hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avukatlar tutuklandı

    Avukatlar tutuklandı
    expand

    DHKP-C operasyonu kapsamında gözaltına alınan 10 avukattan 9'u tutuklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatı üzerine terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 10 avukattan 9'u tutuklandı.

    Tutuklananlar arasında Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile derneğin İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay da var. Hakimlik, avukat Efkan Bolaç'ın ise serbest bırakılmasına karar verdi.

    17 kişi daha tutuklandı


    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan ve sabah saatlerinde adliyeye getirilen 26 kişinin savcılık sorguları akşam saatlerinde tamamlanmıştı. 23 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilirken 3 kişi serbest bırakılmıştı. Mahkemeye sevkedilen 23 kişiden 17'si tutuklanırken, 6 kişi serbest bırakıldı.

    Protesto gösterisi

    Bu arada DHKP-C'ye yönelik soruşturma kapsamında Selçuk Kozağaçlı ve Taylan Tanay'ın da aralarında bulunduğu 9 avukatın tutuklanması, sorgulamaların yapıldığı İstanbul Adliyesi önünde yapılan açıklamalarla protesto edildi.

    İstanbul nöbetçi 1. sorgu hakimliği tarafından 9 avukatın tutuklunması kararı verilmesinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup avukat, tutuklamalarla ilgili açıklama yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Grubun içinde yer alan CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner ve Süleyman Çelebi de tutuklamaları protesto etti.

    Cihaner: "Gün savunmayı savunma günüdür"

    Medya mensupları ve halka birer çağrıda bulunan İlhan Cihaner, şöyle konuştu: "Hepimiz biliyoruz ki size bir takım odaklardan yazılı şekilde bir takım bilgiler servis edildi. Bu yapılan baskılar, yapılan zulümler, artık herkesi ilgilendirir hale geldi. Daha önceden de beyan etmiştik, yurttaşlar eğer avukatının geeceğini düşünmeye başlamışsa o ülkede bırakın demokrasiyi, asgari insanlıktan bile söz etmek söz konusu olamaz. O nedenle lütfen sizlere bu bilgileri servis edenleri deşifre edin. Deşifre edin ki, bir gün bunlar sizin başınıza gelmesin. Bir diğer çağrım da bu ülkenin ezilenlerine, emekçilerine, yoksullarına, bu güne kadar çağdaş hukukçuların yanında olduğu tüm halkımıza. Gün, çağdaş hukukçularla dayanışma günüdür. Gün, savunmayı savunma günüdür."

    Aygün: "DHKP/C operasyonu falan değildir"

    CHP'nin Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de, Türkiye'nin siyasal tarihinde ilk defa işkencecilerin Engin Ceber davasıyla mahkum edildiğini ve bu davanın Yargıtay'daki çeşitli ayak oyunlarıyla yeniden yerel mahkemeye gönderildiğini belirterek, "Bu önemli işkenceyle öldürme davasının müdahil avukatı Taylan Tanay ve ÇHD'li avukatlara yapılanlarla, artık bu davanın da adaletten uzaklaştırılacağını, faillerin beraat ettirileceğini söyleyebilirim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Taylan Tanay'a ceza verilmesini, ilk defa bir işkence davasında devleti mahkum eden bu avukatlık pratiğine bağladığını kaydeden Aygün, "Onlar sadece Engin Çeber'i değil, bütün hak ihlallerinde ezilenleri savundular. Bu dava, DHKP/C operasyonu falan değildir. Bu polisin manipülasyonundan ibaretttir. Bu dava, ÇHD davasıdır. İçerideki arkadaşlarla dayanışma halinde olacağız" ifadelerini kullandı.

    CHP Kağıthane İlçe Başkanı'na suikast iddiası

    Operasyon kapsamında adı, "şüphelilerden avukat Ebru Timtik'in talimatıyla suikaste uğrayacağı" iddialarına yönelik kimi gazete ve televizyon haberlerinde geçen CHP Kağıthane İlçe Başkanı avukat Zeynel Öztürk de, gazetecilere yaptığı açıklamayla bu iddiayı yalanlayarak, kendisine suikast düzenleyeceği iddia edilen Ebru Timtik'in avukatı olarak sorguya katıldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bolaç: "Kozmik oda sorulmadı"

    10 avukat içinde serbest bırakılan tek avukat olan şüpheli Efkan Bolaç da, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Operasyon tamamen ÇHD'ye yönelik yapılan bir operasyondur. Halkın avukatlarına karşı yapılmıştır. Arkadaşlarımız alındı ama en kısa zamanda eniden bizimle olacaklar" dedi.

    Yapılanların tamamen bir komplo olduğunu ve en kısa zamanda olay çözüleceğini aktaran Bolaç, kimi gazetelerde yer alan "kozmik oda" sorularının kendilerine sorulmadığını ve 1990'lı yıllara ait belge veya raporlamaların sorulduğunu da ifade etti.

    Bolaç, "Olay tamamen ÇHD ile alakalı. ÇHD'nin hak ihlallerinin üzerine gitmesi, bir anlamda bir şeyleri tetiklemiş durumda. Bu sebeple arkadaşlarımız alındı ama en kısa sürede çıkartacağız" diye de konuştu.

    Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

    İzmir

    Bu arada İzmir'de, terör örgütü DHKP-C üyelerine yönelik 18 Ocak'ta yapılan ve 17 kişinin gözaltına alındığı operasyonda ele geçirilen flash bellekte örgütün Ege Bölgesi yapılanmasını anlatan belgelerin bulunduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınan bilgiye göre, operasyonda arama yapılan bir dernekte tablonun arkasına gizlenmiş taşınabilir bellek bulundu. Bellek içindeki dosyalarda örgütün Ege Bölgesi'ndeki tüm yapılanmasını anlatan belgeler olduğu öne sürüldü.

    Operasyon kapsamında arama yapılan başka bir dernekte ise 8 adet koordinat yazılı küçük bir kağıt parçasının bulunduğu, bu koordinatların bazı polis merkezleri, siyasi parti binaları, lojmanlar, dil okulları ve kültür merkezlerini gösterdiği saptandı. Polis helikopterinin koordinatlarla ilgili havadan yaptığı keşif görüntüleri basına dağıtıldı.

    İzmir'de, 20 adrese düzenlenen operasyonlarda 17 kişi gözaltına alınmış, gözaltına alınanlar arasında 2 öğretmen ve çok sayıda öğrencinin bulunduğu belirtilmişti. Adliyeye sevk edilen zanlıların sorgusu sürüyor.

    Operasyonun terör örgütüne yönelik 1 yıllık takibin sonucu olduğu belirtilmiş, zanlıların üst düzey kamu görevlileri, asker ve polislere yönelik suikast planladıkları, yabancı ülkelerin dernek ve temsilciliklerine yönelik de eylem hazırlığında oldukları ileri sürülmüştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow