Fikret Orman, transfer çalışmalarını sadece bu sezon için yapmadıklarını vurgulayarak, "Çok sayıda oyuncu aldık. Geçen sezon kulübemizde boşluk olduğunu gördük. Genç oyunculara yatırım yaptık. Transferlerin hepsi izlenerek, incelenerek ve istişare edilerek yapılmış şeylerdir. Transferde başarısız olduğumuzu kabul etmiyorum. Kadrodaki tüm oyuncularımız karakterlidir. Buna, kadro dışı kalmış İbrahim ve Sezer dahildir" diye konuştu.

    Başkan Orman, kadro dışı kalan İbrahim Toraman ve Sezer Öztürk konusunda ise devre arasında karar vereceklerini dile getirdi.

    Teknik direktör Slaven Bilic konusunda istikrar sağlama hedefleri olduğunu anlatan Orman, "İki senelik sözleşme var. Önder Özen sezon sonu itibariyle rapor verecektir. O rapora göre hareket edeceğiz. Sezon sonu gelmeden cafcaflı konuşmayı doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

    - "34 maçımızı deplasmanda oynuyoruz"

    Orman, statlarını yeniden yapmaları nedeniyle bu sezonki 34 maçı adeta deplasmanda oynadıklarını kaydetti.

    Galatasaray ile yaptıkları derbi maçında büyük bir silindirin üstlerinden geçtiğini belirten Fikret Orman, "34 maçımızı deplasmanda oynuyoruz. Bu şekilde oynayarak buradayız. Evimize hızlıca dönmemiz lazım. Olağanüstü sezon yaşıyoruz. (Galatasaray maçı sonrası) Tekrar ayağa kalkmak büyük camianın işi. Biz de bunu gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

    - Yeni stadın yapımı

    Yeni stadın yapımıyla ilgili eleştirilere yanıt veren başkan Orman, bu konuda gerçekleştirdikleri bütün ihalelerin kayıt altında olduğunu ifade etti.

    Kulüp için en uygunu neyse ona karar verdiklerini vurgulayan Fikret Orman, "Şimdiye kadar en ucuzlarla çalıştık. (Yeğenlerine iş yaptırıyor iddiası) 'Yeğenlerime iş olsun' diye stat yapıyorum. Hangi yeğenim iş almıştır. İspat etmeyen ahlaksızdır" ifadelerini kullandı.

    Stadın yapımı konusunda Beşiktaş Kulübü'nün kimseden yardım istemediğini belirten Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Beşiktaş Kulübü, ne bireyden ne devletinden yardım istemiştir. Sayın Başbakanımız, 2009'daki belediye seçimlerinde Beşiktaş adayını tanıtıyordu. Ben de gittim. Orada Beşiktaş'ın yeni stadının yapım zamanının geldiğini, buna destek olmak gerektiğini söylemişti. Bu desteğe ben de inanmıştım. Kendisi verdiği sözü yerine getiren biri."

    - Temel atma töreninin geciktiği iddiası

    Stadın temel atma töreninin geciktiği iddialarına yanıt veren siyah-beyazlı kulübün başkanı, aksaklıklar olsa da gelecek sezona yetiştirmek istediklerini dile getirdi. 

    Geçmişte yaşanan bazı olaylar nedeniyle gecikmeler yaşandığına dikkati çeken Orman, "İçerisinde problemli bir arazi. 'İçimizdeki İrlandalılar' var ya ihbar ediyorlar. Bizans buluntusu çıktı diye. Geciktik. Yapamadılar, rezil ettiler, batırdılar kulübü. Şimdi yapana iftira atmaktan başka işleri yok. Yapsalardı" dedi.

    Stadın, hedefledikleri ağustos ayında bitmesinin zor olduğunu kaydeden Fikret Orman, şöyle devam etti:

    "Stadın yapımının durdurulduğu yönünde beni arıyorlar. Niye durdurulsun? Üç gündür yağmur yağıyor. Hafriyat yapamıyoruz ama inşaat devam ediyor. Bir dahaki sezona açacağız. Ağustos imkansıza yakın süreçtir. Ama eylülde ucunu yakalayabiliriz. En geç ekimde yakalarız. Yağmurun durmasının ardından bir hafta içerisinde temelin beton işlerini başlatacağız. İnşaatımızda durma yoktur, devlet erkanını bekleme yoktur. Ancak temel atma törenini yapmak istiyoruz. Sayın Başbakanımızla yapmak istiyoruz. Onun desteği olmasaydı hala bu stadı yapamazdık. Başbakanımızla beraber Cumhurbaşkanımızı da davet edeceğiz. Kendi elektriğini kendisi üretecek. Avrupa'nın en teknolojik stadı olacak. Güneşten ürettiğimiz enerjiyle araba şarj etme düşüncemiz olacak. Ateşli taraftar kale arkalarında olacak."

    Yeni stadın yapımı sırasında iki statta maçlarını oynadıklarını belirten Fikret Orman, "Kasımpaşa'nın stadına, Atatürk Olimpiyat Stadı'na göre dört katı ücret ödüyoruz. Kadın ve çocuklara oynadığımız dört maç için yarı fiyat teklifi yaptım ancak bu olmadı" diye konuştu. 

    - "Hayatımda daha soyunma odasına inmedim"

    Fikret Orman, tarz olarak soyunma odasına inen bir başkan olmadığını ifade etti.

    "Git soyunma odasına, kapıyı vur. Bunlara inanmıyorum" diyen Orman, "Hiçbir dönemde soyunma odasına inmedim. Bir kez soyunma odasının koridoruna indim. Galatasaray maçıydı. Fırat Aydınus'a maçta bir olay olmadığını ve oynatması gerektiğini söyledim. Motivasyon açısından oyuncularla beraber olabiliriz. İşin esas patronajını Önder Özen ile Slaven Bilic yapmaktadır" diye konuştu.

    - "UEFA'nın vereceği ceza maksimum bir senedir"

    UEFA'nın verdiği cezayla ilgili soruyu yanıtlayan Orman, aldıkları cezanın maksimum bir sene olacağını dile getirdi.

    "Ceza bitti mi?" sorusuna "Bitti" yanıtını veren siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Tedbiren verildi. UEFA'daki yetkililerle konuştuğumda Beşiktaş'ın alacağı cezanın bu olacağını söylediler. Kesinleşmemiş, tedbiren verilen bir yıldır. Cezamızı çektik. Şanssızlık ikinci döneminde olmadı. Allah'tan Tromso maçını oynadık" diye konuştu.

    Şike sürecinde Beşiktaş'ı zor durumda bırakanların kendisinden hesap sorduğunu savunan Orman, "Beşiktaş'ı şike sürecinin içine sokacaksın, kulüp bundan dolayı bir sene ceza alacak. O dönemdeki insanlar gelecek benle tartışmaya çalışacak. Bir insanda utanma duygusu olur" ifadelerini kullandı.

    - Amatör sporlara sponsor desteği

    Orman, sponsorluk anlaşmalarının da artarak devam edeceğini kaydetti.

    Futbol takımının gelecek sezonla beraber Vodafone ile devam edeceğine dikkati çeken Fikret Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Formanın arkasına da Beko geliyor. Önümüzdeki günlerde inşallah Rahmi Koç ile beraber sözleşmesini yapacağız. 5 senelik kontrat yapıyoruz. Basketbol takımında 3 yıllık sponsorluk bulduk. Hentbol takımı için yine Koç grubundan Aygaz ile 2 yıllık anlaşma yapacağız. Voleybolda erkek ve bayan takımları dışında her branşta sponsorluk var. Önümüzdeki sezon futbol takımının kolunda ve şortunda da sponsorluk olacak. Bizden önce sponsorluk geliri 5 milyon dolar civarındaydı. Stadımızın açılmasından sonra bu değeri 20 milyon dolara çıkaracağız."

    Yönetim kurulunun adım adım geride kalacağını kaydeden Orman, tüm kadrolarıyla Beşiktaş'ın profesyonel olacağını söyledi.

    Beşiktaş'ın iyi yolda olduğunu anlatan başkan Orman, "Bu sezon itibariyle planlarımız içinde gidersek iki rakibe göre daha iyi olacağız" diye konuştu.

    Fikret Orman, Ümraniye'de bir klinik kurmayı planladıklarını da söyledi.

    - Kartal Yuvası'nda usulsüzlük iddiası

    Kartal Yuvası mağazalarında usulsüzlük olduğu yönündeki soruya Orman, şu yanıtı verdi:

    "Yarın yönetim kurulu toplantısı var. Gündeme alacağız. Çalışan bir personelin suiistimal yaptığı iddia ediliyor. Devletin savcısı, polisi incelesin, karar versin. 400-450 bin lira civarında stokta malzeme eksik. Bu sayımda çıktı. Tespitimiz bir kişinin yaptığı yönünde."

    Mevcut yönetim kurulundan memnun olduğunu kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Daha önce toplantı yapıyorduk. Çıkar çıkmaz sitelerde haberler görüyordum. Bu yönetim kurulundan memnunum. Çok şeyler konuşuyoruz ve medyada yer almıyor" şeklinde konuştu.

    - Yıldırım Demirören'e borç

    Kulübün eski başkanı Yıldırım Demirören'e olan borç ile ilgili soruyu yanıtlayan Fikret Orman, "Eski başkanı mahkemeye veren bir başkan olmaktan ziyade borçları aşağı indiren biri olmaya çalışıyorum. Demirören'in borcu hibe edeceğine inancım fazladır" ifadelerini kullandı.

    Taraftarların kendisine güvendiğini vurgulayan siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Harcanan paraların doğru yere gittiğini biliyorlar. Loca satışlarını başlattık. Talepler inanılmaz. 2-3 ay içinde loca kalmayacak" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow