hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Mutlu'dan "Gezi" açıklaması

    Vali Mutludan Gezi açıklaması
    expand

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çarşı grubuna yönelik gözaltılarla ilgili açıklama yaptı, "Olayları yönlendirenler gözaltına alındı, bunu bir gruba mal etmek doğru değil" dedi.

    Vali Mutlu, "Gezi Parkı" olaylarına ilişkin açıklama yaptı.

    Taksim’de yapılabilecek toplanmalara izin vermeyeceklerini vurgulayan Mutlu, “Saat 16.00 için Taksim’de bir toplanma çağrısı yapılıyor. Dün de ifade etmiştim, Taksim’e yapılacak olan bu ortamdaki her türlü çağrı huzurumuz ve güvenliğimiz için sağlıklı değildir. Ortamın steril hale getirilmesinden sonra, demokratik hakların, toplanmaların, kullanmasıyla ilgili her türlü anayasal, yasal hakları kullanmaya devam edebilirler. Bu şartlar altında şuanda, Taksim bölgesinde her türlü toplanmaya fırsat vermeyeceğiz. İstanbullulardan dün de olduğu gibi, bu konuda duyarlılıklarını daha fazla bekliyoruz. Taksim bölgelerine gelmeyerek bize katkı sunmalarını bekliyorum. Bu çağrılara kulak verip çatışma ortamına girerlerse, marjianal gurupların ekmeğine yağ sürmüş olurlar" diye konuştu.

    "Şu anda 4 yaralımız var"

    Vali Hüseyin Avni Mutlu, “Bu tedbirler sırasında yaralanmalı vakalarımız oldu. Birisi rütbeli diğeri polis memuru iki emniyet mensubumuz, bu olaylarda tabanca kullanılmak suretiyle yaralandı. Bir tanesi kasıklarından diğeri de ayağından olmak üzere iki kurşun yarası almış olan bu personelimize gerekli tıbbi müdahaleler ve ameliyatları yapıldı. Sağlık durumları iyiye gidiyor. Bir de gerçekten bu tür olaylarda, İstanbulumuzda ilk kez silah kullanılıyor olması dolayısıyla çok dikkat çekici. Dün provakasyonlara, kışkırtıcılara dikkat edilmesi yönünde halkımıza çağrıda bulundum. Bu ortamdan istifade etmek isteyen her türlü provakasyon yapmaya hazır gruplar var.

    Maalesef havai fişeğin ötesiyle, sis bombasını ötesinde artık silah da kullanacak cüreti göstermişlerdir. Bunun devam etmesi riski her zaman vardır. Hem emniyet görevlileri açısından hem vatandaşlarımız açısından bir risk oluşturmaktadır. İki yurttaşımız, birisi dün birisi bu sabah olmak üzere, olaylarda yaralanmışlar, bunların da tedavileri hastanede devam etmektedir. Hastanede yatarak tedavisi devam etmekte olan 4 hastamızın durumu iyiye gidiyor. Bunların dışında bütün hastanelerde kimse yoktur. Bu konuyla ilgili maalesef sosyal medya üzerinden yanlış bilgiler paylaşılmıştır" şeklinde konuştu.

    "Gözaltında Çarşı grubundan kişiler de var"

    Sorulan bir soru üzerinde Mutlu, “Bunu Çarşı gurubu diye değerlendirmeyin. Çarşı gurubu ve Beşiktaş’la hiçbir ilgisi yoktur. Gözaltına alınanların sadece birkaçı çarşı grubu üyesidir. Bunlar, olaylarda barikatlar kurarak eylemcileri yönlendiren aynı zamanda ifade ettiğiniz taraftar gurubu içerisinde pozisyon alan kişiler. Çarşı gurubu bir taraftar gurubudur. Bir kulübün taraftarıdır. Bu eylemleri, bunların tamamen kişisel ferdi eylemleridir. Bu kişileri BJK camiasıyla çarşı grubuyla özdeşleştirmek haksızlık olur" dedi.

    "Gözaltında 22 kişi var"

    Dün akşamdan beri yapılan müdahale sırasında 22 kişinin gözaltına alındığını anlatan Mutlu, "Bu konularla ilgili gözaltı sayısı toplam 22’dir. Doktorlardan da şuanda gözaltı işlemi var. Bunlar insanlara tıbbi yardım adı altında bir takım yerlerde hizmet görüyorlar. Fakat bunlar çok dikkat çekici bir takım faaliyetler içindeler. Tıp mesleğinin, bütün insanlık onurunu hiçbir ayrım yapmaksızın kucaklaması noktasında saygı duyuyoruz. Ama göstericilere adeta gösteri alanlarının içerisine girerek orada göstericilerle birlikte hareket edenler varsa bunlar hakkında adli işlem yapılır. Doktordur, sağlık personeli olarak tarif edebileceğimiz birkaç kişi gözaltılar arasında mevcuttur. İstanbul dışından bu olaylara gelmiş, İstanbul dışında eğitim gören, ama adeta bu olaylara katılmak üzere iştirak eden kişiler olduğunu görüyoruz. Bunlar çok dikkat çekici. Adli makamlar bunları değerlendirecektir. Gözaltı ve salıverilme işlemleri tamamen onlara aittir. Biz gördüğümüz hususları fotoğraflamak ve kayıt altına almak suretiyle adli makamlarla paylaşmacağız" şeklinde konuştu.

    Vali Mutlu bir soru üzerine bir otele veya bir alışveriş merkezine gazlı müdahale yapmadıklarını, ancak buraları kalkan olarak kullanacak kişilere için adli makamlardan izin alınarak müdahale edebileceklerini söyledi.

    TOMA'ya "kimyasal" takviye iddiası

    Sorular üzerine Vali Mutlu, "Emniyet birimlerimizin kullanmış olduğu TOMA'lardan tazyikli su ile birlikte bazı araçlarda da renginden zaten fark ediyorsunuz. Biraz daha rengi daha koyu olan sular püskürtülüyor. Bu da ilaçlı bir sudur. Ama hiçbir şekilde kimyasal bir etki içeren, kimyasal nitelikli bir su değildir. Bugüne kadar da kullanılmıştır. Dolayısıyla bunun 'kimyasal kullanıldı' şeklinde abartılması daha doğrusu çarpıtılması tamamen belli toplumu acite etmeye yönelik davranışlardır, sözlerdir. Bunlara itibar edilmesin. Artık bunu hepimiz biliyoruz. Bu tür suların önüne artık vatandaşlarımız, göstericiler bile alıştı. 'Bana da su at' diye rahatlıkla gelebiliyor. Bu suları vatandaşlarımızda görüyor. Biz bunu sıkmak istemiyoruz. Ama göstericilerde bunu gayet iyi biliyorlar ki bu suyun kimyasalla bir ilgisi yoktur. Bu tür haberlere itibar edilmemesini özellikle rica ediyorum" dedi.


    Taksim'de polisler TOMA'nın gaz tankı yazan bölümün ellerindeki mavi bidonla yükleme yaparkan görüntülenmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow