hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    600 Suriyeli sınır dışı edildi

    600 Suriyeli sınır dışı edildi
    expand

    Şanlıurfa'da 600 sığınmacının sınır dışı edildiği iddia edilirken, Dışişleri Bakanlığı ise 130 kişinin gönüllü olarak geri döndüğünü açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İç karışıklığın sürdüğü ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan 35 binin üzerinde Suriyelinin barındığı Akçakale'deki Süleymanşah Konaklama Tesisi'nin 1 No'lu Mahallesi'nde dün sabah elektrik kontağından yangın çıktı.

    Yangında çadırda bulunan 7 yaşındaki Sudra El-Hammut öldü, 2 ablası yaralandı.

    Daha önce çıkan yangınlarda da çoğunluğu çocuk, 6 kişinin öldüğü çadır kentte kalan Suriyeli sığınmacılar protesto için idari binası önünde eylem yapmaya başladı.

    Kısa sürede kalabalıklaşan sığınmacılar, idare binasını ve görevlileri taşladı.

    Şanlıurfa'dan asker ve polislerin takviye olarak gönderildiği çadır kentte güvenlik güçlerinin müdahalesi ile olaylar 3.5 saatte kontrol altına alındı.

    Olayları görüntüleyen gazetecilerin darp edildiği, otomobillerin zarar gördüğü, idare binalarının tahrip edildiği, 3 çadırın ateşe verildiği ve çok sayıda kişinin hafif yaralandığı olayların kontrol altına alınmasının ardından inceleme başlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    600 kişi sınır dışı edildi

    Olayların bastırılmasının ardından gerginlik sırasında güvenlik güçleri tarafından kaydedilen kamera görüntüleri incelenmeye alındı.

    Görüntülerde olayları tırmandıran, taş atan ve çadır kente zarar veren kişiler tek tek saptandı.

    Polis ve askerler, kimlikleri saptanan kişileri kaldıkları çadırlardan çıkardı, ardından 20'şer ve 30'ar kişilik gruplar halinde otobüslere bindirerek sınır dışı etmek üzere Akçakale Sınır Kapısı'na götürdü.

    Gece başlayan ve halen devam eden görüntü kayıtları incelemesinde, bugün öğleye kadar, olaylara karıştığı belirlenen 600 Suriyelinin sınır dışı edildiği bildirildi.

    Yetkililer, görüntülerin incelenmesine devam edildiğini ve bu sayının daha da artacağını kaydetti.

    Güvenlik önlemleri en üst seviyede

    Dün gerginliğin adresi olan Akçakale'deki Süleymanşah Konaklama Tesisi'nde güvenlik önlemleri de sürdürülüyor. Çadır kentteki mahalle ve sokaklara barikat kuran güvenlik güçleri, sığınmacıların sokak dışına çıkmalarına ve yeni bir olay çıkarmasına izin vermiyor.

    Şanlıurfa'da 89 bin 457 Suriyeli bulunuyor

    2 yılı aşkın süredir iç karışıklığın sürdüğü Suriye'den kaçan binlerce kişi Türkiye'ye sığındı.

    Yakınlarının yanına yerleşen veya kendi imkanlarıyla yeni bir hayat kuranların dışında, AFAD verilerine göre, 188 bin 421 Suriyeli çadır kentlere yerleştirildi. Türkiye'ye sığınan 89 bin 457 Suriyeli, Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde çadır kentte, Harran İlçesi'nde ise konteyner kentte barındırılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yangınlarda 16 kişi öldü

    Suriyeli sığınmacıların barındığı çadır kentlerde şu ana kadar çıkan yangınlarda 16 kişi öldü.

    Ceylanpınar'da bulunan Telhamut Çadır Kenti'nde, geçen yıl 24 Aralık ve bu yıl 15 Ocak'ta çıkan yangınlarda 9 kişi öldü.

    Akçakale'deki Süleymanşah Konaklama Tesisi'ndeki çadırlarda, 8 Ocak, 12 Şubat ve son olarak dün çıkan yangınlarda 7 kişi yaşamını yitirdi.

    Zaman zaman arbede çıkıyor

    Öte yandan, Şanlıurfa'nın 3 ilçesinde kalan Suriyeliler, zaman zaman şartlarının kötü olduğunu, ısınamadıklarını veya yangınları ileri sürerek yaptıkları eylemlerde görevlilere veya çadır kentlere zarar veriyor.

    Sığınmacılar bazen de kendi aralarında kavga ediyor. Son olarak, geçen 27 Şubat'ta Harran'daki konteyner kente yerleştirilmediklerini ileri süren Suriyelilerin, konteynerlerde kalan yakınlarının da desteğiyle çıkardığı olaylarda 35 kişi yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugüne kadar Şanlıurfa'daki 3 barınma merkezinde olay çıkaran 800'e yakın Suriyelinin değişik tarihlerde sınır dışı edildiği bildirildi.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yalanlama: 130 kişi

    Bu arada Dışişleri Bakanlığı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin bulunduğu Akçakale Çadırkenti'nde dün meydana gelen olaylar neticesinde, çok sayıda Suriyelinin zorla ülkelerine gönderildiğine dair basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, konuya ilişkin bir soruya verdiği cevapta, Akçakale Çadırkenti'nde 35 binden fazla Suriyeliye Türkiye tarafından koruma sağlandığını belirterek, çadırkentte yaklaşık 200 kişilik bir grubun dün herhangi bir şikayet ya da talep dile getirmeden güvenlik güçlerine taşlı saldırıda bulunduğunu ifade etti.

    Güvenlik güçlerinin olayı durdurmak için gerekli tedbirleri aldığını kaydeden Gümrükçü, şunları belirtti: "Ayrıca, olaylara karışmayan diğer Suriyeliler, huzurlarını bozdukları gerekçesiyle bu gruba büyük tepki göstermişlerdir. Güvenlik güçlerimiz kameralarla bu provokasyona karışanları tespit etmiştir. Faillerin savcılığa sevk edilmesi öngörülmekteyken, gerek diğer Suriyelilerin tepkisinden, gerek adli takibata uğramaktan çekinen 130 kişilik bir grup, 'gönüllü geri dönüş' haklarını kullanmak istemiş ve işlemleri tamamlandıktan sonra Suriye'ye geri gitmiştir. Söz konusu grubun sınır dışı edildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümrükçü, "Ülkemiz, geçici koruma statüsünün gereği olarak, 'açık kapı' ve 'zorla geri göndermeme' ilkeleri çerçevesinde, Türkiye'ye gelmek isteyen Suriyelileri geri çevirmemekte ve ülkemizde bulunanları ise zorla geri göndermemektedir" ifadesini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow