hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyanet İşleri Başkanı Yüksekova'da

    Diyanet İşleri Başkanı Yüksekovada
    expand

    Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine giden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Şimdi camiye gireceğiz ve kalplerimizi birleştireceğiz" dedi.

    Bazı temel atma törenlerine katılmak ve açılışlarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Hakkari'nin Yüksekova ilçesine gelen Görmez, Yeniköprü mevkisinde Vali Orhan Alimoğlu, Kaymakam Yasin Tikdağ, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mahmut Çağlayan, Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ve din görevlileri tarafından karşılandı.

    Belediye Başkanı Ercan Bora'yı ve İlçe Müftüsü Haşim Keskin'i makamlarında ziyaret eden Görmez, Cengiz Topel Caddesi'nde 2008'de yapımına başlanan 4 bin 500 kişi kapasiteli İhsaniye Camisi'nin açılışına katıldı. Görmez, burada yaptığı konuşmada, ilçede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İhsaniye Camisi'nin tamamlanmasını uzun süre beklediğini söyledi.

    "Bugün bu caminin açılışında, bu ulu mabedin gölgesinde omuz omuza ellerimizi Allah'a açacağız" diyen Görmez, şunları kaydetti:

    "Aslında bu bölge, bu topraklar tarihte sadece bir maneviyat merkezi olmamış, aynı zamanda bütün İslam dünyası arasında manevi kardeşlik köprüleri kuran, büyük insanlar yetiştiren topraklar olmuştur. Mescitleri ancak Allah'a, ahirete iman edenler, namazı dost doğru kılanlar, zekatlarını dost doğru verenler ve Allah'tan başka hiç kimseden korkmayanlar imar ederler. Ayette geçen imar kelimesi son derece önemlidir. İmar yürekleri tamir etmek, gönül dünyamızı ıslah etmektir. Gönül dünyalarını imar edemeyen toplumlar, şehirlerini, ülkelerini imar edemezler, dünyayı mamur edemezler."

    Mehmet Görmez, bütün dertlerin kökeninde kalplerin ihmal edilmişliği olduğuna dikkati çekerek, "Ama bunu birbirimize söylemekten de imtina ediyoruz. Hep birlikte bunu itiraf edelim. Bizi kardeş kılan o yüce değerleri ihmal ettik. Elbette o yüce değerlerin yorumunda binlerce yanlış değerlendirmeler yapıldı. Yanlış düşünceler ve İslamın asla kabul etmeyeceği düşünceler, bütün bunlar yüreklerimizi kaskatı kıldı" diye konuştu.

    Çözüm süreci

    İnsanların gönlünü ve yüreğini ihmal ettiği zaman kalbinin taşlaştığını vurgulayan Görmez, konuşmasına şöyle devam etti:

    "Taş ondan daha yumuşak hale gelir. Bunun için öncelikle bütün sorunların kökeninde var olan temel sorunlar üzerinde durmamız gerekiyor. Yüreklerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Camiler bizi mamur, imar etmek için vardır. Şimdi camiye gireceğiz ve cami bizi imar edecek. Kalplerimizi birleştireceğiz."

    Görmez, camilerde bedenlerin buluştuğunu ancak kalplerin buluşamadığını bildirerek, bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yaptıkları görevin, konjonktürel, mevsimlik ve zamana bağlı olmadığını söyledi. Çözüm sürecine de değinen Görmez, "Barış sürecinden bahsedildi. Bu ülkede, minberde görev yapan bütün din görevlilerinin, minaresinde ezan okuyan bütün diyanet personelinin, görevli olmayan bütün seydaların, mollaların, hocaların ve alimlerin görevi, aynı zamanda bu topraklarda yaşayan bütün insanların yürekleri arasında köprüler kurmaktır. Nerede bir kırık kalp varsa, onu tamir etmektir, nerede hor görülen bir kardeşimiz varsa onun elinden tutmaktır. Bu hepimizin asli görevidir" şeklinde konuştu.

    Cuma namazı kıldırdı

    Daha sonra Vali Alimoğlu ve beraberindekilerle İhsaniye Camisi'nin açılışını yapan Görmez, verdiği hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı. Hutbede, kardeşlik, birlik ve beraberlik vurgusu yapan Görmez, "Mescitlere ve camilerimize sahip çıkalım. Burada kalplerimizi birleştirerek Allah'a secde ediyoruz. Amir-memur, zengin-fakir, yaşlı-genç, Arap-Acem, Kürt-Türk, dini, ırkı neyse camiye girdiği zaman Allah'ın huzurunda eşit olurlar. Allah'ın huzurunda nasıl eşitse caddede, sokakta ve her yerde de öyle olmalı" ifadelerini kullandı.

    Cuma namazından sonra İmam-ı Şafii Kur'an Kursunun temel atma törenine katılan Görmez, Şemdinli'ye gitti.

    Görmez'e, Hakkari'deki temaslarında Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişi Sadi Arslan ile başkanlık müşaviri Abdürrezzak Ateş de eşlik ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow