hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teröristlikle suçladı, Grup Yorum şiiri okudu

    Teröristlikle suçladı, Grup Yorum şiiri okudu
    expand

    Başbakan Erdoğan, ÇHD'li avukatları "terörist" olmakla suçladığı konuşmasında, aynı operasyonda üyeleri gözaltına alınan Grup Yorum'a ait bir şiiri bilmeden okudu.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı. Erdoğan buradaki konuşmasında milletvekilleri ile sürdürdüğü istişare toplantılarına değinerek, gelecek hafta Orta Anadolu Bölgesi milletvekilleriyle toplantılara devam edeceğini söyledi.

    Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarını anlatan ve muhalefetin tavrını eleştiren Başbakan Erdoğan, muhalefeti her  meseleye tepeden bakmakla, toplum mühendisliğine soyunmakla suçladı. Erdoğan, "Bu muhalefet, milleti, tarihinin hiçbir döneminde mümeyyiz olarak görmemiştir. Bu muhalefet, milletin tercihlerini hiçbir zaman dikkate almamış; daima milleti küçümsemeyi tercih etmiştir. İşte bugün de biz anayasa için halk oylamasını telaffuz ettiğimiz andan itibaren milleti küçümsemeye, milleti aşağılamaya, tahkir etmeye başladılar" dedi.

    Muhalefete anayasa eleştirisi

    Muhalefetin anayasa yapım sürecindeki tavrına dair eleştirilerini sürdüren Erdoğan, "Bunlara göre anayasa demek, müdahalelerin ardından yazılan veya yazdırılan metin demektir. Bunlar, siyasi tarihleri boyunca anayasadan bunu anladılar. Darbenin veya darbelerin gölgesinde hazırlanan metinleri anladılar. Ne milletin ne de TBMM'nin bir anayasa yazabileceğine, bir anayasa yapabileceğine hiçbir zaman inanmadılar ve bugün de inanmıyorlar" diye konuştu.

    "AK Parti'nin engellemeye gücü mü var"

    Toplumun tüm kesimleriyle ve TBMM çatısı altında uzlaşmayı en üst düzeyde önemseyen ve muhafaza eden bir parti olduklarını söyleyen Erdoğan, anayasa çalışmaları sırasında milletvekili çokluğuna bakmadıklarını söyledi. Anayasa çalışmalarına, AK Parti'nin 324 milletvekili bulunmasına rağmen 3 temsilciyle katılırken, toplam 215 milletvekili bulunan muhalefet partilerinin 9 temsilciyle katılma imkanı bulunduğuna işaret etti. Komisyon çalışmaları hakkında bilgi veren Erdoğan, 100'ü aşkın maddenin görüşüldüğünü, 30-31 maddede mutabık kalındığını dile getirdi. Muhalefetin yeni anayasa çalışmalarını AK Parti'nin engellediğini açıkladığını hatırlatan Erdoğan, "AK Parti niye engellesin, AK Parti'nin engellemeye gücü mü var? 3 üyeyle biz, 9 üyeyle siz varsınız. Masadan kalkan taraf biz olmayacağız ama bu müzakereler ilanihaye devam edemez" diye konuştu.

    "Meclis yapmazsa millete gideriz"

    Meclis Başkanının açıkladığı istikamette çalışmaların sürmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Yeni bir anayasaya ihtiyacın bu kadar açık net olduğu ortadayken toplumda büyük bir uzlaşma mevcutken bunun heba edilmesine göz yummayız. Bu ülkeye, özellikle de gençlere şunu net olarak göstermek istiyoruz; bu millet, bu meclis sivil bir anayasa yapacak güce, birikime, iradeye sahiptir. Meclis bunu yapmazsa, bu iradeyi kullanmazsa, bu yolda bizimle yürüyecek olanlarla birlikte meclisin sahibi olan millete gider, sivil bir anayasayı milletin takdirine sunarız."

    CHP'ye yönelik eleştirilerini sürdüren ve 1961 Anayasası'na ilişkin "ilerici anayasa" tanımı yapanlara seslenen Erdoğan, Türkiye'deki anayasa sorununun temelinde bu anayasanın olduğunu söyledi. 1961 Anayasası'nın bir darbe anayasası olduğunu ifade eden Erdoğan, "Kimse kusura bakmasın. 1961 Anayasası'na ilerici diyenler, 1982 Anayasası'ndan şikayet edemezler" dedi.

    "CHP Mustafa Kemal'in mirasına sahip çıkmıyor"

    CHP'yi Mustafa Kemal'in mirasına sahip çıkmamakla suçlayan Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'den, CHP'ye bir tek CHP'nin adı kaldı. Başka bir şey yok. Onun ağırlığını da işte en son Genel Başkan yerle yeksan etti. Sadece Türkiye'de de değil tüm dünyada CHP'yi alay konusu yaptı ve yapmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

    "Kızaracak yüz yok ki"

    Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan saldırıya değinen ve CHP'nin patlamaya sebep olan bomba yüklü aracın Türkiye'den Suriye'ye geçerken infilak ettiğine ilişkin iddialarda bulunduklarını hatırlatan Erdoğan, ancak kamera kayıtlarının yayınlanmasıyla bunun aksinin ortaya çıkarıldığını bildirdi. Erdoğan, "O kadar ileri gittiler ki aracın yönünün Suriye'ye doğru olduğunu dahi iddia edecek kadar onurlarını, izanlarını, insaflarını yitirdiler. 'Kamera görüntüleri neden yayınlanmadı' diyorlar. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kamera görüntüleri biliyorsunuz yayınlandı. Ama bunlarda mahcup olacak, kızaracak yüz yok ki" dedi.

    Kılıçdaroğlu'na Esad rejimi ve DHKP-C ile yakınlık iması

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik de suçlamalarda bulunan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'ndan iki konuda kamuoyuna net bir şey söylemesini beklediklerini söyledi. Erdoğan, "Bir, Türkiye'nin çıkarlarını dahi çiğneyecek kadar Suriye'nin zalim rejimiyle bu muhabbetiniz nedir? Aylardır bu konuda kamuoyunu tatmin edecek tek bir açıklama yapmadılar. İki, tutuklu gazeteci diyerek, tutuklu avukat diyerek adeta korumaya aldığınız Türkiye'nin hatta dünyanın en kanlı terör örgütleriyle muhabbetiniz nedir? Tabii, ben ne zaman üye olacağını da o örgütlere bekliyorum o ayrı mesele. Çünkü cevap veremediğine göre demek ki kuyrukta. Herhalde ona da bir ara sıra gelecek" şeklinde konuştu.

    ÇHD'li avukatlara "terörist" dedi

    Konuşmasında CHP'yi Baas rejimine sözcülük yapmak ve DHKP-C'ye kol kanat germekle itham eden Başbakan Erdoğan, tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ile tutuklu gazetecilerin de "terör örgütü üyesi" olduklarını ileri sürdü. Konuşmasında ÇHD'li avukatlardan "terör örgütü mensubu" diye bahseden Erdoğan, şu iddialarda bulundu:

    "Bir hafta sonra bu örgüt Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'ne saldırı düzenledi ve bir vatandaşımız hayatını kaybetti, bir gazeteci kardeşimiz de ağır yaralandı. Ama CHP Genel Başkanı hala çıkıp terör örgütünü savunmaya, ona kol kanat germeye, ona moral ve destek vermeye devam ediyor. O senin savunduğun avukatlar o örgütün mensupları ve bunlar çelik kapılarla tamamıyla örülmüş bir binanın içerisinde gecenin yarısında toplantılar yapıyorlar. Orada bütün bilgisayarlarda, orada birçok disketlerde, birçok evrakların içeriye güvenlik güçlerimiz girdiği zaman yakılmış olması manidardır. Demek ki bu avukatlar orada boşuna bulunmuyor."

    "Milletin yararınaysa bedel öderiz"

    Erdoğan konuşmasında İmralı'yla yürütülen görüşmelere ilişkin de "Eğer milletin yararınaysa, eğer ülkenin yararınaysa, eğer kan, gözyaşı duracaksa biz AK Parti olarak her türlü bedeli ödemeye hazırız ve tereddüt etmeden de o bedeli öderiz" dedi.

    Bu bağlamda BDP'ye de seslenen Erdoğan, "BDP, sen bu riski almak durumundasın. Eğer Kandil'den gelecek mesaja göre hareket edecek olursan bilesin ki 'Ben bu kanın durması için şu kadar gayret ettim' deme hakkına sahip değilsin" diye konuştu.

    Erdoğan, Bahçeli'nin açıklamalarını da "nezaketsiz" diye niteleyerek "MHP Genel Başkanı kendisine sanal bir dünya tasavvuru oluşturmuş ve o tasavvurun içinde kendisi söylüyor, kendisi dinliyor" şekinde konuştu.

    Grup Yorum'un şiirini okudu

    Erdoğan, Genel Merkez Kadın Kolları'nın öncülüğünde Diyarbakır ve Çanakkale valilikleriyle milletvekillerinin katkılarıyla Diyarbakır merkez ve ilçelerinden 90 çocuğun uçakla Çanakkale'ye götürülerek, şehitlik ziyaretinde bulunduklarını anlattı. Dönüş yolunda çocuklardan izlenimlerini, duygularını anlatan mektuplar yazmalarının istendiğini bildiren Erdoğan, bu mektuplardan bazılarını okudu. Erdoğan, mektuplardan birinde yer alan ve DHKP-C operasyonlarında, üyeleri gözaltına alınan Grup Yorum'un Kızıldere türküsünün başında seslendirilen bir şiirin kısmen değiştirilmiş halini de okudu. Erdoğan şiirin "Ve bizi kopmaz bağlarla bağlıyor devrime" dizesini, "Ve bizi kopmaz bağlarla bağlıyor bu toprağa bu vatana" biçiminde okudu.

    Simit ısmarladı

    Başbakan Erdoğan Cuma namazının ardından kendisini bekleyenlere bir sürpriz yaptı. Çıkışta bir tezgah dolusu simit satın alarak vatandaşlara ve gazetecilere dağıttı. Ama kendi yemedi. Habercilere bunun nedenini, "Kendime dikkat ediyorum" diye açıkladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow