hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Buradayız Ahparig!

    Buradayız Ahparig
    expand

    AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ölümünün altıncı yıldönümünde, öldürüldüğü saat olan 15.05'te Agos Gazetesi önünde düzenlenen törenle anıldı.

    Şişli'de toplanan binlerce kişi, suikast sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink'i ölümünün 6. yıldönümünde Agos Gazetesi'ne yürüdü.

    Agos Gazetesi önünde 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink'i anma töreni saat 13.30'da Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi'nin önünde kalabalığın toplanması ile başladı.

    Katılımın oldukça yoğun olduğu anma töreninde kalabalık, Agos Gazetesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Bu arada insanlar kalabalıktan ezilme tehlikesi geçirdi. Yürüyüş esnasında sık sık "Biz bitti demeden bu dava bitmez","Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz" sloganları atıldı. Grup, Agos Gazetesi'ne doğru yürüyüşe geçtiği esnada Beşiktaş'ın Çarşı Grubu da yürüyüşe destek verdi. Beşiktaşlı grup, "Ahparig Hrant Dink", "Başımız sağolsun" yazılı pankart açtı.

    Dink'in vurulduğu yerde mumlar ve karanfiller

    Yürüyüş esnasında en önde 2 pankart açıldı. "Buradayız ahparig", "Hepimiz Hrantız hepimiz Ermeniyiz" yazılı pankartın arkasında yürüyen grubun en önünde Hrant Dink'in eşi Rakel Dink yer aldı. Rakel Dink'le birlikte "cumartesi anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları da yürüdü. Yürüyüşe BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Şişli Camii'nden başlayan yürüyüş yaklaşık bir saat sürdü.

    Agos gazetesinin önüne gelindiğinde kalabalık daha da arttı. Agos gazetesinin önünde Hrant Dink'in öldürüldüğü yerde mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı. Agos Gazetesi'nin camından "Biz bitti demeden bu dava bitmez" yazılı üzerinde Hrant Dink'in fotoğrafının bulunduğu pankart açıldı.

    Binlerce kişi saatler 15.00'ı gösterdiğinde saygı duruşuna geçti. Agos'un önünde Hrant'ın bir konuşması kendi sesiyle yayınlandı ve insanlar saygı duruşuna geçti.

    Daha sonra Taraf yazarı Hidayet Şevkatli Tuksal, ünlü düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky ve Hrant Dink’in eşi Rakel Dink birer konuşma yaptı.

    Rakel Dink: "Herkes her devlet suç işlemeye devam ediyor"

    Anmaya gelenlere, "Ey Türkiye'nin güzel insanları, sağımızdakine, solumuzdakine rahatsızlık vermeden, ötekileştirmeden buradayız. Hep burada olacağız, birlikte olacağız" diye seslenen Rakel Dink, şöyle konuştu:

    "Altıncı yılda buradayız, birlikteyiz. Sizinle biraz dertleşmek istiyorum. İyilik eden bir kişi bile yok; herkes suç işliyor, herkes, her devlet suç işlemeye devam ediyor. Suç ve günah altın olsa, kimse alıp takmaz. Fakat suçu işlerken, maalesef, düşünce de, algı da körleşmiş ve kapalıdır. Kazanç, büyüklük, üstünlük derken kimleri yok ediyorlar, nelerden mahrum kalıyorlar... Farkında olmadan veya farkında olarak yok etmek... Var olman, benim, bizim yokluğumuz üzerine kurulmuşsa, bu senin büyüklüğünün veya üstünlüğünün ispatı değil, hiçliğinin ispatıdır. Ey, Tanrı benzerliğinde yaratılmış insanoğlu; güç ve yetki sahibi olacağım derken insanlığından da olma! Çalmaya, gasp etmeye ve öldürmeye gelenle hiçbir ortak paydamız, paydaşlığımız olmasın, sevgili kardeşler. Sevgili dostlar; canımın içini, sevgilimi, 'çutag'ımı (keman ) öldürtmek, düşünme ve algı yoksunluğunun ispatı değil mi? Onursuzluk, mahcubiyet ve utanç değil mi? Tahammülsüzlüğün ispatı değil mi? Yoksa hâlâ "Bunlar da ne demek?" mi diyorlar? "Evet, öyle diyorlar" diye düşünüp ümitsizliğe düştüğüm zaman, Hisus (Mesih İsa) kulağıma fısıldar: 'Ben kabirde kalsaydım, haklı olurdun meyus durmaya. Fakat kabirde kalmadım; kalmadığım gibi, bütün gerçekler de gün gibi, güneş gibi ortaya çıkacak.' Kalk, meyus olma! Evet, meyus olmayacağız. Umutla, imanla, şevkle buradayız, birlikteyiz. Ey Türkiye'nin güzel insanları, sevgili gençler, anneler, babalar, kardeşler! Türkiye'nin sevgili insanları! Sağımızdakine, solumuzdakine rahatsızlık vermeden, ötekileştirmeden buradayız. Adalet borcumuzu hatırlayarak buradayız. Sevgimizi, umudumuzu hatırlayarak buradayız. Yataklarında sevdiklerinin elini tutarak ölme fırsatı ellerinden alınanların anısına buradayız. Acımızla, onurumuzla buradayız. Doğruluk ve adalet için buradayız. Birbirimize hikâyelerimizi anlatmak ve anlamak için de burayız. Hep burada olacağız, birlikte olacağız."

    Noam Chomsky: "İdeallerinden gitmeye söz verdiğimizde..."

    Agos’un balkonundan bir konuşma yapan ünlü düşünür Noam Chomsky ise, “Hrant Dink’i ancak, uğruna hayatını verdiği ideallerin izinden gitmeye söz verdiğimizde en iyi şekilde anmış oluruz” dedi.

    "6 yıldır adalet can çekişiyor"

    Konuşmasında "Onu katleden karanlığı tanıyor ve ona sıkılan o menfur kurşunların mesajını biliyoruz. Bugün o mesaja karşı hep birlikte buradayız" diyen Tuksal, şunları söyledi:

    "Bu ülkenin her kesiminden, kendisini Hrant Dink’e borçlu hisseden, onun kaybıyla kendisinden bir parça kaybettiğine inanan ve onun için adalet isteyen insanlar olarak buradayız. O hastalıklı ve öldürücü mesajı bir daha hiç kimse almasın diye buradayız. Nefret ve şiddetin bu ülkenin hayrına bir yol olmadığını söylemek için buradayız. Hakikatin ve dostluğun hatırı için buradayız. 6 yıldır bu ülkede adaletin tecelli etmesini bekliyoruz ancak geçen 6 yılda katillerin eline silah veren, onları cesaretlendiren, cinayeti örgütleyen, soruşturmayı karartan devlet içindeki yapı yargı önüne çıkarılmadı, verilen sözler tutulmadı. Tam tersine Hrant Dink’i ölüme götüren neredeyse tüm resmi görevliler, el üstünde tutuldu, terfi ettirildi. Bu karartma, unutturma, üstünü örtme, örgüt bulamama operasyonunda 6 yıldır adalet can çekişiyor! Ancak biz unutmadan, yorulmadan, bıkmadan adalet talep ediyoruz! Gerçek katillerin yakalanmasını ve devlet zırhının içine saklanan bütün sorumluların hesap vermesini istemesini istiyoruz!"

    Tuksal sözlerini "ruhun şâd olsun Ahparig!" diye bitirdi.

    Birand'ın cenazesine katıldılar

    Hrant Dink'in ailesi Birand'ın cenazesine katılırken, duayen gazetecinin oğlu Umur Birand, "Babam öldu üzgünüz ama 19 Ocak günü Hrant'ı anarken toprağa verdiğimiz için gururluyuz" diye konuştu.

    "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz", "Faşizme inat, kardeşimsin Hrant", "Katil devlet hesap verecek",  "Faşistler halka hesap verecek", "Katilleri koruyan cinayete ortaktır", "Karanlığa, katillere, kötülüğe karşı buradayız ahparig", "Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

    Anma dağılırken arbede

    Öte yandan, Taksim tarafına giden 8-10 kişilik bir grup, Harbiye’de bir bankaya taş attı. Bunun üzerine polis, biber gazı ile gruba müdahale etti.

    İzmir ve Malatya'da da anıldı

    Hrant Dink için ölümünün  yıldönümünde İstanbul dışında bazı illlerde anma etkinlikleri yapıldı

    İzmir'de yaklaşık bin kişi Hrant Dink'i anmak için toplandı. Konak metro çıkışında toplanan kalabalık eski Sümerbank binası önüne kadar yürüdü. Kalabalık yürüyüş boyunca Hrant Dink'in fotoğrafları ile karanfiller taşıdı.

    Dink için doğum yeri Malatya'da da tören yapıldı. Yaklaşık 200 kişi ellerinde Hrant Dink resimleri ile birlikte Dink'in doğduğu Çavuşoğlu
    Mahallesi'ndeki Taşhoron Kilisesi'ne yürüdü.

    Dink Bodrum'da yapılan yürüyüşle anıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow