hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK'nın çekilme tarihi belli oldu

    PKKnın çekilme tarihi belli oldu
    expand

    BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kandil'in 25 Nisan'da yapacağı açıklamanın ardından, PKK'nın sınır dışına çekilmeye başlayacağını bildirdi.

    TBMM'de düzenlenen 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önder, PKK'nın çekilme süreciyle ilgili "Daha önce 24 Nisan olacağı söylenmişti" sözlerine, "25 Nisan kayabilir ama 24 ya da 25 ne önemi var? Kandil açıklama yapar, çekilme süreci başlar" dedi.

    Aslolanın yönelim olduğunu belirten Önder, "İki tarafta bu yönelim ve arkasındaki irade görüldükten sonra doğrudan ikinci aşamaya geçilir" diye konuştu.

    Önder, "Hükümette bu iradeyi görüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Görüyorum. Samimiyetleriyle ilgilenmiyorum. Samimiyet ölçer bir şey yok elimizde ama bir irade var" ifadesini kullandı.

    CHP'nin çözüm süreciyle ilgili tavrının sorulması üzerine Önder, "CHP'nin Allah yardımcısı olsun diyorum başka da bir şey demiyorum" dedi.

    Önder, "Bu süreçte sıkıntı yok. Birileri kendilerini tarihin çöp sepetine atacak, birileri barışın mimarı arasında yer alacak. CHP, kendi yöneticisine tahammül edemiyor, ne sıkıntı verebilir? Yoluna halı döşedik gelmedi. Halen diyoruz ki 'bilgilendirmeye hazırız'. Merak etmiyorlar. CHP'nin yapısı buna müsait değil. CHP, içine aldığını demokrasi bilinci anlamında öğüten bir değirmen" diye konuştu.

    Önder, "İmralı'ya mektuplar gitmeye devam edecek mi?" sorusuna da "İmralı ile görüşmeler devam eder ama artık mektup şeklinde olmaz" karşılığını verdi.

    Yılmaz: "Hukuk, kanun ne diyorsa o yapılır"

    Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, "terör örgütünün çekilme sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ne yapacağı" ile ilgili soru üzerine, "Hukuk, kanun ne diyorsa o yapılır" dedi.

    Yılmaz, 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    "Askerin o bölgeden çekilmesi gibi bir durum sözkonusu mu?" sorusuna Yılmaz, "Yok, yok, 780 bin kilometrekarede, her yerde Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuku ve kanunu geçerlidir. Hiç bir ayırım yoktur" yanıtını verdi.

    "Birlik olarak batıya çekilme sözkonusu mu?" sorusuna da cevap veren Yılmaz, "Hayır hayır, hiç öyle bir durum yok. 780 bin kilometrekarede bu ülkenin güvenliği ne gerektiriyorsa o aynen yapılır. Dünle bugün arasında bir fark yoktur. Herhangi bir bölgede zafiyet oluşturulmaz. Oradaki insanımızın da korunması..." diye konuştu.

    "Çekilme sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ne yapacağı hep konuşuluyor. Valilik üzerinden durum vardı. Durum netleşti mi?" sorusuna yanıt verirken Yılmaz, "Hukuk, kanun ne diyorsa o yapılır" diye konuştu.

    Gül: "Birden bire her şeyi toz pembe görmemek lazım"

    Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, çözüm sürecinin akışını nasıl bulduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken de dikkatle ve sabırla çalışmak gerektiğini vurguladı.

    Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Birden bire her şeyi her şeyi toz pembe de görmemek lazım. Ama muhakkak ki böyle büyük bir sorundan kurtulmak için herkesin yapıcı olarak, dikkatli bir şekilde katkı vermesinin çok faydalı olduğuna her zaman inanıyorum. Bu konjonktürde değil daima bu konularla ilgili bu görüşlerimi paylaştım. Şimdi ilk defa aleni, bu kadar herkesin işin içine girdiği bir süreç... Bunun artık muhakkak başarılı olması gerekir."

    Süreçte eksiklikler olup olmadığına ilişkin soru üzerine Gül, bu konuları ilgili yerlerde konuştuklarını belirterek, "Bu işin esas netice vermesi, tamamen silahlardan vazgeçmekle olur. Silahlardan vazgeçmek, Türkiye içinde değil Türkiye dışında silahlardan vazgeçmekle olur" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, çekilme sürecine ilişkin nasıl bir düzenleme olacağı yönündeki soruyu da cevaplandırdı. Gül, teknik konuların güvenlik birimlerince ele alındığını ifade ederek, "Esas mesele tamamen silahlardan arınmaktır. Bu Türkiye içinde değil Türkiye dışında esas bu işleri bırakmaktır önemli olan. İnşallah iyi olur" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow