hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gezi'ye destek eylemleri vardı

    Geziye destek eylemleri vardı
    expand

    Taksim Gezi Parkı'ndaki protesto olaylarına destek amacıyla Adana, Eskişehir, Malatya, Hatay, Kocaeli'nde de gösteriler yapıldı. Eylemlere polis müdahale etti.

    Adana'da öğleden sonra başlayan izinsiz gösteriler gece saatlerine kadar sürdü. Atatatürk, Ziyapaşa ve Gazipaşa bulvarlarında toplanan gruplar, polise taş ve maytap fırlattı. Ara sokaklarda da barikatlar kuran gruplara polis, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve biber gazı ile müdahale etti. Güven timleri de grupların arasına girerek çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.

    İzinsiz gösteriler sırasında çevrede bulunan çok sayıda banka şubesi ve ATM, reklam panoları, çiçekler ve kaldırımlar zarar gördü. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçan göstericiler, gece saatlerinde dağıldı.


    Eskişehir

    Sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla Yeni Bağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi önünde toplanan grup, daha sonra Cengiz Topel Caddesi'nden, Yunus Emre Caddesi'ndeki AK Parti İl Başkanlığı binasına yürüdü.

    AK Parti İl Başkanlığı yakınında grubun daha fazla ilerlemesine izin vermeyen polis, basın açıklaması yapıp dağılmalarını istedi. Polis ekiplerinin megafonla yaptığı uyarılarau uymayan göstericiler, ekiplere taş, bilye ve şişelerle saldırdı. Bunun üzerine Çevik Kuvvet ekipleri, taşkınlık yapan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

    Ara sokaklara kaçan eylemciler, tekrar toplanıp bir inşattan aldıkları alüminyum levhalarla yola barikatlar kurup, araç lastikleriyle ateş yaktı. Taş ve şişe atmayı sürdüren eylemciler arasından kuru sıkı silahla havaya ateş edildiği gözlendi.

    Öte yandan bazı vatandaşlar evlerinden gösterecilere alkışlarla destek verdi.

    Malatya

    Paşaköşkü Mahallesi'nde ara sokaklarda toplanan grup, ıslık çalarak Yeşilyurt Caddesi'ne yürüdü. Burada sloganlar atıp ellerindeki kaşıkları tencerelere vuran eylemciler, bazı marşlar söyledi.

    Yaklaşık 2 saat caddeyi trafiğe kapatan grup, daha sonra dağıldı. Eylemcilerin ayrılmasının ardından güvenlik önlemi alan polisler de caddeden ayrıldı.

    Hatay

    Hatay'da Saray Caddesi'nde toplanan grup slogan atarak Uğur Mumcu alanına kadar yürüdü. Alanda halay çeken ve slogan atan grup daha sonra dağıldı.

    Kocaeli

    İzmit Cumhuriyet Parkı'nda toplanan protestocular, sloganlar atarak perşembe pazarı alanına kadar yürüdü. Burada bir süre Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto eden sloganlar atan gruptakiler, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı binasına yürümek istedi. Çevrede geniş güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, uyarılara rağmen kendilerine taş ve havai fişeklerle saldıran gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericilerin attığı taşların isabet ettiği 2 polis memuru yaralanırken, ara sokaklara kaçan gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.

    İzmir

    Taksim Gezi Parkı'ndaki protestolara destek amacıyla İzmir'de gerçekleşen ve polisin çok sert müdahalesiyle izin verilmeyen eylemler sırasında çıkan olaylarda, bir banka şubesi ve dersane binası da zarar gördü. Basmane Meydanı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yoğunlaşan gösteriler sırasında 5 ambulans ve bazı iş yerlerinde de hasar oluştu. İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, sağduyu çağrısında bulundu ve kamu malına zarar verildiğini söyleyerek, göstericilere dönük müdahaleyi savundu.
    Kayseri valisinden açıklama: 167 gözaltı

    Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Taksim Gezi Parkı'ndaki protesto olaylarına destek eylemine katılanlardan 167 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Vali Düzgün, "Çevreye verilen zararlarla ilgili tespitler devam ediyor. Göstericilerin şunu bilmesi gerekir ki kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu başkalarının mallarına vermiş oldukları zararlarla ilgili kendilerine zararların tanzimi konusunda işlem yapılacaktır. Bu zararların bizzat göstericilerden tahsilinin yapılacağının bilinmesi gerekir. Herkes kayıtsız özgürlük içerisinde değildir, başkasına verdiği zararları karşılamak ve ödemekle yükümlüdür" diye konuştu.

    Samsun

    Samsun'da yaklaşık 500 kişi, İstabul'daki Gezi Parkı eylemlerine destek için yürüdü. İstiklal Caddesi üzerinde sloganlar atarak yürüyen grup 'Hükümet İstifa' yazılı pankart taşıdı.



    Antalya

    Antalya'da üç gündür süren Taksim Gezi Parkı eylemlerine Akdeniz Üniversitesi öğrencileri de katıldı. Kampüste toplanan 200 kişilik grup, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.



    Büyükşehir TOMA'lara su vermedi

    Öte yandan bugün üçüncü gününe giren Taksim Gezi Parkı protestolarına destek eyleminde meydana gelen çatışmalarda polisin Toplumsal Müdahale Aracı TOMA'lara su takviyesi talebi, CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildi.

    Bodrum

    Muğla'nın  Bodrum İlçesi'nde lise öğrencileri, Taksim Gezi Parkı direnişine destek vermek amacıyla Belediye Meydanı'na yürüdü. Ellerinde Türk Bayrakları taşıyan öğrenciler slogan attı.



    Edirne

    Edirne'de, sosyal paylaşım ağları üzerinden organize olan 60 lise öğrencisinin ardından bu kez siyah giyinen ve üzerlerine Atatürk fotoğrafı yapıştıran 150 kadar liseli, Taksim'deki eylemlere destek yürüyüşü düzenledi.



    Tunceli'de müdahale

    Tunceli'de İstanbul Gezi Parkı'nda süren protestolara destek vermek amacıyla müdahaleleri protesto eden yaklaşık 700 kişilik grup akşam saatlerinde kent merkezinde toplanıp Behice Boran Caddesi üzerinde bulunan Ak Parti il başkanlığı binası önüne sloganlar atarak yürüdü. Burada bir süre sloganlar eşliğinde oturma eylemi yapan grup içinde bulunanlar Ak Parti il binasına girmek istedi. Cadde üzerinde sıkı güvenlik önlemi alan polis, grubun içeriye girmesine izin vermeyerek gaz, sis bombası ile müdahalede bulundu. Karakolun çevresini saran göstericiler, karakolu taş yağmuruna tuttu. Polis bu kez göstericileri tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulundu. Cadde üzeri savaş alanına dönerken, bir çok protestocu yaralandı. Tunceli kent merkezinde atılan gaz bombalarından evlerinde oturan vatandaşlar da olumsuz etkilendi.



    Trabzon'da ülkücüler saldırdı

    Trabzon'da Taksim Gezi Parkı'ndaki eylemlere destek vermek amacıyla açıklama yapmak üzere toplanan 15 kişilik grupla, eylemi engellemek isteyen başka bir grup arasında arbede çıktı. Çıkan arbede sonucunda Remzi Birkan, elinden ve yüzünden falçatayla yaralandı. Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkevleri ve KTÜ Öğrenci Kolektifi üyelerinden oluşan 15 kişilik grup, Atatürk Alanı’ndaki Atatürk heykeli önünde basın açıklaması yapmak üzere hazırlığa başladı. Bu sırada bir grup ülkücü, açıklama yapmak isteyen grubun üzerine yürüdü. Çıkan arbede sonucunda adının Remzi Birkan olduğu öğrenilen bir kişi, elinden ve yüzünden falçata darbesiyle yaralandı. Açıklama yapmak isteyen grup, daha sonra kaçarak Gazipaşa Caddesi’ndeki TKP İl Başkanlığı’nın bulunduğu binaya sığındı. Binanın önündeki kalabalık bir anda yaklaşık 250 kişiye ulaştı. 'Burası Trabzon, Taksim değil' sloganları atan grup, sık sık tekbir getirdi. Binanın önünde çevik kuvvet barikat oluşturdu ve göstericileri uzaklaştırdı. Yaklaşık yarım saat binanın önünde kalan grup daha sonra olaysız dağıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow