hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK basın davasında 2 gazeteci tahliye edildi

    KCK basın davasında 2 gazeteci tahliye edildi
    expand

    İstanbul'da 26'sı tutuklu 44 gazetecinin yargılandığı KCK basın davasında gazeteciler Zeynep Kuray ve Sadık Topaloğlu tahliye edildi.

    Yazdıkları haberler ve Kandil'de PKK yöneticileriyle yaptıkları röportajlar suç delili gösterilerek KCK üyesi olmakla suçlanan, 26'sı tutuklu 46 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı davanın 15. duruşması Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda başladı.

    İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, görülen duruşmaya, 26 tutuklu ve 12 tutuksuz gazeteci ve basın çalışanı katıldı. Avukatlar tarafından 2 Kürtçe tercüman da duruşmada hazır edildi.

    Avukat Sinan Zincir, gazetecilerin savunmalarının alınmasına bir sonraki celsede devam edilmesini, bugün avukatların taleplerinin dinlenilmesini istedi. Mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin alınmasına karar verdi.

    Tüm sanıkların avukatı Fırat Epözdemir, dün Kandil'de PKK'nın geri çekilmesine ilişkin yapılan basın toplantısına sadece Türkiye'den değil, dünyadan çok sayıda gazetecinin katıldığını belirterek, "Bugünkü gazetelerin manşetleri, Kandil'deki basın açıklaması... Bu haber yapılırken de muhabirler Kandil'e gönderilmiştir. İddianame mantığıyla bu durum suç değil. Müvekkillerimin çalıştıkları gazetelerdeki haberler ise iddianameye suç unsuru olarak konuluyor" diye konuştu.

    Savcı: "İddianame çok açık"

    Taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı İsmail Işık, "Bir kısım engelleme girişimlerine karşı nihayet sanıkların savunmalarına geçildi. Sanıkların savunmasında hiç bir süre sınırlandırılması bulunmamasına rağmen sanıklar kendilerine yöneltilen sorulara ilişkin ya cevap vermemişler ya da genel ifadeler kullanmışlardır. Milletimize karşı atılan en büyük iftira soykırım iddiasını dillendirmişlerdir. Sanıklar gazetecilik yaptıkları için değil, silahlı terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla yargılanmaktadır. İddianame çok açık. Bazı sanıklar ve avukatlar, davanın siyasi bir dava olduğunu ve suçlamaların mesnetsiz olduğunu söylemişlerdir. Terörizm bütün hukuk sistemlerinde suçtur. Cezai yaptırım uygulanmasında da yasal bir süreç işlenmektedir" dedi.

    Savcı suç duyurusunda bulunulmasını istedi

    Savcı Işık, iddianame ile ilgili 'tutsak, rehin, tiyatro, skeç, nefretname, sözde iddianame, rezil iddianame, düşman ve savaş hukuku tabirlerini' kullanan sanık ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Bazı sanıkların telefon tapelerinin kendilerinin ait olmadığını ifade etmesiyle ilgili olarak da bu kayıtlarla ilgili ses analizinin yapılmasını isteyen Savcı Işık, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

    Zeynep Kuray ve Sadık Topaloğlu tahliye edildi

    Duruşmaya verilen 2 saatlik aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Zeynep Kuray ve Sadık Topaloğlu'nun tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve mevcut delil durumunu gözönüne alarak tahliyelerine karar verdi.

    Duruşmada tutuklu sanık sayısı 24'e düştü. Mahkeme ayrıca sanıklara yurtdışına çıkış yasağı koydu. İddianame ile ilgili "tutsak, rehin, tiyatro, skeç, nefretname, sözde iddianame, rezil iddianame, düşman ve savaş hukuku tabirlerini" kullanan sanık ve avukatlar hakkında tutanaklar çıktıktan sonra suç duyurusunda bulunmasını karar veren mahkeme heyeti sanıklar Ertuş Bozkurt ve Yüksel Genç'e ait olduğu iddia edilen tapelere ilişkin ses analiz raporlarının istenmesini kararlaştırdı.

    Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak gelecek duruşmanın yeni inşaa edilen duruşma salonunda yapılabilmesinin sağlanmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 17 Haziran 2013 tarihine ertelendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow