hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fatma Şahin: "Kadına yönelik şiddet algıda seçicilik"

    Fatma Şahin: Kadına yönelik şiddet algıda seçicilik
    expand

    Bakan Fatma Şahin, kadına yönelik şiddet konusunda algıda seçicilik olduğunu söyleyerek, "Medya olaylar büyüyormuş gibi bir algıya neden oluyor" dedi.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Şahin, yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yeniden yapılandığını söyledi. Yaklaşık 2 yıldır bu yeni yapı üzerinde kurumsal kapasiteyi geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

    "Ustalık döneminde sosyal yardım ve sosyal hizmet tek çatı altında birleşti. Ayrı ayrı devlet bakanlığında çalışılıyordu ve koordinasyonu sağlamak istenilen hedefe ulaşmada biraz yavaş gidilebiliyordu. Şimdi bütün sistem birleştirildi. Güçlü bir idari alt yapı oluşturuldu. 5 genel müdürlük, 32 daire başkanlığı şu anda bizim bünyemizde ve mali olarak da bütçesini 16 kat artıran bir bakanlık oldu. 1,2 milyar liradan, 20 milyar liraya ulaştı."

    Şahin, yoksullukla mücadelede, toplumsal huzur ve barışta, zengin ve fakir arasındaki farkın kapatılıp, ülkenin kaynaklarının ülkenin insanına adilce paylaştırılması gerektiğini vurguladı. Yoksul kişileri belirleyip yardımları düzenleyecek bir teknolojinin altyapısı üzerinde TÜBİTAK ile ortaklaşa çalıştıklarını anlatan Bakan Şahin, yaklaşık 50 mühendisin projeyle ilgili çalışmalarını sürdürdüğüne değindi.

    "20 milyon hanenin analizini yapabilecek duruma geldik"

    Proje kapsamında 20 milyon hanenin ekonomik ve sosyal analizini yapabilecek duruma geldiklerine dikkati çeken Şahin, şunları söyledi:

    "Ama bunu da yeterli görmüyoruz. Çünkü tek başına sosyal yardım ve mali destek verdiğiniz zaman ailenin sorununu yeterince çözemiyorsunuz. O yüzden sosyal hizmetle birleştiriyoruz. Sosyal hizmet merkezleri kuracağız. Amacımız burada ikisinin birleştiği güçlü bir yapıyla koruyucu ve önleyici tedbirleri hayata geçirmek. Bunu da kısaca şöyle açıklayabiliriz. Aile hekimliğinde, hastalık oluşmadan önlenmesi için nasıl tedbir gerekiyorsa ve nasıl müdahale gerekiyorsa; bizim alanımızda da sosyal alanda da koruyucu ve önleyici tedbirleri alacak bir altyapıyı oluşturuyoruz. İki ilde pilot çalışmamızı yaptık. Bütün Türkiye'de bunun çalışmasını tamamlamak üzereyiz."

    "Algıda seçicilik var"

    Kadın ve erkeği beraber eğitmeleri, toplumun içinde beraber yetiştirmeleri gerektiğini belirten Şahin, her alanda kadının statüsünü güçlendirecek projeler ürettiklerine değindi. Bakan Şahin, bir soru üzerine, "kadına yönelik şiddet" konusunda çok yönlü çalışma yürüttüklerini bildirdi. Şahin, "Biraz algıda seçicilik var. Medya, yapılan çalışmalardan çok, negatif bir haberi manşet yaparak, toplumda, sanki çok büyük şekilde olaylar büyüyormuş gibi bir algıya neden oluyor. O yüzden burada tüm fotoğrafa bakıp, neler yapılması gerektiği konusunda çalışıyoruz" dedi.

    Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Yaptığımız bütün çalışmaların sonunda, daha önce kayıt dışı olan, gözükmeyen ve hesaplanmayan, böyle bir sorunun varlığı kabul edilmeyen alan, bugün ölçülebilir hale geldi. Biz 3 yıldır kayıt altına aldıktan sonra, sayın Başbakanımızın genelgesiyle, jandarmadan, emniyetten gelen tüm bilgilerden, her yıl ciddi bir düşüş başladığını görüyoruz. 177 ölümlü vaka bugün 155'e düştü. Her yıl ciddi bir düşüş var ama her bir vaka bizim için çok önemli. Bu konuda her türlü tedbiri alıyoruz. Burada, bu işlerin tek başına hukuk devletinin normlarında, en iyi yasayla çözmeniz mümkün değil. Karşılıklı insan olma duygusu, sevgi, merhamet, şefkat, sorumluluk çok önemli. Bu değerleri de güçlü şeklide hayatımızın parçası yapmalıyız. Bu değerlerde yaşanan yozlaşma ve eksiklik, istediğiniz kadar yasa çıkarın yine istenmeyen sonuçlara götürebiliyor. Biz bütüncül bir bakış açısı içinde, tüm ihtiyaçları giderecek şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz. Bugün, kadın konuk evlerindeki yatak kapasitesini binden, 2 bin 200'e çıkardık."

    Bakan Şahin, daha sonra, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya'yı makamında ziyaret etti. Şahin, Burdur'a özgü alaca dokumadan yapılmış elbiseleri inceledi. Akkaya ise Şahin'e, seramikten saklama kabı ve alaca dokuma şal hediye etti. Bakan Şahin, ardından, Burdur Belediyesince kurulan alaca dokuma atölyesi ile Engelliler İş Merkezi'ni gezdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow