hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nazmiye Demirel vefat etti

    Nazmiye Demirel vefat etti
    expand

    9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel, yaklaşık 4 yıldır tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

    Yaklaşık 8 yıldır Alzheimer tedavisi gören, Türk siyasi yaşamının öne çıkan first lady'lerinden biri olan 86 yaşındaki Nazmiye Demirel dün gece saat 22.27'de hayatını kaybetti.

    Nazmiye Demirel, yaklaşık 4 yıldır Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Süleyman Demirel de, sürekli basından gizli eşini hastanede ziyaret ediyordu.

    Demirel'in vefat haberini doktoru kamuoyuna bildirdi.

    Başkent Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Saat 22.27 itibariyle solunum yetmezliğine bağlı kalp durması nedeniyle hastamızı kaybettik" denildi.

    Açıklamada ayrıca kendisi de sağlık sorunları yaşayan 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşiyle en son yaklaşık 2 ay önce yüzyüze görüştüğü belirtildi.

    "Mekanı cennet olsun"

    Nazmiye Demirel'in vefatı sonrası, Süleyman Demirel de hastaneye gitti. Son derece üzgün olduğu kameralara yansıyan ve ayakta durmakta güçlük çeken Süleyman Demirel hastane çıkışı açıklama yaptı, "65 yıllık hayat arkadaşımdı, mekanı cennet olsun" dedi.



    Perşembe günü defnedilecek

    Nazmiye Demirel'in cenazesinin perşembe günü Isparta'da defnedilmesi bekleniyor.

    9. Cumhurbaşkanı Demirel, taziyeleri Güniz Sokak 31 numaralı konutunda kabul ediyor. Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel, Güniz Sokak'ta bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, acılarını paylaşan dostlarına teşekkür etti.

    Acılarının büyük olduğunu dile getiren Demirel, "Bir şey demek mümkün değil. Allah gani rahmet eylesin" dedi.

    Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur da gazetecilerin sorusu üzerine, çok üzgün görünen eski cumhurbaşkanının genel sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

    Öte yandan, Demirel'in konutunun bulunduğu Güniz Sokak'a girişler polis kontrolünde sağlanıyor.

    NAZMİYE DEMİREL KİMDİR?

    Türk siyaset hayatının, en tanıdık simalarından biri olan Nazmiye Demirel, 1927 yılında Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğdu. İlk okulu İslamköy'de okudu. Isparta'da da Kız Sanat Entitüsü'nü tamamladı.

    1948'de İslamköy'ün "ilk üniversitelisi" Süleyman Demirel ile evlendi.

    Geçirdiği ateşli hastalık sırasında Nazmiye Demirel'e uygulanan yanlış bir tedavi yüzünden çocukları olmadı.

    1954-55 yıllarında, burs kazanan Süleyman Demirel'le birlikte ABD'ye giden Nazmiye Demirel, bu ülkeden çok etkilendi. Türkiye'ye döndüğünde, araba kullanan, şık tayyörler giyen bir Nazmiye Demirel vardı.  

    Süleyman Demirel'in 1962'de politikaya girmesi ve hızlı yükselişiyle, Türkiye siyasi hayatının, siyaset konuşmayan en tanıdık siması ile tanıştı.

    Nazmiye Demirel, üç askeri darbeden ikisi sırasında başbakan olan eşinin yanında en büyük destekçisi oldu.


    FOTOĞRAFLARLA NAZMİYE DEMİREL...


    12 Eylül döneminde gözaltında tutuldukları Hamzakoy'a Süleyman Demirel'le birlikte gitti.

    Nazmiye Demirel'i tanıyan herkes, eşinin en iyi arkadaşı, güvenilir, dobra, sağlam karakterli bir kadın olduğu görüşünde birleşiyor.

    Demirel'in bir gece eve geç gelmesine kızıp, "nereden geldiysen oraya git" diyecek kadar kararlı,  gazetecilerle uçakta sohbet eden Demirel'in eline vurup "yine çok atıyorsun" diyecek kadar cesur ve dobra bir kişilik.

    Süleyman Demirel, hayat arkadaşına 2000 yılında Çankaya Köşkü'ndeki görevini tamamladıktan sonra daha fazla zaman ayırmaya başladı. Ancak 6 yıl sonra Nazmiye Demirel'in, artan unutkanlık sorununa başka rahatsızlıklar da eklenince, günün büyük bölümünü yatakta geçirmeye başladı.

    Süleyman Demirel üzüntüsünü yakın çevresine, "Zincirbozan'a giderken bile bu kadar üzüntülü değildim. Çünkü dönüşü olduğunu biliyordum. Ama şimdi çaresizim, bu çaresizlik büyük üzüntü yaratıyor" diye anlatmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow