hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Galip Öztürk'e tahliye

    Galip Öztürke tahliye
    expand

    İş adamı Galip Öztürk ve iki sanık, "çıkar amaçlı suç örgütlü kurmak" suçundan yargılandıkları davada tahliye edildi.

    İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 9. duruşmaya, tutuklu sanıklar Galip Öztürk, Cengiz Kaya ve Erdem Yücel ile 30 tutuksuz sanık katıldı.

    Duruşmada davaya ilişkin kararın açıklanacağı belirtilerek, sanıklara son sözleri soruldu.

    Galip Öztürk, "Ben bu ülkeye hizmet eden biriyim. Bu ülkeye kendimi adamış, eğitime ve inanca yatırım yapan, kazandığı paraları zevki için yurt dışında yemeyen bir insanım. Takdiri yüce heyetinize bırakıyorum. Beni yatırmayın, milletin hizmetini yaptırın" dedi.

    Sanık Öztürk, beraatini talep etti.

    Son sözleri sorulan diğer sanıklar da beraatlerine karar verilmesini istedi.

    Ceza ve tahliye kararı


    Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak" ve diğer suçlardan yargılanan iş adamı Galip Öztürk'ü toplam 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırırken, bu sanıkla ilgili "yargıyı etkilemeye teşebbüs etmek" suçundan verdiği 10 aylık hapis cezası hükmünün açıklanmasını ise Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 231. maddesi gereğince, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

    Tutuklu olarak, "çıkar amaçlı suç örgütü yönetmek" ve diğer suçlardan yargılanan sanıklar Cengiz Kaya ve Erdem Yücel'in, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak" suçundan 2 yıl 6 ay ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan da 4 yıl 2 ay olmak üzere toplam 6 yıl 8'er ay hapisle cezalandırılmasına hükmeden heyet, bu sanıklara "yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan verdiği 10 aylık hapis cezası hükmünün açıklanmasını da 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

    Mahkeme heyeti, 4 yıl 2 aydan 11 yıl 3 aya kadar hapis cezası öngördüğü bu tutuklu sanıkların, "delillerin toplanması" ve "tutuklama sebepleri ile şartlarının devam etmemesi"ni göz önüne alarak, tahliyesini de kararlaştırdı.

    Eski Beykoz Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü Ali Rıza Tekin'in, "irtikap" suçundan 5 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmeden heyet, 10 sanığın da "çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olmak", "suç örgütüne yardım etmek", "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek" gibi suçlardan 10 ay ile 8 yıl 4 ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

    Bu sanıkların işledikleri bazı suçlarla ilgili verilen kimi ceza hükümlerinin açıklanması da 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı.

    Tüm suçlardan beraat

    İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, çeşitli suçlardan yargılanan eski milletvekilleri Mehmet Mustafa Açıkalın, Mustafa Baş ve Tarık Cengiz ile eski Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulkerim Emek'in de aralarında bulunduğu 46 sanığın tüm suçlardan beraatine karar verdi.

    10 sanık hakkında, 10 ay ile 1 yıl 8 ay arasında verilen hapis cezası hükümlerinin açıklanması ise 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow