hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sadullah Ergin: "Hak ihlali tamamen yoktur' diyemem"

    Sadullah Ergin: Hak ihlali tamamen yoktur diyemem
    expand

    Şakran Cezaevi'nde çocuklara işkence iddialarına değinen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Hak ihlalleri tamamen yoktur diyemem ama kesinlikle tolerans göstermiyoruz" dedi.

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Taksim'i daha da yaşanabilir hale getirmek ve tarihe de saygı adına bir proje yürütüldüğünü belirterek, "Eleştiriler yapılabilir, ama bunun bu kadar gerileme ve kamplaşmaya yol açmasını yadırgadığımı ifade ediyorum" dedi.

    Ergin, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısının ardından düzenlenen yemeğe onur konuğu olarak katıldı. Ergin, yemekten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bakan Sadullah Ergin, Şakran ve Antalya cezaevlerinde çocuklara yönelik iddiaların sorulması üzerine, cezaevlerindeki iddialara karşı sıfır toleransla gayret sarfettiklerini söyledi. Geçmişten bu yana varsa bir sorun, bu sorunu kilimin altına süpürme gibi bir yaklaşımları olmadığını ve olmayacağını ifade eden Ergin, "Sorunlarla yüzleşiyoruz ve her geçen gün ceza infaz kurumlarımızı daha iyi noktaya taşıyoruz. Ceza infaz rejiminde de insani iyileştirmeler yapıyoruz" diye konuştu.

    Şakran cezaevi ile ilgili iddiaların çok fazla mesnedi varmış gibi gözükmediğini dile getiren Sadullah Ergin, olayları tek tek incelediklerini bildirdi. Ergin, "İddiaları tek tek sorduk, iddiaların tek tek karşılığını basınla paylaştık. Buna rağmen incelememizi derinlemesine yapıyoruz" dedi.

    Antalya cezaeviyle ilgili iddialar çıktığında aynı gün iki kontrolör müfettişi olay yerine gönderdiklerini anlatan Ergin, müfettişlerin çalışmalarının sonucunu birkaç gün içinde kamuoyu ile paylaşacakları bilgisini verdi. Bakan Ergin, "Türkiye cezaevleri gerçeği her geçen gün insan haklarına, evrensel kurallara daha uygun hale geliyor. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında şartları en iyi olan ülkelerden birisiyiz şu anda" şeklinde konuştu.

    Şartları uygun olmayan 230 ceza infaz kurumunu kapattıklarını, 270 cezaevinin daha kapatılacağını söyleyen Ergin, bunların yerine sosyal donatılarıyla, ıslaha dönük imkanlarıyla daha modern ceza infaz kurumları inşa ettiklerini vurguladı. Cezaevleriyle ilgili zaman zaman yoğunluktan kaynaklı şikayetler olduğunu, bu şikayetleri giderecek tesislerin yapımının devam ettiğini dile getiren Ergin, "bu defa da ancak cezaevi yaparsınız" şeklinde şikayetler geldiğini anlattı.

    "Sorunlar, hak ihlalleri tamamen yoktur diyemem"

    Cezaevlerinin her ülkede ihtiyaç olduğunu, onların insani koşullarda bulunmasının önemli olduğunun altını çizen Ergin, bu konuda titiz olduklarını, önümüzdeki süreçte bu tür şikayetlerin daha aza indiğinin görüleceğine dikkati çekti. Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bir yanlış varsa üzerine gidelim, ama farklı hesaplarla, olmayan bir şeyi varmış gibi takdim etme gayretine girmeyelim. Bakanlık olarak tüm iddiaların üzerine gidiyoruz, iddiaların kaynağına iniyoruz. Sadece bürokratların verdiği bilgilerle yetinmiyoruz, Ankara'dan kendi müşavirlerimi, danışmanlarımı gönderiyorum oradaki çalışan kişilerin sağlamasını yaptırıyoruz, ondan sonra kamuoyunu bilgilendirmeye gayret ediyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte Türkiye'deki cezaevleri gerçeği hepimizin daha fazla memnun olacağı bir noktaya doğru yol alıyor. 'Sorunlar, hak ihlalleri yok mudur' derseniz, "tamamen yoktur" diyemem. Zaman zaman belli cezaevlerimizde olabiliyor, ama bunların olduğu yerde de kesinlikle tolerans göstermiyoruz. Yapılması gereken idari, adli soruşturmalar yapılıyor, verilmesi gereken cezalar varsa veriliyor."

    Bir gazetecinin "cezaevindeki iddialar üzerine yönetime haber vermeden, tebdili kıyafetle bu cezaevlerine gitmeniz iyi olmaz mı?" demesi üzerine Ergin, zaman zaman bunu yaptığını söyledi. Bunu yaparken basına bilgi vermediklerini belirten Ergin, İstanbul Silivri Cezaevi Kampüsüne yönetime haber vermeden gittiğini, "yalnızca 5 dakika sonra oradayız" diye haber verdiğini anlattı.

    Bakan Ergin, herhangi bir hazırlık yapılmadan gittiği cezaevinde her noktayı tek tek dolaştığını, Şakran Cezaevinin de çocuk ve yetişkin bölümünde tek tek, oda oda gezerek incelemelerde bulunduğunu ifade etti.

    Şakran Cezevinde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile iddialardan önce incelemelerde bulunduklarını, TBMM Cezaevi Komisyonunun da inceleme yaptığını belirten Ergin, Komisyonun, cezaevinin örnek cezaevi olduğu yönünde rapor verdiğini de hatırlattı. Ergin, "Böyle ilan edildi sonradan bir yanlış olamaz mı olabilir, bunun da üzerine gitmek lazım. İnceliyoruz araştırıyoruz" dedi.

    Taksim Geziparkı'ndaki çalışmalar

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Taksim Geziparkındaki çalışmalarla ilgili yapılan eylemlerin hatırlatılması üzerine bu konuların bu zeminde tartışılmasını doğru bulmadığını söyledi.

    Tartışılan projenin, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde muhalefetin de katıldığı bir proje olduğunu söyleyen Ergin, muhalefet partisinin de Taksim'in yayalaştırılması ve araç trafiğinden arındırılması projesine destek verdiğini belirtti.

    Toplumun yararına olan projelerin gerilim ortamında tartışılmasının, bu şekilde kamplaşmalara vesile olmasını doğru bulmadığını vurgulayan Ergin, Taksim'in İstanbul'un kalbi olduğunu, yurt içi ve yurt dışından milyonlarca insanın Taksim'i ziyaret ettiğini, bu nedenle bölgeyi daha da yaşanabilir bir hale getirmek ve tarihe de saygı adına bir proje yürütüldüğünü kaydetti.

    Ergin, "Eleştiriler yapılabilir, ama bunun bu kadar gerileme ve kamplaşmaya yol açmasını yadırgadığımı ifade ediyorum" dedi.

    İmralı'ya 6. heyet

    Adalet Bakanı Ergin, İmralı Cezaevine 6. heyetin ne zaman gideceği yönündeki sorular üzerine, "Önümüzdeki günleri bir görelim bakalım" dedi.

    Ergin, bir başka soruya karşılık da Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutuklulukla ilgili yapılan bireysel başvurular konusunda istediği görüşlerin bir kısmının Mahkemeye gönderildiğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow