hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kömür ocağında patlama: 8 ölü

    Kömür ocağında patlama: 8 ölü
    expand

    Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Kozlu Müessesesi'ne ait kömür ocağında meydana gelen metan patlamasında 8 işçi hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, "Kömür ocağında metan gazı patlaması sonucu 8 işçi hayatını kaybetti" dedi.

    TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, maden ocağında yaşamını yitiren işçilerin isimlerinin Hüseyin Kürekçi, Hasan Bozacı, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz ve Satılmış Arslan olduğunu söyledi.

    Hayatını kaybeden 8 madenciden 5'inin cesedi yer üstüne çıkarıldı.

    Madencilerin cesetleri galerideki metan gazı tahliye edildikten sonra, yerin -630 metre derinliğinde olayın meydana geldiği galeriden alınarak, işçi asansörüyle yer üstüne çıkarıldı.

    İşçilerin cesetleri ambulanslarla, şehirdeki Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne morguna kaldırıldı.

    Kalan üç işçinin cesetlerinin çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.

    Gaz maskeleri vardı

    Bu arada metan gazından hayatlarını kaybeden 8 işçinin yanında gaz maskesi olduğu öğrenildi.

    Olayda hayatını kaybeden 8 madencinin yanlarında gaz maskeleri olduğu, ancak kaçarken takmaya fırsat bulamadıkları bildirildi.

    Sağ kurtulan maden işçisi Hayrettin Dağkıran'ın ise olay yeri yakınında bulunan bir mühendise ait kurtarma cihazı sayesinde gazdan etkilenmediği belirtildi.

    7 işçi gazdan etkilendi

    Ocakta çalışma yapılırken aniden metan gazı püskürmesi sonucu oluşan göçüğün yakınında başka bir noktada çalışan 7 işçi de gazdan etkilendi.

    Bu işçiler, ocaktan çıkarılarak ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Ocaktan çıkarılan işçilerden bazıları sedyenin üzerinde gözyaşlarını tutamadı. Onları ocak önünde bekleyen işçiler, sağ çıkarılan arkadaşlarını alkışladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çelik: "Çok yönlü soruşturmalar başlatıldı"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan gazının açığa çıkması sonucu meydana gelen ölümlere ilişkin, "Çok yönlü soruşturmalar başlatıldı" dedi.

    Bakan Çelik, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde aldığı brifingin ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk milleti ve emekçilere baş sağlığı diledi.

    TTK Kozlu Müessesi maden ocağında -630 kodunda hazırlık çalışmaları yapıldığı sırada, saat 11.19'da ani gaz püskürmesi sonucu gaza maruz kalan 9 işçiden birinin yaralı kurtulduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Maalesef 5 işçimiz hayatını kaybetti. Cenazeleri hastaneye nakledildi. 3 işçimizin kurtarılma çalışmaları şu anda devam etmekte. Gaz püskürmesi
    neticesinde, büyük ihtimalle 3 kardeşimizin oluşan o kömür yığınının altında oldukları ihtimali ağırlık kazanmaktadır. Olayın oluş nedeni ile ilgili yoğun bir şekilde çalışmalar sürüyor. Olayın oluş nedeni bütün ayrıntılarıyla inşallah kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır."

    "Gerekli uyarılar yapılmıştı"

    Bakan Çelik, maden sektörünün çok riskli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "İlk aldığımız bilgilere göre, -630 kodunun faaliyet alanı içerisinde olay günü itibariyle 27 işçi tertip edilmiş. Bunların maske ve koruyucu donanımları ile ilgili herhangi bir sorununun olmadığı bize ifade edilmiştir. Ayrıca, gaz ölçümleme ile ilgili gerekli gaz ölçümlerinin yapıldığı, saat 11.19 sıralarında degajın çok ani gerçekleşmesi neticesinde, işçilerin kendilerin
    kurtarmalarının mümkün olmadığı bize verilen sunumda gördük.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, güvenlik teftişlerimizi tüm riskli alanlarda, iş kollarında sürdürüyoruz. Bu iş yerimizle ilgili 16 Kasım'da teftiş gerçekleştirilmiş. 5 madde noksan husus tespit edilmiştir. Bunların giderilmesiyle ilgili gerekli uyarılar yapılmıştı. Özellikle 2. maddede hazırlık çalışmaları dahil, tüm çalışmaları kapsayan müstakil bir sağlık ve güvenlik dokümanı oluşturulması ve risk değerlendirilmesi yapılması hususu teftişlerde belirtilmiştir.

    Ayrıca, idari para cezaları da ilgili şirketlere kesilmiş bulunmaktadır. Bunlar rutin yapılması gereken işlerdir. Fakat giden can geri gelmiyor. Hepimizi üzen bu olayı duyar duymaz sayın Başbakanımız yurt dışında olmasına rağmen, bizleri aradılar. Biz de zaten yola çıkmak üzereydik. Yarın Enerji Bakanımızda Zonguldak'a gelecek. Yaraya merhem, acıya merhem olma adına buradayız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ani gaz püskürmesi"

    Çelik, bir gazetecinin madencilerin neden öldüğünün belirlenip belirlenmediği yönündeki sorusu üzerine, olayın çok ani bir gaz püskürmesi neticesinde tonlarca kömürün bir anda etrafı kaplaması sonucu olduğunu belirtti.

    Bu kömür yığınından kurtulanların, kurtuluş mücadelesi verdiğini söyleyen Çelik, yer üstünde kurtarma görevi olan arkadaşların da büyük bir özveriyle riskli ortamda kardeşlerini kurtarma gayreti içinde olduklarını aktardı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow