hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çam fidanı için ayaklandılar

    Çam fidanı için ayaklandılar
    expand

    Afyonkarahisar'ın Çakır Köyü'ndeki fidan yetiştiricileri, Orman Fidan Müdürlüğü tarafından yapılan çam fidanı dağıtımının adil yapılmadığı iddiasıyla eylem yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkeze bağlı Çakır Köyü'ndeki fidan yetiştiricileri, fidan dağıtımında adil davranılmadığı gerekçesiyle, şehir merkezindeki Orman Fidan Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

    Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı Orman Fidan Müdürlüğü önünde toplanan 50 kişilik grup, yetkililerle görüşmek istedi. 15 dakika bina içinde kalan yetiştiriciler, kimseyle görüşemeden dışarı çıktı.

    Grup adına açıklama yapan Çakır Köyü Muhtarı Mahmut Nedim Özdamar, muhatap bulamadıklarını söyledi. Fidan Müdürlüğü'nün yetiştiricilere adil bir şekilde dağıtım yapmadığını savunan Özdamar, fidanların daha çok Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun memleketi Şuhut'a bağlı köylere dağıtıldığını iddia etti.

    "Hakkımızı istiyoruz"

    Yaşadıkları bölgedeki dağlık alanların fidan yetiştiriciliği için hazırlandığını vurgulayan Özdamar, "Dağlarımız fidan yetiştirilmek için elimizden alındı. Bize, bu alanlarda fidan yetiştireceğimize dair söz verildi. Ama şimdi fidanlar ağırlıklı olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun memleketi Şuhut'a veriliyor. Çam fidanı alamıyoruz, hep kısıtlanıyor. Torpil, yardım istemiyoruz. Herkese kaç tane veriliyorsa biz de o kadar istiyoruz. Çamların dikimi için bölgeye 400 kamyon toprak döküldü. Alan hazır, ancak fidan yok" dedi.

    "Hayvancılık yapamıyoruz"

    Çakır Köyü'nün 8 yıl önce orman köyü sınıfına alındığını ve bu nedenle hayvancılık yapamadıklarını anlatan Özdamar, "Afyonkarahisar'a 6 milyon çam fidanı geldi. Köyümüzden bu yıl 195 kişi fidan yetiştiriciliği için başvuru yaptı ve tamamı da kabul edildi. Hepimizin fidan yetiştiriciliği belgesi var. Gelen fidanlar, 62 köye dağıtıldı. Ancak sıra bize geldiğinde fidan verileceklerin kurayla belirleneceği söylendi. Bunun sonunda 26 kişiye fidan verildi. Sonuca itiraz ettik. Biz torpil istemiyoruz. Eğer fidan verilmeyecekse, hayvancılık yapmamıza izin verilsin" diye konuştu.

    Bakan Eroğlu'na teşekkür

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun fidan yetiştiriciliği konusundaki girişimlerin önünü açtığını kaydeden Özdamar, "Her yetiştiriciye 10 bin fidan veriliyor. 18 ay boyunca bakımını yaptığımız fidanları 1 lira 30 kuruşa Orman Fidan Müdürlüğü'ne satıyoruz. Geçim kaynağımız bu. Bakanımıza böyle bir güzelliği sunduğu için teşekkür ediyoruz. Ancak bu yıl adil dağıtım yapılmadı ve mağdur olduk. Köyümüzün orman köyü vasfından çıkarılması için girişimde bulunacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow