hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sivas Katliamında ölenler anıldı

    Sivas Katliamında ölenler anıldı
    expand

    Sivas katliamının 20. Yıldönümünde İstanbul Kadıköy'de bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe binlerce kişi katıldı.

    Kadıköy'de, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin düzenlediği "Sivas Katliamı 20. yılı Anma" mitingi saat 17.00'da başladı. Çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen mitingte, Sivas Katliamı'nda ve Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu sırasında Sivas Katliamı'nda ölenlerin isimleri anons edildi.

    "Başbakan'ın mitingleri bitmişliğin göstergesi"

    Alanı dolduran kalabalığa seslenen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, tarihi bir an yaşandığını belirterek, İstanbul'a yapılacak 3. Köprünün isminin Yavuz Sultan Selim olmasını kabul etmediklerini belirtti. Köprü ile meydana gelen ağaç, doğa katliamını unutup köprünün ismiyle uğraştıklarını ifade eden Bülbül, durumun siyasal İslam politikası olduğunu kaydetti.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapılacak başka büyük projelere Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli isimlerinin verilebilineceğini söylediğini hatırlatan Bülbül, bunu kabul etmeyeceklerini belirtti. Bülbül, Cumhurbaşkanı Gül'den talepleri olduğunu belirterek "Sivas'taki üniversitenin adını Pir Sultan Abdal Üniversitesi yap, Hacı Bektaş ve Dua Bilimleri Üniversitesi kur, Tunceli ismi bir askeri operasyon ismidir, Dersim yap. Dersim'deki üniversitenin adını Seyit Rıza Üniversitesi yap" diye konuştu.

    Tüm muhalefete bir araya gelin çağrısında da bulunan Bülbül, Sivas katliamının görüldüğü davanın zaman aşımına uğramasıyla ilgili de "Bu tarihe sahip çıkmak zorundayız" dedi.

    "Gezi Parkı talepleri devam ediyor"

    Mitingde Taksim Dayanışması adına konuşan Dr. Osman Öztürk de Gezi Parkı ile ilgili taleplerinin devam ettiğini belirtti.
    Öztürk konuşurken meydandan "Hükümet istifa", "Her yer Taksim, her yer direniş", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları yükseldi.

    Sağ ve Akkiraz'dan Gezi Parkı yorumu

    Sanatçılar Arif Sağ ve Sabahat Akkiraz'ın da destek verdiği mitingte ikili türküler ve deyişler söyledi. Türkülerinin ardından gündeme ilişkin konuşmalar yapan sanatçı Arif Sağ, "Bu çocuklar bize ders verdi. 'Sizin 70 senede yapamadığınızı biz bir gecede yaptık' dediler. Siyasi eğitmen de oldular bizim için. Onlardan resmen ders alıyoruz. Umuyorum ki, bu ülkeyi yönetenler de bir nebze olsun ders alırlar. Ama görülüyor ki ders almıyorlar. Gezi'dekiler ve Taksim'dekileri farklı kefeye koyuyor. Alışmış 'onlar' ve 'bunlar' şeklinde konuşmaya. Bu gençlerin peşinden gideceğiz, onları buradan alkışlıyorum. Yolları açık olsun" şeklinde konuştu.

    Sabahat Akkiraz ise, Aleviler için yalanlar söylendiğini belirterek, "Başbakan, 'Alevi kardeşlerimiz' diyor. Nasıl kardeşsek? Bizim davamız, yolumuz, direncimiz var. Yakına bak, Sivas'a bak Kerbela'ya bak, Gezi'ye bak. Her yer Taksim her yer direniş" dedi.

    Mitingin sona ermesinin ardından katılanlar, alanda biriken çöpleri toplayarak, alanı temizleyince belediyenin temizlik araçlarına yapacak temizlik kalmadı.

    Öte yandan, miting için saat 12.00'dan itibaren Kadıköy'de güvenlik önlemleri alındı. Rıhtım caddesi, Boğa Meydanı'ndan Rıhtım caddesine kadar tüm yol, Söğütlüçeşme caddesinden Rıhtım'a inen ara sokaklar trafiğe kapatıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow