hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'ndan İmralı tutanakları yorumu

    Kılıçdaroğlundan İmralı tutanakları yorumu
    expand

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Masanın bir ucunda Öcalan, diğer ucunda Tayyip Erdoğan var. Ortaklardan birinin görüşleri medyaya yansıdı" dedi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da katıldığı bir programda gazetecilerin "İmralı tutanakları" ile ilgili sorusuna, "Türkiye Cumhuriyeti devletini terör örgütü lideriyle muhatap kıldınız. Bu çok ağır bir olay. Bizim bunu bilme hakkımız var, Başbakanın bu konuda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Masanın bir ucunda Öcalan, diğer ucunda Tayyip Erdoğan var. Ortaklardan birinin görüşleri medyaya yansıdı. Diğer tarafından da açıklama yapması lazım. Yani sayın Erdoğan'ın da açıklama yapması lazım" yanıtı verdi.

    Kılıçdaroğlu, Maltepe'deki Cevahir Otel'de Karadenizliler Federasyonu tarafından düzenlenen "Karadeniz Konuşuyor" toplantısına katıldı.

    "Devlet terör örgütüyle görüşmez"
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin sorunları çok olan bir ülke olduğunu ancak hiçbir sorunun kendilerini korkutmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Her soruna çare buluruz. Terör konusunda da biz meclisi adres gösterdik. 'TBMM'de bu çözülecek. Bir toplumsal uzlaşma gerekiyor' dedik. 'Devlet terör örgütüyle görüşmez' dedik. Onun için dedik 'Başka bir heyet kurulsun parlamento dışında'. Bugün haklılığımız çıkıyor ortaya. Biz bir şeyi düşünürken oturur günlerce konuşur, tartışırız. Bizim dışımızdaki insanlarla da tartışırız. Bizim eksiğimiz olabilir, biz yanlış da düşünmüş olabiliriz. O nedenle test ederiz, konuşuruz, ondan sonra çıkarız milletin karşısına, 'bizim önerimiz budur' deriz. Masa başında oturarak öneri geliştirilmez."

    Türkiye'de halkın milliyetçiliği, yurtseverlik olarak bildiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

    "Halkımız bayrağa sahip olmak olarak bilir, insanını sevmek olarak bilir, 75 milyon yurttaşa aynı gözle bakmak olarak bilir. Bu ülkenin çıkarları için her türlü fedakarlığı göze almak olarak bilir. Biz milliyetçiliği böyle biliyoruz. Bu ülkenin her yurttaşı, bizim gözümüzde önemlidir. Hangi partiden olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun, hangi renkten olursa olsun, 75 milyon insan bizim başımızın üstündedir. Herkese aynı gözle bakarız. Ayrılık gayrılık bizim kitabımızda yoktur. O nedenle bizim milliyetçilik anlayışımız herkese eşit davranmayı ülkesine bayrağına insanına saygı göstermeyi bilen bir milliyetçilik anlayışıdır. Bunun dışındaki milliyetçiliği varsa koyu milliyetçiliği kafa tası milliyetçiliğini reddediyoruz zaten."

    "Anayasanın ilk 4 maddesi bizim kırmızı çizgimizdir"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kılıçdaroğlu, "Arkadaşlarımız sivil bir anayasa istediler. Haklılar biz de istiyoruz. Oturduk masaya dedik ki 'hep beraber bir anayasa yapalım'. En nitelikli bu konuda uzman olan arkadaşlarımızı görevlendirdik. Çalışıyorlar. Baştan söyledik, 'Anayasanın ilk 4 maddesi bizim kırmızı çizgimizdir' dedik. Türkiye Cumhuriyeti'nin adı, bayrağı, demokratik laik devleti başkenti Ankara'dır kavramını değiştiremeyiz bunlar bizim kırmızı çizgimizdir' dedik. Çünkü bu kurucu iradenin iradesidir dedik" dedi.

    Görüşmelerin tam ortasında başkanlık sisteminin getirileceğinin konuşulduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Konuşuldu mu? Hayır. Tartışıldı mı? Hayır. Olur mu böyle bir şey arkadaşlar. Ne demek başkanlık sistemi, kim verdi size bu yetkiyi. Biz 'daha da fazla demokrasi olsun, daha fazla özgürlük' derken, daha otoriter rejimi nasıl kurabiliriz arayışı içerisindeler. Bu doğru değil. Karadeniz kıyıya vururken, nasıl özgürce çırpınıyorsa, bu ülkenin insanları da özgürce konuşabilmeli" diye konuştu.

    "Bizim altı okumuzdan biri milliyetçiliktir"

    CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, dünyanın en zengin kültürüne sahip ülke olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, "O zengin kültürü yaşatmak onu kucaklamak hepimizin görevi. Bizi ayrıştırmak istiyorlar, bizi bölmek istiyorlar. Ayrışmaya ve bölünmeye prim vermeyeceğiz. Bizim altı okumuzdan birisi milliyetçiliktir. Bayrağımızı, vatanımızı, ülkemizi, insanımızı seviyoruz, bizim milliyetçiliğimiz budur. 'Önce benim insanım kazanacak' diyoruz. Bizim milliyetçiliğimiz budur. Hiçbir zaman hiçbir yerde 'biz her türlü milliyetçiliği ayaklarımızın altına aldık' demedik. Demeyeceğiz." şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ecevit, Haberal'a cumhurbaşkanlığı teklif etti"

    Kılıçdaroğlu, Mehmet Haberal'ın Karadenizliler'in hemşehrisi olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

    "Ne yaptı Mehmet Haberal. Kendisine rahmetli Bülent Ecevit cumhurbaşkanlığını verdi. 'Gel seni cumhurbaşkanı yapalım' dedi. Haberal dedi ki; 'Cumhurbaşkanının parlamentodan seçilmesi lazım. Ben demokrasiye inanmış bir insanım, dışarıdan birisinin cumhurbaşkanı seçilmesini istemiyorum' Elinin tersiyle cumhurbaşkanlığını kabul etmedi. Şimdi biz onu atmışız hapse 'sen darbecisin' diye. Parlamentoya TBMM'ye bu kadar saygı duyan bir insanı siz hangi gerekçeyle 'darbeci' diye içeri atarsınız. İnsanda biraz vicdan olur. O da bütün mal varlığını bir üniversite kurdu oraya adadı. On binlerce çocuk okuyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazreti Ali'nin 'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum' sözünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, Haberal'ın, hapse atılarak ödüllendirildiğini savundu.

    Haberal'ın suçunu bilmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Vatandaş seçmiş. Seçilirken YSK hakimlerden oluşuyor. Sormuşuz, 'bu seçime girebilir mi? 'girebilir' demişler. Başbakanlık'a göndermişler, Başbakanlık da kabul etmiş. Görevi ne; milletvekili. Ne yapması lazım; TBMM'ye gelip görevini yapması lazım. Biz dokunulmazlık istiyor muyuz; Hayır öyle bir şey istemiyoruz. Ama siz onu hapse atıyorsunuz. Bu da doğru değil" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow