hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İçişleri Bakanı Güler'den Nevruz çağrısı

    İçişleri Bakanı Gülerden Nevruz çağrısı
    expand

    Nevruz kutlamaları hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı Muammer Güler, herkese sorumlu davranma çağrısında bulundu.

    İçişleri Bakanı Muammer Güler, Nevruz kutlamalarının amacı çerçevesinde, bayrama yakışır bir biçimde geçmesi için herkesin sorumluluk içerisinde davranması konusunda telkinlerini sürdürdüklerini söyledi.

    Güler, Valiliklerde Avrupa Birliği (AB) İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi'nin açılış konferansı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bakan Güler, bir gazetecinin, çözüm sürecinde terör örgütü PKK mensuplarının çekilmesinin parlamento kararıyla olması yönündeki istek ve bununla ilgili eleştirileri hatırlatması üzerine, "Şimdi cevap vermeyeceğim. Şimdi cevap verilecek konular değil" dedi.

    Cilvegözü saldırısını gerçekleştiren zanlıların Suriye istihbaratı El Muhaberat ile bağlantıları olduğuna dair çıkan haberlerle ilgili soruyu yanıtlayan Güler, "Başlangıçtan beri böyle bir tespitimiz var. Şu anda adli safha devam ediyor. Elbette ki o bağlantıları emniyet güçlerimiz, tespit etmişti. Şu anda konu adli mercilerin elinde. Elbette ki, böyle bir işbirliği içinde olduklarını biliyoruz" diye konuştu.

    Güler, BDP'nin Nevruz kutlamalarıyla ilgili tedbir isteğinde bulunmasıyla ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

    "17 Mart'tan beri yurdun değişik yörelerinde ağırlıklı olarak pazar günü 30 ilde, dün 17 ilde, bugün de birçok ilde ve illere bağlı ilçelerde Nevruz kutlamaları yapılıyor. Bununla ilgili emniyet güçleri daha önceki talimatlar çerçevesinde gerekli önlemleri alıyorlar. Yasa dışı bir durum söz konusu olduğunda, polisimiz, emniyet güçlerimiz gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Bazı yerlerde protestolar da oldu ama şu anda kutlamaların amacı çerçevesinde bayrama yakışır bir biçimde geçmesi için herkesin sorumluluk içerisinde davranması konusunda telkinimizi sürdürüyoruz."

    Bakan Güler, konferansın açılışındaki konuşmasında da Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinin, tek başına merkezi yönetimi değil taşra teşkilatı, yerel yönetimleri ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan başarılı bir eş güdüm gerektirdiğini söyledi.

    AB ile ilgili konularda, valiliklerin, İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ve AB Bakanlığı ile daha fazla işbirliği ve iletişim içinde olmasının önemine işaret eden Güler, İçişleri Bakanlığı ve merkeze bağlı kuruluşlar tarafından AB ve Dış İlişkiler İdaresi Başkanlığı'nın koordinasyonuyla 2007 yılından bu yana 25 hibe projesinin tamamlandığını ve halen 18 projenin de uygulanmasına devam edildiğini anlattı.

    "Bakanlıklarımızın da AB ile ilgili çalışmaları sadece merkezde değil tüm illeri dahil ederek yürütmesi daha faydalı olacaktır" diyen Güler, şunları kaydetti:

    "Malumları olduğu üzere, bakanlığımızca illerimizin tamamında İl AB Daimi Temas Noktası ve AB ile Uyum Danışma Yönlendirme Kurulları  oluşturulmuştur. Bundan önce de Valiliklerin, AB sürecinde etkinliğinin artırılması projesi kapsamında da Avrupa Birliği Bakanlığı ile işbirliği  yapılmıştır. Oluşturulan bu yapılanmalarla AB'ye katılım sürecinde gerçekleştirilen yasal reformların, yerel düzeyde hayata geçirilmesi ve takibi sağlanmış, halkımız nezdinde AB'ye üyelik sürecinin daha doğru anlatılabilmesi gerçekleştirilmiş, AB'ye üyelik sürecinde vilayetlerimizin etkin bir biçimde katılımları hedeflenmiştir."

    Söz konusu projeyle AB konularında Türkiye çapında eğitimler, bölgesel çalıştaylar, kapasite geliştirme faaliyetleri düzenleneceğini bildiren Güler,
    şöyle devam etti:

    "Bu projeyle Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri katılım müzakereleri, AB kurumları, AB mali yardımları ve projeleriyle ilgili hususlarda kamu görevlileriyle beraber kamuoyunun bilgi ve bilinç düzeyi artırılacak, yerel kamuoyu AB konusunda daha fazla aydınlatılacak ve bu suretle AB üyelik sürecimize büyük katkılar sağlanmış olacaktır. Bakanlıklarımız arasındaki bu başarılı işbirliğimizin AB yolunda yürüyüşümüze, illerimize ve daha gelişmiş bir Türkiye'ye katkıda bulunacağına yürekten inanıyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow