hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "En geç pazartesi başvuru yapacağız"

    En geç pazartesi başvuru yapacağız
    expand

    BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş İmralı'ya gidecek ikinci heyetle ilgili olarak, "En geç pazartesi günü başvuru yapacağız. Adalet Bakanı ile isimler konusunda gayrıresmi görüştük" dedi.

    Demirtaş, KYB Genel Sekreter Birinci Yardımcısı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosrat Resul ile beraberindeki heyeti de kabul etti. Demirtaş, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, heyetin ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

    Demirtaş, heyetin, gruplarını ziyaretinin kendileri için onur olduğunu vurguladı.

    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin bir an önce sağlığına kavuşmasını dileyen Demirtaş, "Güney Kürdistan Hükümeti ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinden partimiz mutluluk duyuyor. Ekonomik, sosyal, kültürel alış veriş, ilişkilerin gelişmesi inanıyorum ki Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne olumlu yansıyacaktır. Biz geç kalmış olsa da ilişkilerin bu denli ilerliyor olmasından memnuniyet duyuyoruz. Kürdistan'daki bütün siyasal partilerin partimizle ilişkisi, kardeşlik ilişkisidir. Kardeşlerimizi burada görmekten, Türkiye Parlamentosu çatısı altında ağırlamaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

    Heyette yer alan KYB Genel Sekreter Yardımcısı Mele Bahtiyar da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ile görüştüklerini hatırlatarak, barış sürecini desteklemek amacıyla kardeş olarak gördükleri BDP'yi de Parlamento'da ziyaret ettiklerini söyledi. Bahtiyar, "Çok iyi anladık ki şu anda Türkiye'nin Ortadoğu'da iyi bir politikası var. Türkiye biliyor ki Irak Kürdistan'ı da çok iyi bir rol oynayabilir, bu barış sürecinde. Biz buna hazırız, bu süreci destekliyoruz. KYB olarak nerede barış, demokratik diyalog varsa bunu destekliyoruz" dedi.

    "Türkiye'nin sizden beklentisi, Kandil'de bulunan PKK'lıların silah bırakmasıdır. Bu konuda destek verecek misiniz?" sorusuna Bahtiyar, "Barış sürecinden olumlu sonuç almak için destekliyoruz. PKK oraya bizim muvafakatımızla gelmedi. Kendisi oradadır. Bu, bizim kararımızla gitmiyor. Biz barışı destekliyoruz" karşılığını verdi.

    Demirtaş, Resul'un yanıtıyla ilgili olarak, "(Bizim muvafakatımızla gelmedi, bizim muvafakatımızla da gitmez. Buradaki mutabakata bağlı...) demek istiyor" dedi.

    "İsim çok önemli değil"

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirtaş, "İmralı'ya gidecek isimler verildi mi?" sorusuna, "Henüz resmi bir başvuru yapılmadı. Biz Adalet Bakanı ile isimleri gayri resmi olarak paylaştık ama resmi başvuru yapmadık. Bugün veya yarın resmi başvuru da yapılır. En geç Pazartesi günü resmi başvuruyu da yapacağız. Umut ediyorum ki birkaç gün içinde İmralı adasına ikinci siyasi heyetin gidişi gerçekleşecek" karşılığını verdi.

    Demirtaş, "Eşbaşkanlar konusunda sizin ısrarınız devam ediyor mu?" sorusuna karşılık isimlerin tümüyle partisi tarafından belirlendiğini ve Adalet Bakanı ile paylaşıldığını söyledi.

    Kendisi, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın isimlerinin gayri resmi olarak iletildiğini bildiren Demirtaş, "Bugün veya Pazartesi de resmi olarak başvurumuzu yapacağız" dedi.

    Gidecek isimlerin çok önemli olmadığına işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu:

    "İsim çok önemli değil, mesele gidişin gerçekleşmesi, tartışmaların sürmesi, sürecin ilerlemesidir. İsimler üzerinde bu kadar spekülatif tartışma yürütülmesini biz doğru bulmuyoruz. Bizde 'isim krizi' diye bir şey yok. Bütün milletvekillerimiz, eş başkanlar bu çalışmayı yürütebilirler. Görevlendirmeyi bizler yaptık. Umut ediyorum ki artık Hükümet de bu saatten sonra isim tartışmasına, isim detayına girmeden süreci ilerletir. Beklentimiz odur."

    Bir gazetecinin "MİT Başkanı'nın yaptığı görüşmeler basına yansıdı. Dinemeye takılmamak için özel önlem alıyorlarmış, avluda görüşüyorlarmış" denilmesi üzerine Demirtaş, "Tabii ki Hükümet adına görevli heyetin İmralı adasına bu periyot içinde gidiş gelişlerinin olduğunu bizler de duyuyorduk. Fakat bu resmi bilgi değil bizler açısından. Olması da gerekir. Süreç ilerleyecekse, devlet heyetinin gidişinin de sürmesi gerekir. Sivil siyasi heyetlerin de tekrar gitmesi gerekir. Orada olup bitenlerle ilgili detaylı bilgimiz yok" dedi.

    "Krizin adı, isim krizi değil"

    Demirtaş, "İsim belirleme pazarlığı neden bu kadar uzun sürdü?" sorusuna karşılık şu karşılığı verdi:

    "1,5 aydır devam eden krizin ismi, isim krizi değildir. İmralı'da devam eden görüşmeler tıkandığı için heyetimizin gidişine izin verilmemiştir. 'Yeniden oradaki görüşmelerin önü açılsın' diye devlet heyeti bir kaç defa daha gitmek durumunda kalmıştır. Bu arada, tıkanıklığı bizim isim tartışmamız üzerinden kamuoyunu yanıltarak, maniple ederek dışarıya böyle yansıttılar. İsim krizi falan yok. 'Biz ille de gitmek istiyoruz, zorundayız' diye bir şey demiyoruz. Hükümet bizden gidişimizi istediği, talep ettiği için biz bu çalışmayı yürüttük.

    Hükümetsiz, bizsiz bu çalışmayı yürütebiliyorsa biz buna engel olmayız, dışarıdan da destekleriz. Orada bir isim krizi yok. Başbakan'ın ısrarla isim krizi varmış gibi yapmasından rahatsızız. Buyursunlar kendileri nasıl çalışma yürütüyorlarsa biz destekleriz. Biz engel olmayız. Bizden kaynaklı bir sorun yoktur."

    "4. Yargı Paketi"

    "Gidişiniz 4. yargı paketiyle ilişkilendirildi. Böyle bir ilişki var mı?" sorusuna, "Hayır. 4. yargı paketi daha Bakanlar Kurulu'ndan çıkmadı, Parlamento'ya ulaşmadı bile. İçinde ne var, ne yok, önerilerimiz ne olacak, bütün bunları biz değerlendirmedik bile. Gelişmelerin birbiriyle bağlantılı olmasını arzu ederiz. Ama öyle bağlantılı bir varsayımı kabul etmiyoruz" dedi.

    Hükümet'in 4. Yargı paketiyle ilgili BDP ve hiçbir grubun görüşünü almadığını belirten Demirtaş, "Biz arzulardık, paket olgunlaşmadan, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmadan keşke bütün grupların görüşü alınsaydı. O zaman süreçle bağlantılıdır diyebilirdik. Ama böyle bir gelişme olmadı maalesef..." diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow