hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstiklal'de gazdan göz gözü görmüyor

    İstiklalde gazdan göz gözü görmüyor
    expand

    Taksim'de yürüyüş ve basın açıklamalarına izin vermeyen polis, İstiklal Caddesi'nde yine biber gazı kullandı. Gazdan etkilenenler polise tepki gösterdi.

    Kalkan coplar, etrafı kaplayan gaz bombaları, robocoplar ve etrafa kaçışan insanlar... Ramallah değil, İstanbul'un orta yeri, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi. Polis, 1 Mayıs'tan beri basın açıklaması yapmak ve yürümek isteyen sivil toplum kuruluşu ve inisiyatiflere ve orada bulunanlara şehrin merkezini dar ediyor.

    Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi, 1 Mayıs'tan beri basın açıklamaları ve yürüyüşlere kapalı. Yıllardır her türlü toplumsal sorunla ilgili sıkıntının dile getirildiği, basın açıklamasının yapıldığı Taksim'deki bu uygulama İstiklal Caddesi ve Taksim'i polisin neredeyse her gün defalarca savaş alanına çevirmesine yol açıyor. Kadın örgütleri, işçiler, memurlar, sanatçılar, kentle ilgili taleplerini dile getirmek isteyen inisiyatifler, sol politik gruplar, öğrenciler, aklınıza kim gelirse hepsi geride kalan 25 gün boyunca polisin saldırısından nasibini aldı. Sadece onlar mı Taksim'e eğlenmeye ya da alışverişe gelenler de.

    Hukukçular yürürken polis ortadan kayboldu

    Hukukçular, bu uygulamanın yasal hiçbir dayanağının olmadığını ifade ediyor. Hatta bu nedenle geçtiğimiz günlerde Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Adalet için Hukukçular, Çağdaş Avukatlar Grubu, Demokrasi İçin Hukukçular, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Kartal Hukukçular Derneği’ne üye avukatlar Tünel'den Taksim'de cüppelerini giyerek yürüdüler ve kanunsuz uygulamayı protesto ettiler. Cadde üzerinde de vatandaşlara bu kanunsuz uygulamayla ilgili broşürler dağıttılar. Ne hikmetse o yürüyüş sırasında polisin bırakın müdahalesini, ortada tek bir çevik kuvvet polisi bile görülmedi.


    Hukukçular: "Yasak kanuna aykırı, polis suç işliyor"

    Hukukçular dağıttıkları broşürde, İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs ve devamında uyguladığı yürüyüş ve eylem yasağının, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve kanunlara aykırı olduğuna vurgu yapıldı: “Anayasa’nın 90. ve 26., AİHS’in 11. Ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 3. maddelerine göre,  önceden izin almaksızın, seçilen yerde gösteri ve yürüyüş yapmak temel bir haktır. Polis suç teşkil etmeyen, aksine hak olan bir fiili yasaklayarak kendisi suç işlemektedir.”

    Hukukçuların önerisi: "Savcılığa başvurun"

    Hukukçuların bu uygulamalar ile kanunsuzca hakları kısıtlanan ve mağdur olan yurttaşlara önerileri ise şöyleydi: “Polisler tarafından gaz bombası, tazyikli su, cop veya başka şekilde şiddete maruz kaldığınızda, yaşadıklarınızı anlatan ve şikayetlerinizi belirten bir dilekçe ile en yakın savcılığa başvurmanız, hukuksuz uygulamaların tekrarlamaması bakımından önemlidir.”

    Taksim'de süregiden yasak bugün yine protesto edildi ve polis İstiklal Caddesi'ni bir kez daha savaş alanına çevirdi. Çeşitli sol politik gruplara üye yaklaşık 20 kişinin yapmak istediği basın açıklamasına biber gazı ve copla saldıran polis, kaçanları da ara sokaklarda kovalamayı sürdürdü. Sıkılan gazdan caddede bulunan yaşlı, genç, çocuk herkes etkilendi ve yakındaki bir alışveriş merkezine sığındılar.

    Vatandaşlar isyan etti

    İşyerinde olduğunu ve gazdan etkilendiğini söyleyen bir kadın ise, “Böyle bir şey olur mu? İnsanlar derdini söylemesin mi? Astımım var ben tıkandım" diye feryat etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow