hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YGS'de matematikte hatalı soru iddiası

    YGSde matematikte hatalı soru iddiası
    expand

    Konya'daki bir dershanenin yönetim kurulu başkanı Naci Atalay, YGS matematik bölümünün 30'uncu sorusunun hatalı olduğunu iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen 24 Mart Pazar günü tüm yurtta üniversiteye girişin ilk etap sınavı olan YGS yapıldı. Sınavın ardından soruların tek tek incelediklerini belirten Konya'daki Sistem Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, zümre kurulunun yaptığı inceleme matematik bölümündeki 30'uncu sorunun hatalı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

    30'uncu sorusunun bir abaküs sorusu olduğunu belirten Atalay, şunları söyledi:

    "30'uncu soru, 'Yeterince uzun beş çubuktan oluşan bir abaküs verilmiştir. Abaküste; sırasıyla 1'inci çubuğa 1 adet, 2'nci çubuğa 2 adet ve benzer biçimde diğer çubuklara da numarası kadar boncuk takılıyor. Böylece birinci tur, şekildeki gibi tamamlanıyor. Daha sonra başa dönülüp 1'inci çubuğa 6 adet, 2'nci çubuğa 7 adet ve benzer biçimde diğer çubuklara da bir önceki çubuğa takılanın fazlası kadar boncuk daha takılıyor. Her tur sonunda 5'inci çubuktaki sayısının bir fazlası 1'inci çubuğa takılarak turlara devam ediliyor. Buna göre, takılacak olan 220'nci boncuk hangi çubukta yer alır?' şeklindedir. ÖSYM, cevabı birinci çubuk olarak değerlendirip 'A' şıkkını doğru cevap olarak kabul etmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğru cevabın 'A' şıkkı olmadığını belirten Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "3'üncü turda 1'inci çubuğa 11 boncuk yerine 16 boncuk takılmalıdır. Çünkü 5'inci çubukta artık 15 boncuk vardır. Yani 1'inci turda 5'inci çubuğa 5 boncuk, 2'nci turda ise 10 boncuk takılmıştır. 3'üncü turda artık 5'inci çubuktaki boncuk sayısı 15 olduğu için 3'üncü turun başında 1'inci çubuğa takılacak boncuk sayısı 15+1 16 olacaktır. Bundan dolayı doğru cevap 3'üncü çubuk olur 'C' şıkkı doğru cevaptır. ÖSYM'nin bu soruyu yeniden gözden geçirmesi gerekir ya doğru cevabı 'C' olarak kabul edecek ya da muhtemelen soru iptal edilebilecektir" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow