hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hüseyin Çelik: "İlk üç maddeyle sorunumuz yok"

    Hüseyin Çelik: İlk üç maddeyle sorunumuz yok
    expand

    AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Bizim yeni Anayasa teklifimizde ilk üç maddenin ruhuyla sorunumuz yok, ama lafın değişmesi mümkün olmalı" dedi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

    Çözüm sürecine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, bir süredir Karadeniz ve Ege'de çözüm sürecini halka anlatmak için yürütülen çalışmaların, bundan sonra Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde sürdürüleceğini, son olarak da Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ağırlık verileceğini bildirdi.

    Kılıçdaroğlu'na: "Sokak ağzını sürdürüyor..."

    Muhalefet liderlerinin dünkü grup toplantılarında, hükümete yönelik eleştirilerde bulunduğunu hatırlatan Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yalancıdan başbakan olmaz" sözlerine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu'nu "sokak ağzını sürdürmekle" suçladı. Çelik, Kılıçdaroğlu'nun "sağlık sisteminin çöktüğü" yönündeki eleştirilerine de araştırma sonuçlarıyla yanıt verdi ve vatandaşların 2002'de yüzde 39,5 olan sağlık hizmetlerinden  memnuniyetinin bugün yüzde 77'ye çıktığını söyledi.

    Bahçeli'ye: "Bozuk olan ruh haliyle..."

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ise "bozuk olan ruh haliyle" konuşmaya devam etmekle suçlayan Hüseyin Çelik, Bahçeli'nin, "Biz dik durduğumuz için Sayın Başbakan bizi tehdit ediyor" sözlerine, "Sayın Bahçeli, sizin duruşunuza 'dik duruş' değil, 'tip duruş' denir. Bu, tipik bir ırkçı duruştur ve bizim aşina olduğumuz bir duruştur. Dik duruş farklı bir şeydir. Bu ülkede, çatışmalardan beslenen, kandan beslenen, kanın akmasından beslenen zihniyeti biz gömmek istiyorum. Tez-antiteze dayanan, ancak iki farklı kutbun çatışmasıyla hayatiyetini sürdüren siyaset, tedirgindir" diye yanıt verdi. Bahçeli'nin AK Parti dönemlerinin de araştırılmasına ilişkin sözlerini cevaplayan Çelik, "Senin batırdığın ekonomiyi bu Başbakan düze çıkarmıştır ve vatandaşın dibe vuran hayat standardını bu Başbakan ve ekibi, düze çıkarmıştır" dedi.

    "Kimseye şantaj yapmıyoruz"

    AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 57. hükümet dönemiyle ilgili komisyon kurulmasının bu dönemde dile getiriliyor olmasını Kılıçdaroğlu'nun şantaj olarak değerlendirmesine de cevap verdi. "Bizim kimseye şantaj yaptığımız falan yok" diyen Çelik, "Sayın Bahçeli defalardır, defalardır Sayın Başbakan'a hem de en yüksek perdeden, freni patlamış kamyon gibi Sayın Başbakan' 'biz seni yüce divana göndermezsek namerdiz' diyor. Şimdi sayın Başbakan'da haklı olarak diyor ki, 'sen beni hangi gerekçeyle gönderiyorsun?' Ama senin gönderilmen için birçok gerekçe herhalde var" diye konuştu. Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Sonuçta zaten birşey yoksa Sayın Bahçeli'de rahat uyuyabilir mesele yok demektir. Şimdi hani diyor ya 'biz hesap vermeye hazırız, bizim verilmeyecek hesabımız yoktur'. Eğer verilmeyecek hesabınız yoksa peki bu telaş neden? Bu kadar bağırma neden? Arkadaşlar çok bağırma suçluluk göstergesidir. Sayın Bahçeli biraz sakin ol. Normalde çok sakin bir adamsın, ama oraya çıkınca hayırdır ne oluyor?"

    Çözüm süreci

    Çözüm sürecine ilişkin de açıklamalarda bulunan Çelik, "Akil İnsanlar" toplantılarında karşılaşılan olumsuzlukların haberleştirilmesini eleştirdi. Akil İnsanlar Heyeti'nin illerde yaptıkları toplantılardaki olumsuzlukların, hiç olumlu bir gelişme olmamış gibi yansıtıldığını ileri süren Çelik, "Özellikle televizyonlarımızın, gazetelerimizin yöneticilerinin bu konuda daha hassas olması gerekiyor. Bu kanın durması, gözyaşının dinmesi, evlatlarımızın ölmemesi meselesi sadece Recep Tayyip Erdoğan'ın ve bizlerin meselesi değildir. Bütün 76 milyonun meselesidir" ifadelerini kullandı. Batı ülkelerinin medyasında bu tür olumsuzların gündeme taşınmadığını ileri süren Çelik, "ABD basınına bakın. 11 Eylül'e bakın, böyledir. Boston'da evvelki gün bir saldırı meydana geldi. Kol, kelle bacak göremezsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

    "TSK'ya yazılı talimat"

    AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Çekilme süreciyle ilgili TSK'ya yazılı bir yetki verildi mi?" sorusuna "Hükümetiz ve TSK her zaman olduğu gibi koordineli zaten çalışıyor. Bir fitne var, bir ateş var bu fitneyi söndürmek için hepimiz gayret içerisindeyiz. Biraz önce size, bize, herkese düşen görevi ve sorumluluğu bir kez daha ifade ettim. TSK da burada çok önemli bir unsurdur. Talimat verildiği zaman gizli saklı, kamuoyundan gizlenerek bir talimat verilmez. Yazılı talimat verilse de, sözlü talimat verilse de bunu hepiniz öğrenirsiniz" diye konuştu.

    PKK'nın çekilmesi

    Sürecin öngörüldüğü şekilde yürüdüğünü ifade eden Çelik, PKK'nın Türkiye sınırlarının dışına çekilmesine ilişkin, "Biz başından beri yaklaşık tarih veriyoruz. Hiç bir zaman için '18 Nisan'da şu olacak, 19 Nisan'da böyle olacak, 20 Nisan'da da şöyle olması muhtemeldir' gibi açıklamalar yapmıyoruz. Bir öngörülen süreç şu, şu tarihler arasında şunlar olsun şeklinde... Onları da sizler biliyorsunuz, onlara da girmeyeyim. Ben öngörüldüğü şekilde yürüyor diyeyim, burada bir tıkanma, bir sıkıntı bir bizim hepimizi endişelendirecek bir arıza, bir kasıt söz konusu değil. Son derece hassas, son derece duyarlı, son derece tutarlı bir şekilde bu süreç götürülüyor. Gidecekleri zaman bütün kamuoyunun haberi olur."

    "Anayasalarda etnik vurgu olmaması gerektiğini düşünüyoruz"

    Anayasa'dan "Türk kelimesi, Türk milleti çıkarılıyor" şeklinde bir propaganda yapıldığını söyleyen AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, "Kendi kendimizi
    kandırmayalım. Nereyi değiştirirseniz değiştirin, nereye giderseniz gidin bu ülkenin adı Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Türkiye, kelimesinin başında da
    'Türk' vardır. Mesele burada isim değildir. Biz öz ve içerikle, uygulamalarla ilgilenmeliyiz" dedi.

    Demokratik Almanya devletinin adında demokratik ifadesinin yer almasına rağmen, diktatörlükle yönetildiğini anımsatan Çelik, "Devletin şekli ve temel
    ilkeleri bölümüne ilişkin AK Partinin verdiği teklif çok açıktır. CHP'liler, 'değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez' hükümleri kendileri değiştirmiştir. CHP'liler, başlangıç kısmını değiştirmişler. Bu ortaya çıktığında da Süheyl Batum çıktı, 'Sehven olmuştur' diye açıklama yaptı. Bu durum da CHP'nin zavallılığını gösteriyor. Netice itibarıyla bunlar ilahi metinler değil" diye konuştu.

    Çelik, şöyle devam etti:

    "Türk milleti kelimesi Anayasa'dan çıkıyor şeklinde yapılan propaganda yersizdir. Ancak biz anayasalarda etnik vurgu olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kesinlikle etnik vurgu bizi böler ve sıkıntıya sokar. Mevcut Anayasa'da bu tür arızalar var. Bu arızaların düzeltilmesi gerekiyor. Bunlar üzerinde zaten çalışıyoruz."

    Fazıl Say yorumu

    Hüseyin Çelik, piyanist Fazıl Say'ın 10 ay hapis cezası almasıyla ilgili olarak, sanatkarların içinden çıktığı toplumun değerlerine saygılı insanlar olduğunu, sanatkarın farklılıklara tahammülü olması gerektiğini öne sürdü. Çelik, "Ben ünlüyüm, ben meşhurum, ben başarılıyım o zaman ben gözünüzü oyacağım. Ve bu bana her türlü suçu işleme imtiyazı verir gibi bir anlayışın içinde olamazsınız" dedi.

    "Özal şehit sayılmalı"
     
    Hüseyin Çelik, Semra Özal'ın, "Turgut Özal'ın şehit sayılmasını istiyorum" şeklindeki sözlerini de değerlendirdi. "Şahsen bana uyar" diyen Çelik, memleketini seven, memleketi için çalışan birisinin öldürülmesinin kendisine göre de şehit olduğunu anlattı. Kendisinin merhum Adnan Menderes için 'Demokrasi Şehidi' dediğini ifade eden Çelik, "Merhum Turgut Özal'ın eğer hakikaten zehirlenerek öldürüldüğü ortaya çıkarsa bence de şehittir" dedi.

    Akil insanlara eleştirilere tepki

    Akil insanlara yönelik eleştirilere de tepki gösteren Çelik, "Siz Hülya Koçyiğit gibi bir hanım efendiden ne istersiniz? 'Efendim Baskın Oran şöyle söyledi'. Baskın Oran ne söyleyeceğini sana mı soracaktı?" dedi.

    Çözüm süreci değerlendirme komisyonu

    Hüseyin Çelik, Meclis'teki çözüm sürecini değerlendirme komisyonunda yer alacak isimlerin de yakında belirleneceğini ifade ederek, CHP ve MHP'nin temsil etmesi gereken üyeliklerin boş duracağını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow