hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'ne saldırı

    Ankaradaki ABD Büyükelçiliğine saldırı
    expand

    Ankara'daki ABD Büyükelçiliği canlı bombanın hedefi oldu. Patlamada biri saldırgan 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

    Büyükelçiliğin Paris Caddesi'ndeki ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı 2 No'lu kapısı önündeki patlamaya, görgü tanıklarının ifadesine göre canlı bombanın üzerindeki bombayı patlatması neden oldu.

    Patlamanın ardından Paris Caddesi'nin bir bölümü trafiğe kapatıldı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince çevredeki hastanelere kaldırıldı.

    Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay da olay yerinde inceleme yaparken, bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve emniyet güçlerinin geldiği görüldü.

    Patlamanın gerçekleştiği kapıda büyük çapta hasar oluştu. Polis helikopteri, olay bölgesinde uçuş yaparken, patlamalanın yaşandığı yerde ise geniş güvenlik önlemleri alındı.

    Patlamanın meydana geldiği öğle saatlerinde büyükelçiliğe gelen ekipler, akşam saatlerine kadar çalışmalarını sürdürdü. Ekiplerin bulunduğu araçlar çalışmaların tamamlanmasının ardından, elçilik binasından ayrıldı. Bu arada, büyükelçiliğin bulunduğu Paris Caddesi'nde Ankara Büyükşehir Belediyesi görevlilerince temizlik çalışması yapıldı. Olay yerine gelen bir kamyon, patlamanın ardından çevreye saçılan çöp ve bazı parçaları torbalar halinde götürdü.

    "Ölenlerden biri saldırgan"

    Bu arada Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de olay yerinde inceleme yaptı. İnceleme sonrası konuşan Yüksel, patlamanın ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içerisinde gerçekleştiğini söyledi. Yüksel, "Patlamada 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Ölenlerden biri saldırgan" dedi.



    Yaralı Didem Tuncay yoğun bakımda...

    Bu arada saldırıda yaralananlar arasında gazeteci Didem Tuncay'ın bulunduğu belirtildi. Patlama sonrası ambulansla Ankara Numune  Hastanesi'ne kaldırılan Didem Tuncay'ın tedavisinin Yoğum Bakım Ünitesi'nde sürdüğü öğrenildi.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayati tehlikesi sürüyor

    Ankara Numune Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr.Nurullah Zengin, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamada yaralanan Didem Tuncay'ın sağlık durumuyla ilgili, "Vital bulguları daha iyi ama halen yoğun bakım şartlarında izlenmeye devam edecek" dedi.

    Zengin, hastane önünde bekleyen gazetecilerin sorularını yanıtladı. Saldırıda yaralanan Didem Tuncay'ın sağlık durumunun sorulması üzerine Zengin, Tuncay'ın yoğun bakımda takibinin devam ettiğini, yüzünün sağ kısmında ağırlıklı olmak üzere travma olduğunu söyledi.

    Tuncay'ın durumunun geldiği ana göre daha iyi olduğunu dile getiren Zengin, "Vital bulguları daha iyi ama halen yoğun bakım şartlarında izlenmeye devam edecek. Sizleri de belli aralıklarla bilgilendireceğiz" dedi. Zengin, Tuncay'ın hayati tehlikesinin sürdüğünü bildirdi.

    Daha önce NTV Televizyonunda diplomasi muhabiri olarak görev yapan Didem Tuncay'ın vize başvurusu için ABD Büyükelçiliği'ne geldiği belirtildi.

    Erdoğan: "Paramparça oldu"


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD Büyükelçiliği'ndeki patlamayla ilgili olarak,  "Canlı bomba paramparça olmuştur. Bir yada iki vatandaşımız orada rahmetli olmuştur" ifadesini kullandı.

    Erdoğan sözlerine, "Bir canlı bomba saldırmak süretiyle orada arzu etmek istemediğimiz bir neticeye sebep oldu" diye devam etti.

    ABD Büyükelçiliği'nden açıklama

    Saldırının ardından ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:  

    "ABD Büyükelçiliği önünde bir patlama olmuştur. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk Emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla bilgimiz olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz."

    Elçilik kırmızı alarma geçti

    Patlamanın ardından "kırmızı alarm"a geçilen elçilikte, çalışanların sığınağa alındığı kaydedildi. Büyükelçilikte giriş-çıkışlara izin verilmediği öğrenildi.

    Bu arada, bilgi alınması için aranan büyükelçilik telefonlarına ise herhangi bir cevap verilmiyor.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler: Muhtemelen Türk

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamada hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu olduğunu, 1974 doğumlu Didem Tuncay'ın da ağır yaralandığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olay yerinde incelemelerde bulunan Güler, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, saat 13.14 sularında, ABD Büyükelçiliğinin Paris Caddesi'ndeki iki nolu personel girişi nizamiyesinde canlı bomba olduğu tahmin edilen bir şahısta patlama meydana geldiğini söyledi.

    İçişleri Bakanı Güler, şöyle konuştu: "Olay sırasında bu bölümde üç güvenlik görevlisi var, ikisi nizamiyenin korunaklı iç bölümünde, birisi de dışarıda. Dışarıda yani ön bölümde bulunan güvenlik görevlisi 1966 doğumlu Mustafa Akarsu ve şu anda kimliğini tespit etmek üzere önemli çalışmalar yürüttüğümüz bir canlı bomba hayatını kaybetti.

    Yine içeride bulunan Didem Tuncay isimli, 1974 doğumlu bir bayan da şu anda ağır yaralı şekilde. Diğer iki güvenlik görevlisi ayakta tedavi edildi.

    Tabii bir canlı bomba olarak olayın mahiyetini, kimliğini bulmak üzere arkadaşlarımız gerekli araştırmayı yapıyorlar."

    Güler, Cumhuriyet savcısının bizzat olayın başında olduğunu, bomba ekipleri, olay yeri inceleme ekipleri ve diğer bütün ilgililerin olay yerinde olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -"Canlı bomba erkek"-

    Kendisinin de olayın olduğu saat itibarıyla Emniyet Genel Müdürü ile İçişleri Bakanlığı'nda bütün gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Güler, şöyle devam etti: "Patlamaya neden olan canlı bombanın yasadışı sol bir örgütün militanı olduğuna dair ön bilgiler var. Parmak izi inceleniyor."

    Bir basın mensubunun, "Canlı bombanın 30 yaşında, isminin de EcevitŞanlı olduğu, daha önce de cezaevinde yattığı bilgisi var" sözleri üzerine Güler, ellerinde buna benzer bilgiler olduğunu, olayın adli boyutunu da gözeterek bilgileri daha sonra sunacaklarını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı

    Bu arada ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamayı gerçekleştiren saldırganın DHKP-C üyesi Ecevit Ş. (40), olduğu bildirildi. Örgütün silahlı propaganda üyesi olduğu kaydedilen Ecevit Ş'nin, daha önce de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Harbiye Orduevi'ne saldırı yapacakları iddiasıyla yakalandığı kaydedildi.

    Saldırganın üzerinde sahte kimlik bulunduğu öğrenildi. Cesetler üzerinde Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapılacağı kaydedildi.

    Ordu Valiliği ise Ecevit Şanlı'nın, Ordu'nun Gürgentepe nüfusuna kayıtlı ve DHKP/C terör örgütü mensubu olduğunu açıkladı. Ordu Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, DHKP/C terör örgütü mensubu olan Gürgentepe ilçesi Gölköy nüfusuna kayıtlı Ecevit Şanlı'nın (40), 16 Temmuz 1997'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne lav silahıyla saldırı ve 14 Temmuz 1997'de Harbiye Orduevi'nin lav silahıyla vurulması eylemlerine katıldığı bildirildi.

    Açıklamada, Şanlı'nın 7 Haziran 1997'de İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki hücre evinde silah ve mühimmatlarla yakalandığı belirtilerek, şöyle denildi: "Şanlı, 11 Haziran 1997 günü çıkarıldığı İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kararıyla tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. 7 Haziran 1997 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce DHKP/C terör örgütüne yönelik yapılan operasyonda yakalanan ve terör örgütü üyesi olmaktan tutuklanarak cezaevine girdiği, cezaevinde bulunduğu süre içerisinde F tipi cezaevlerini protesto etmek maksadıyla ölüm oruçlarına başladığı, ölüm oruçları sonucunda Adli Tıp Kurumu'nca 'korsikof sendromu' tanısıyla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) 399/2 maddesi uyarınca cezalarının infazının 6 ay ertelenmesine karar verilmiş ancak 6 ayın sonunda cezaevine dönmemiştir."

    Açıklamada, canlı bomba Ecevit Şanlı'nın, "Terör amaçlı örgüte üye olmak" suçundan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 Mayıs 2002'de müebbet hapse çarptırıldığı ve hakkında yakalama emri bulunduğu, polis tarafından aranırken ABD'nin büyükelçilik binasına düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği kaydedildi.

    TEPKİLER

    CNN TÜRK Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav ,ABD Elçiliği'ne saldırıyı değerlendirdi. Boratav, "Hillary Clinton'a birkaç gün önce Senato'da gelen en ağır sorular, ‘Elçilik binalarımız güvenli mi?’ yönündeki sorulardı. Clinton, 'Her türlü önlemi alıyoruz' dedi. Bütün bunların üstüne böyle bir saldırı olması sanki neredeyse John Kerry'ye hoşgeldin mesajı gibi. Yani 'Hala ABD Büyükelçilikleri sizin sandığınız gibi güvenli değil' dercesine yapılmış bir saldırı bu" dedi.

    Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nde meydana gelen patlamayı olay yerinin yakınında bulunan Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila CNN TÜRK'e değerlendirdi. Canlı bomba şüphesini dile getiren Bila, olayı üstlenen bir grup olmadığını söyledi, ''Henüz zamana ihtiyaç var'' dedi.

    Milliyet gazetesi muhabiri Gökçer Tahincioğlu da, "Bu civarda oturmayan ve çalışmayanların geçemediği, özel korunan bir bölge Paris Caddesi. Bu özel güvenlik önlemlerinden dolayı burada böyle bir saldırıya ihtimal pek verilmiyordu" dedi.

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, olayı nıkınadıklarını belirterek, büyükelçilik çalışanlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Loğoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yetkililerden konuya acilen eğilerek, olayın faillerini bulmasını istediklerini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow