hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüm Türkiye "Gezi" için ayakta!

    Tüm Türkiye Gezi için ayakta
    expand

    İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı yıkımına yönelik tepkiler çığ gibi büyüdü. Başta İzmir ve Ankara olmak üzere, yurdun büyük bir bölümünde yapılan protesto gösterilerinde Gezi Parkı'nı aratmayan görüntüler yaşandı. Edirne'de göstericiler Ak Parti binasına girdi.

    Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı çıkan grubun başlattığı protestolar İstanbul sınırlarını aştı.

    İZMİR:
    Başta İzmir olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde protesto gösterileri düzenlendi. İzmir'deki protestoların ilk adresi Alsancak Meydanı'ydı.

    Akşam saatlerinde bir araya gelen göstericiler, sloganlarla Taksim'deki polis müdahalesini protesto etti.

    Basmane Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen gruba, polis izin vermedi. Bunun üzerine göstericiler ve çevik kuvvet ekipleri arasında gerginlik yaşandı.

    Daha sonra Talatpaşa Bulvarı'na çıkan grup, burada yolu trafiğe kapatarak araç geçişini engelledi. Çöp konteynerlerini yakarak barikat oluşturan gruba, polis tazyikli suyla müdahale etti.

    Çıkan olaylarda yaralananlar ambulanslarda tedavi edilirken, yaklaşık 90 gösterici de gözaltına aldı.

    Çok sayıda İzmirli, çıkan olaylardan sonra Gündoğdu Meydanı'na gelmeye başladı. Bunun üzerine Çevik Kuvvet ekipleri, verilen talimat doğrultusunda alandan ayrıldı. Yakılan ateşin etrafında toplanan grup, çeşitli sloganlar atarak protesto gösterisi düzenledi.

    İzmir'deki eylemler sırasında, Basmane'deki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı binası önüne gelen yaklaşık 500 kişilik grup, ile polis arasında önce samimi diyaloglar yaşandı.

    Topluluktan bazıları bir kadın komiser yardımcısına Türk bayrağı verdi. Bu kişiler polislerle panzerin önünde fotoğraf çektirdi. Ancak daha sonra sol gruplar ile polis arasında gerginlik yaşandı. Bu gruptakiler polise ve Ak Parti Konak İlçe binasına doğru taş atmaya başladı.

    Polis ekipleri de eylemcileri su sıkarak ve gaz bombası atarak müdahalede bulundu. Basmane Meydanı'nı trafiğe kapatan grubun polisle çatışması sürüyor. Bu arada bölgedeki bazı vatandaşlar da eylemcilere tepki gösteriyor.





    ANKARA:

    Taksim'deki olayları protesto için Ankara'da izinsiz gösteri düzenleyen grubun Kızılay Meydanı'ndaki bekleyişi sürüyor. Öğle saatlerinden itibaren Güvenpark civarında toplanan, polisin müdahalesi üzerine ara sokaklara dağılan eylemciler, tekrar bir araya gelip, güvenlik güçlerine taş atmaya başladı. Protestoculara polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Başbakanlık Merkez Bina'nın çevresinde jandarma robocop ekipleri, güvenlik önlemleri aldı. Kızılay Meydanı tüm yönlerden trafiğe kapatıldı. Kaldırım taşlarını ve trafik levhalarını sökerek, Kızılay'ın Maltepe girişine ve bazı sokaklara barikat kuran göstericiler, tazyikli suyla dağıtılmaya çalışıldı.

    CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TOMA'nın önüne geçerek su sıkılmasını engellemek istedi.
    Göstericilerin bazıları ara sokaklara dağılırken, bazıları da GMK Bulvarı'nda bekleyen TOMA'nın üzerine çıktı. Olaylar sırasında çok sayıda eylemci gözaltına alındı. Polis ekipleri, bir süre sonra Kızılay Meydanı'ndan ayrılırken, Başbakanlığın çevresinde bekleyen jandarma robocop ekipleri de yerlerini özel harekat polislerine bıraktı. Kızılay Meydanı'nda bekleyişini sürdüren protestoculardan bazıları, çevredeki iş yerlerine ve elektrik direklerine zarar verdi.





    MECLİS YOLUNDA MÜDAHALE

    Eskişehir yolunu kapatarak Meclis'e yürümek isteyen başka bir gruba ise çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesi sürüyor.

    Panzerlerle yolu kapatan polis, hükümet aleyhine sloganlar atarak caddede oturma eylemi yaparken İnönü Bulvarı'na doğru yürüyüşe geçen gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Yüzleri maskeli bazı kişilerin yönlendirdiği iddia edilen gruba müdühale devam ediyor.

    Bu arada, Kuğulu Park'tan Güven Park'a gelmeye çalışan grubun taş ve şişe atması üzerine polis, tazyikli su sıkarak müdahale etti. Buradan kaçan göstericiler, yollarda çöpleri ateşe vererek barikatlar kurdu.

    Kızılay'da çok sayıda çevik kuvvet, 112 Acil Servis ile itfaiye ekipleri hazır bekletilirken, Başbakanlık, Yeni Başakanlık, İçişleri Bakanlığı ve AK Parti il binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

    BOLU:
    Gezi Parkı protestoları Bolu'ya da sıçradı. Bolu'da yaklaşık bin kişilik bir grup, Belediye Meydanı'nda toplandı.

    Grup, çeşitli sloganlar atarak Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü. Grup, daha sonra Atatürk Bulvarı'ndan D-100 karayoluna çıktı ve İstanbul-Ankara yönünü yaklaşık 20 dakika ulaşıma kapattı. Polis ekipleri tarafından alınan geniş güvenlik önlemleri altında grup, tekrar kent merkezine doğru yürümeye başladı.

    İZMİT:
    İzmit'te Cumhuriyet Meydanı'nda dün saat 19.00'da gerçekleştirilen protesto gösterisinde sabaha karşı olaylar çıktı.

    4 bin dolayında kalabalığın, sabaha karşı AK Parti binasına yürümek istemesi üzerine polis, tazyikli su ve biber gazı kullanarak göstericilere müdahale etti, 50 kişi gözaltına alındı.

    AFYONKARAHİSAR:
    Afyonkarahisar'da sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla toplanan Anıtpark Meydanı'nda saat 03.00'te toplanan grup, çeşitli sloganlar atarak Taksim Gezi Parkı ve çevresinde yaşanan olaylara tepki gösterdi.

    Burada bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra Anıtpark'tan Yeşilyol Caddesi'ne doğru yürüdü. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba, polis müdahale etti. Olayların ardından 21 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

    MANİSA:
    Manisa'da İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede çıktı.

    Sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenen bir grup, İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini gece yarısı protesto etmek amacıyla Manisa Manolya Meydanı'nda toplandı. Polis ekipleri meydanın etrafında geniş önlem aldı.

    Hükümet aleyhine sloganlar atan yaklaşık 200 kişilik grup, Manolya Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüşe geçmek istedi. Grubun polisin müdahalesiyle karşılaşması sonucu kısa süreli arbede çıktı.

    Grupta bulunanlar, Cumhuriyet Meydanı'na doğru 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Hükümet istifa' sloganları atarak yürüdü. Meydanda bir kez daha toplanan grup İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra tekrar yürüyüşe geçen grup, Manolya Meydanı'nda toplanarak protestolarını sürdürdü.

    ADANA:
    Adana'da ise çeşitli siyasi partilerin üyeleri ile bazı takımların taraftarlarından oluşan grup, Atatürk Parkı'nda bir araya gelerek çeşitli sloganlar attı.

    Grupta yer alan sanatçı Hayko Cepkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Adana'ya konser vermek için geldiğini ancak protesto gösterisi olduğunu duyunca destek vermek istediğini ifade etti.

    Çeşitli pankartlar açan ve halay çeken grup, bir süre de oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

    Ayrıca; Tunceli, Konya, Zonguldak, Mersin ve Muğla da çeşitli protestolara sahne oldu.

    KAYSERİ:
    Kayseri'de Taksim Gezi Parkı'ndaki eyleme destek vermek için çeşitli gruplar Cumhuriyet alanında toplanarak 'Hükümet istifa' diye bağırdı. Kentin çeşitli noktalarında toplanan kalabalık, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Burada basın açıklaması yapan grup, daha sonra Mimar Sinan Park'ında fidan dikti. Göstericiler, fidan dikiminin ardından Hastane Caddesi'ndeki AK Parti il binası önüne ulaştı. Polis ekipleri, kalabalığın binaya yaklaşmasına izin vermeyince, Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması yapan grup, parti binası önüne siyah çelenk bıraktı. Gruptan bazı kişilerin polise pet şişe atması ve uyarılara rağmen dağılınmaması üzerine güvenlik güçleri, TOMA ve biber gazı ile müdahale edildi. Dağılarak ara sokaklara kaçanlar, polise taş attı ve çevredeki araçların camlarını kırdı. İl binasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda gösterilere devam eden gruba vatandaşlar da tepki gösterdi. Olaylarda 50 kişi göz altına alındı. Öte yandan 5 polis memuru da hafif şekilde yaralandı.

    VAN:
    Gezi Parkı'nda göstericilere polisin gaz bombalarıyla müdahalesini protesto eden yaklaşık 1000 kişilik grup Van'da yürüyüş yaptı. İstanbul'daki olaylar devam ederken, Türkiye'nin bir çok kentinde olduğu gibi Van'dan da Taksim'deki eylemcilere destek geldi. Bazı siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık 1000 kişi, Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Kalabalık buradan 'Bize her yer Taksim', 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Fekiye Teyran Parkı'na kadar yürüdü. Kalabalık burada alınan geniş güvenlik önlemleri altında yaklaşık yarım saat oturma eylemi yaptı.

    HATAY'DA OLAYLAR
    Hatay'ın İskenderun İlçesindeki Anıt Alanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi Gezi Parkı'ndaki gelişmeleri protesto etti. Ardından bir grup, Ak Parti İlçe binasına doğru yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine arbede çıktı. Çevik Kuvvet polisinin barikatını aşmak isteyen grup polise taş attı. Polisin müdahale ettiği grup arası sokaklara kaçarken, zaman zaman arbede yaşandı.

    ANTALYA'DA ARBEDE
    Taksim Gezi Parkı'nda yaşananları protesto etmek için sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen Antalyalılar, bugün saat 17.00'de  de Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Ellerinde Türk bayrakları bulunan kalabalık, hükümet aleyhine slogan atarken, taşkınlık yapan bir grup, Cumhuriyet Caddesi'nden geçen halk otobüslerini taşladı. Camları kırılan iki otobüs, hızla olay yerinden uzaklaştı. Eylem sırasında iki farklı grup arasında da kavga çıktı. Meydandaki kalabalıktan ayrılan bazı eylemciler, 3 kilometre ilerideki Ak Parti İl Başkanlığı binasına yürüyüşe geçti.

    EDİRNE'DE AK PARTİ'YE GİRDİLER
    Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları Edirne'de protesto etmek için yürüyüş yapan gruptan 20 kişi, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığı binasına kapıları kırarak girdi. Polis tarafından gözaltına alınan 3 kişi, kalabalığın polise tepki göstermesi nedeniyle olaylardan yaklaşık bir saat sonra Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım tarafından parti teşkilatının bulunduğu binanın arka kapısından çıkartıldı. Gözaltındaki 3 kişi ardından, baroya ait araçla ifadeleri alınmak üzere Edirne Adliyesi'ne götürüldü. Gözaltındakilerin adliye binasına götürüldüğünü öğrenen kalabalık ise Ak Parti önündeki eylemi sonlandırdı ve Edirne Adliyesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

    SAMSUN'DA OLAYLAR ÇIKTI
    Samsun'da Gezi Parkı'na destek için yürüyüş yapan yaklaşık 500 kişilik gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. çıkan olaylar nedeniyle Samsun-Sinop karayolu ulaşıma kapandı. Göstericiler çöp konteynrları ile yolu kapatıp ateş yakıp, polise taş attı.

    Samsun'un Atakum İlçesi'nde toplanan yaklaşık 500 kişi Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyüş yaparak İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'na destek verdi. Polisin tüm uyarılarına rağmen dağılmayan grup, 'Hükümet İstifa' sloganları atarak tepkilerini dile getirdi. Polis bunun üzerine göstericileri iki gruba ayırarak tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmeye çalıştı. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi de bölgede hazır bulundu. Polisin biber gazı ve tazyikli suyuna karşılık göstericilerde taş atarak cevap verdi. Samsun-Sinop karayolu çıkan olaylar nedeniyle ulaşıma kapandı.

    Göstericiler çöp konteynrları ile barikat kurup polisin geçişini engelledi. Panzerler ile bölgeye gelen ekipler göstericilerin yaktığı ateşi söndürmeye çalıştı. Polis itfaiye ekiplerinde de su desteği aldı.
    Çok sayıda vatarndaş su ve biber gazından etkilendi. Aralarında gazetecilerin de bulunduğu yaralılar, hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Polis, çıkan olaylar nedeniyle çok sayıda kişiyi gözatına aldı. Olaylar halen bölgede devam ediyor.

    BURSA
    Bursa'da, İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı protestosuna destek vermek için bugün düzenlenen yürüyüş Kültürpark'ta başladı, Heykel'e yürüyüş ile devam etti. Heykel'de toplanan kalabalık yaklaşık 30 bin kişiye ulaştı. Bu arada bazı protestocular, Haşim İşcan Caddesi'nde, Ak Parti İl teşkilatının bulunduğu binayı taşladı. Polis bu grubu uzaklaştırdı.

    TUNCELİ
    Tunceli'de sivil toplum örgütleri 'Taksim'e destek' adı altında yürüyüş düzenledi. Akşam saatlerinde yaklaşık 4 bin kişi Devlet Hastanesi önünden Ak Parti il binası önüne 'Direnişin kalesi Dersim tüm doğa severlerin yanında' pankartı açıp, hükümet aleyhine sloganlar atarak yürüdü. Ak Parti önünde 30 dakika kadar oturma eylemi yapan göstericileri attıkları sloganlarla Dersim Çarşı grubu coşturdu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow