hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlk tepki: "Karşılığını bulur"

    İlk tepki: Karşılığını bulur
    expand

    Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur" dedi. Başbakan Yardımcısı Arınç ise "Esad rejiminin olağan şüpheli" olduğunu işaret ederek, arkasındaki güç ne olursa olsun hesap soracaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleşen saldırıya ilişkin hükümetten çok sert açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'dan açıklamada bulundu ve Suriye'deki geçiş sürecine dikkat çekerek, "Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiği" uyarısına ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, arkasındaki güç ne olursa olsun hesap soracaklarını söyledi.

    Berlin'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Reyhanlı'da meydana gelen patlama ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, şöyle konuştu:

    "Son derece acı bir aldık Rehyanlı'dan. İçişleri Bakanı'mız zaten gerekli açıklamaları yaptı. Biz de yakından takip ediyoruz. Suriye'de böyle kritik bir geçiş sürecinde bir çok provakasyon, tahrik söz konusu olabilir. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, vatandaşlarımızın huzuru. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı tahriklere karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Olay bütün boyutları ile derinlemesine incelenecektir.

    Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur. Gerekli tedbirler alınacak. kiye emniyet güçlü bir emniyet alt yapısına sahiptir, bir çok imtihandan geçmiş bir ülkedir. Muhtemel provakasyonlara karşı herkes dikkatli olmalı. Türkiye'nin huzurunu sabote etmek isteyen bir çok çevreler çıkabilir. Suriye başta olmak üzere bir çok konu istismar edilebilir.

    Hiçbir güç Türkiye'nin iç huzurunu bozmaya muktedir olmayacaktır. Hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmasın. Suriye için kritik olan bu süreçte zamanlama dikkat çekicidir. Tam Suriye'de geçiş süreci ile ilgili önemli kararların alındığı, diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde bunların olması tesadüf değildir. Türkiye kararlı politikasından vazgeçmez. İstikrarın dış mihraklardan etkilenmesine izin vermez. Olay bütün boyutları ile inceleniyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalara ilişkin "provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması" konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever'in yaptığı açıklamaya göre, Gül, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i telefonla aradı. Reyhanlı'daki patlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi alan Gül, Hatay'da ilave tedbirler alınması, mağdur durumda olanlara süratle yardım yapılması ve her türlü destekte bulunulması talimatlarını verdi. Gül, "provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması" konusunda da uyarıda bulundu.

    Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül, bugün İnönü Stadyumu'nda izleyeceği Beşiktaş-Gençlerbirliği maçına gitmeme kararı aldı.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, devletin ve hükümetin bugüne kadar olduğu gibi bu menfur olayı da tüm yönleriyle ortaya çıkaracağını ve gerekenleri yapacağını ifade ederek, "Hepimiz sağduyu ile hareket ederek, soğukkanlılığımızı kaybetmemeliyiz. Yeni acılara sebebiyet vermemek için, her türlü provokasyona karşı bütün kişi ve kurumlar olarak gereken dikkati göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan ya da kendi imkanlarıyla Reyhanlı'da ve Hatay'da yerleşen Suriyeli masum insanların, Suriye'deki rejim tarafından bir hedef haline getirildiğini biliyoruz. Son Banyas'ta yaşanan katliam, etnik temizlik, soykırım bugün Esad rejiminin yüz karasıdır. Onların Muhaberat ile ve silahlı örgütleriyle böyle şeytanca bir planı uygulamak hatta planlamak onlar için herhalde olağan şüpheli noktasındaki düşüncelerimizdir" değerlendirmesinde bulundu.

    Patlamayla ilgili geniş bir araştırmanın ardından her şeyin açıklanacağını dile getiren Arınç, "Ama Reyhanlı tesadüfen seçilmiş bir yer değil. Başka ilçeler için de böyle söylenebilirdi. Akçakale'nin ayrı bir özelliği var, Reyhanlı'nın ayrı bir özelliği var, Samandağı'nın, Hassa'nın ayrı özellikleri var. Bu özelliklere uygun olarak hainler bir şeyi planlamış olabilirler. Umarım en kısa zamanda bunu öğreneceğiz" diye konuştu.

    Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamanın faillerinin yakalandıklarını, o olayları kimin tertiplediğinin ve silahlı güçler olarak da Suriye'den bunlara kimin destek verdiğinin bilindiğini anımsattı.

    "Bu olayın Esad rejimi tarafından yapıldığı ispatlanırsa bir karşılık verilir mi" sorusuna Arınç, "Ne gerekiyorsa yapılır. Ne yapacağımızı da herkes açıkça görür. Yeter ki olay aydınlatılmış olsun, olayın arka planı deşifre edilsin, olayı icra edenler veya tahrik edenler, azmettirenler bizim açımızdan bir soruşturmayla kısa sürede ortaya çıksınlar. Kim olursa kim planlamış ve icra etmişse arkasındaki güç ne olursa olsun bunun hesabını sorarız" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Reyhanlı'daki patlamaların, Hatay insanını bir yere sevk etmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Hem Hataylı hem
    Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette. Geçtiğimiz 2 sene bunu çok güzel gösterdiler. Bundan sonraki bu tür tertiplere karşı da gerekli sağduyuyla hareket edeceklerine inanıyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, patlamaların yaşandığı Reyhanlı ilçesine gitmek üzere özel uçakla geldiği Hatay Havalimanında gazetecilere açıklamada bulundu. Atalay, "Saldırının kim tarafından yapıldığı yönünde bir bilgi olup olmadığı" şeklindeki soru üzerine "Bütün bunlar çalışılıyor. Erken açıklama yapmamak lazım. İyice durumu öğrenmek lazım" ifadesini kullandı.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, patlamalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye'nin geldiği noktadan rahatsız olan çevreler, kesimler her zaman olmuştur, bundan sonra da olacaktır ama Türkiye her türlü olumsuzluğun üzerinden gelecek güce ve kudrete sahiptir. Bu saldırı nedeniyle insanımız arasına fitne fesat sokmak isteyenler, provoke etmek isteyenler olabilir. Ben buradan bir kez daha bütün insanlarımızın sağduyulu olmaya, devletlerine hükümetlerine güvenmeye davet ediyorum. Türkiye'mizin geldiği noktadan rahatsız olanlar var. Türkiye'mizin olumluya seyreden ikliminden rahatsız olanlar var. Bunlar her dönem oldu, şimdi de olacak yarın da olacaktır. Ama biz bunlara rağmen Türkiye'mizi daha ileri noktalara taşımak için gayret göstereceğiz. Bu olayın arkasında kimler var, nedir ne değildir ona dair çalışmalar bittikten sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı olacaktır."

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: "Ben prensip olarak kendi konumun dışında konuşmamaya gayret ederim. Ancak, Türkiye'nin istikrarını, Türkiye'nin sürdürülebilir yapısını tehdit eden her türlü sıkıntı, ister terör amaçlı olsun ister başka amaçlı olsun onun karşısındayız. Türkiye'nin istikrarını hiç kimsenin, hiçbir gücün bozmaya gücü yetmeyecektir."

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: "Konu bütün ayrıntılarıyla ortaya çıktıktan sonra tabi ki Türkiye, ona göre tavrını ve tarzını alır, politikasını açıklayacaktır."

    Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: "Provokasyon çabalarına ödün vermememiz gerekir. Milletçe bu konuda omuz omuza olduğumuzu unutmamak ve bu zor günümüzde dayanışma içinde olmak gerekir."

    AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Reyhanlı'daki patlamalarla ilgili olarak, "Bu tür provokasyonlar yapanın yanına kar kalmaz. Bunun bedelini, yapanlar ağır bir şekilde öderler. Sorumluları da inşallah en kısa zamanda açığa çıkarılır, aydınlatılır" dedi.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: "Bu eylemin iki amacı olabilir. Birincisi sabahtan beri konuştuğumuz çözüm sürecini olumsuz etkilemek. Çünkü Türkiye'nin böylesine bir sorunu çözüyor olması, bazı ülkeleri olumsuz etkileyebilir. İstiyorlar ki bu devam etsin. Bu nedenle terör eylemi süsü vererek bu eylemi yapmış olabileceklerini düşünüyorum. İkincisi de Esad kendi halkına zulmetmektedir. Şu ana kadar bildiğim kadarı ile 100 bin insan yaşamını kaybetti ve iç çatışma devam etmektedir. Şam yönetimi, kendi halkının üzerine bombalar yağdırmaktadır. Bu nedenle de Suriyeliler Türkiye'ye sığındılar ve sayıları 330 bine yaklaştı. Biz komşu ülkeler, bu insanlara insani gayelerle kapımızı açtık. Çadırlarda, konteynerlerde uzun süredir bunları misafir ediyoruz. Sanıyorum, Şam yönetiminin muhalif olarak değerlendiği Suriyelilere yardım etmemiz, Esad'ı rahatsız ediyor. Türkiye'de de bu eylemleri yaparak Suriyelilerle bizim aramızı açmaya çalışmaktadırlar. Çünkü Hatay'da tepki yürüyüşleri yaşanmaya başladı."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow