hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'a "Gazze'yi ertele" çağrısı

    Erdoğana Gazzeyi ertele çağrısı
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Gazze ziyaretiyle ilgili olarak biz Başbakan Erdoğan'a, bunun ertelenmesinin daha iyi olacağını söyledik" dedi.

    Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı için İstanbul'da bulunan John Kerry, Conrad Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze seyahatine ilişkin bir soru üzerine Kerry, şunları söyledi: "Potansiyel Gazze ziyaretiyle ilgili olarak da biz Başbakan Erdoğan'a, bunun ertelenmesinin daha iyi olacağını ve bazı nedenlerle bu ziyaretin şu anda gerçekleşmemesi gerektiğini düşündüğümüzü ifade ettik. Başbakanın tabii ki ne yapacağına veya yapmayacağına karar verme hakkı var ama bizim düşüncemiz şu ki bu ziyaretin zamanlaması, yoluna sokmaya çalıştığımız barış süreci için kritik.

    Tarafların dikkatinin dışarıdan mümkün olduğunca az dağıtılmasını istiyoruz. Dolayısıyla bu ziyaret için doğru koşulların beklenmesinin daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Başbakan, bizi hüsnükabulle dinledi. Bu konuda çok düşünceli ve hassas olduğunu düşünüyorum. Gerekirse Washington'a geldiğinde de bu konuda ayrıca görüşülebilir. Şunu vurgulamak istiyorum ki Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu süreçte yardımcı olmak konusunda son derece yapıcı ve istekliler ve bugüne kadar da böyle davrandılar. Onları, bu iklime yararlı katkı sağlayıcılar olarak görüyoruz."

    Davutoğlu ile görüşme

    Kerry, Bakan Davutoğlu'yla görüşmesinde öncelikle Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yenilenmesi için başlayan sürecin tamamlanmasının önemini ele aldıklarını belirterek, "Bu, İsrail Başbakanı tarafından gelen ve ileri gitmeyi öngören önemli bir karar ve seçimdi. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da bu anlayışın gereklerini yerine getirmede karalı olduklarına inanıyorum" diye konuştu.

    Yarın Türkiye ile İsrail arasında bundan sonra atılacak adımlarla ilgili bir toplantı yapılacağını hatırlatan Kerry, "Bu girişimin zengin sonuçlarla tamamlanmasını dört gözle bekliyorum" dedi.

    Kerry, Davutoğlu'yla görüşmesinde Heybeliada Ruhban Okulu'nun da gündeme geldiğine değinerek, "Ruhban okulunun uygun zamanda açılacağı konusunda umutluyum" ifadesini kullandı. Kerry, görüşmede bu konudaki anayasal engellerin ve hükümetin bunları aşma çabasını da konuştuklarını dile getirdi.

    Türkiye-İsrail ilişkileri

    John Kerry, "Türkiye ile İsrail arasındaki yeniden yakınlaşmanın operasyonel faydalarının ne olacağı" yönündeki bir soru üzerine, iki ülkenin yarın, bundan sonra atılacak adımlarla ilgili görüşmelere başlayacaklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında ABD'ye yapacağı ziyaretin de süren diyalogda önemli bir aşama olacağını söyledi.

    İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasının tamamlanmasının herkes için yararlı olacağını ifade eden Kerry, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin yakınları gibi bazı insanların iki ülke arasındaki ilişkilere duygusal yaklaşabileceklerinin farkında olduğunu vurgulayarak, "Bu trajediyi anlıyoruz ve onlara sempatiyle yaklaşıyoruz" dedi.

    Boston'daki saldırı

    Kerry, Boston'da geçen hafta yaşanan bombalı saldırıyı hatırlatarak, "Şiddete maruz kaldığınızda, sevdiklerinizi kaybettiğinizde ne hissettiğinizi biliyoruz. Bu bir toplumu, ülkeyi etkiler. Bu konuda çok duyarlıyız ama ileriye yol bulmalıyız. İnsanları ayıran kalıpları aşmalı, insanları bir araya getirmenin, barış sağlamanın yolunu bulmalıyız" diye konuştu.

    Türkiye'nin NATO ülkesi olduğunu anımsatan Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bir NATO ülkesi olarak bölgedeki barışa önemli katkı verenlerden biri. Türkiye'de sınırda bir patriot bataryası olmasının nedenlerinden biri de bu ilişkidir. Demek ki açık bir şekilde eğer aralarında farklılıklar olan müttefikler birden bire bunları bir yana bırakmışlarsa, çok daha güçlü bir ittifaka sahip olursunuz. Başka kaygılarınızı daha güçlü bir şekilde ele alma
    imkanı kazanırsınız. Ortak tehditleri daha iyi ele alırsınız. Bu ortak tehditlerden biri de İran'dır."

    Türkiye'den ayrıldı

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, özel uçakla saat 18.00'de İstanbul'dan ayrıldı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry'yi, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin yanı sıra Türk ve Amerikalı ilgililer uğurladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow