hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Belediye, Gezi Parkı'nda Ramazan'da iftar verecek

    Belediye, Gezi Parkında Ramazanda iftar verecek
    expand

    Taksim Dayanışması temsilcileri, 8 saatte iki kez açılan ve kapatılan ve girmek isteyen 50 kişi gözaltına alınan Gezi Parkı'nı gezdi. Beyoğlu Belediyesi ise parkta Ramazan boyunca iftar yemeği vereceğini açıkladı.

    İstanbul Valisi tarafından açılmasının ardından birkaç saat sonra yeniden kapatılan Gezi Parkı'na gelmek isteyenlere yönelik polis müdahalesinde 17 yaşındaki bir çocuk başından biber gazı fişeği ile vuruldu, çok sayıda kişi ise polisin attığı plastik mermiler ile yaralandı. Pek çok gazeteci de olayları takip ettiği sırada polisin şiddetine uğradı. Olaylar sırasında Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Olanların ardından park ani bir kararla saat 00.30'da yeniden açıldı.

    "Park ziyareti nasıl bir suç?"

    Taksim  Dayanışması saat 22.00'da Beyoğlu'nda TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nda bir basın açıklaması yaparak, polis müdahalesini ve gözaltıları protesto etti. Taksim Dayanışması temsilcilerinin katıldığı toplantıda Türk Tabipler Birliği (TTB) Temsilcisi Hüseyin Demirdizen, şunları söyledi:

    "Bir akıl tutulması yaşıyoruz. Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun saat 15.00'da açıp, 17.00'da kapattığını söylediği açarken de 'Bu güzel parka İstanbulluları bekliyorum' diyerek taahhüt ettiği kişileri polis şiddetiyle parkı ve meydanı işgal eden yüzlerce polisle gözaltına alıyor. Birkaç açıdan Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek. Dünyanın açık kalma süresi en kısa süren parkı olarak rekorlar kitabına girecek bir durumla karşı karşıyayız. En azından bir kez daha herhangi bir sınıfa sokulabilecek mi bilmiyoruz. Parkı ziyarete gitmenin herhangi bir parkta forum yapmanın nasıl bir suç oluşturabileceğini henüz anlayabilmiş değiliz. Tanımlayamadığımız suçtan dolayı şu anda aralarında Tabip Odası Genel Sekreteri, Şehir Planlamaları Odası yöneticisi, TMMOB Büyükşehir İkinci Başkanı ve Taksim Dayanışması Sözcüsü Sayın Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu, 32 Taksim Dayanışması bileşeni gözaltına alındı. Hazırlanacak olan fezlekeyi bekliyoruz. Nasıl bir suç işlediler ki, bu parka girişleri bir suç olarak tanımlandı. Arkadaşlarımız zorla kimi arkadaşlarımız yerde sürüklenerek gözaltına alındı."

    Taksim Dayanışması temsilcileri parka yürüdü

    Taksim Dayanışması'nı oluşturan örgütlerin temsilcileri bugün de Gezi Parkı'na yürüdü. "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı atan yaklaşık 50 kişi, Gezi Parkı'na girdi. Park içinde alkışlarla yürüyen kalabalık, kısa bir basın açıklaması yaptı. Taksim Dayanışması Sözcülerinden Avukat Can Atalay, Gezi Parkı'yla ilgili mahkeme kararının Ulusal Yargı Sistemi Ağına düşüş tarihinin 18 Haziran olduğunu belirterek, "Biz bu kararı en erken bu tarihte öğrenebilirdik. Biz bu hükümete güvenmiyoruz. Kararın değiştirdilip değiştirilmediğini bilemezdik" dedi.

    Kararın açık olduğunu ve Gezgi Parkı'nın park olarak kalmasını sağladığını söyleyen Atalay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun bu konudaki açıklamalarına tepki gösterdi. Kısa açıklamanın ardından Taksim Dayanışmasını oluşturan örgütlerin temsilcileri parktan ayrıldı.

    Bu arada parkın gece yarısı açılmasının ardından bazı vatandaşların banklarda dinlendikleri görüldü. Park içinde belediye ekiplerinin çalışmaları da sürüyor. Bugün parkın girişine ahşap sandıklar içinde şimşir ağaçları getirildi. Parkın ortasına asılan belediye duyuru pankartının arkasına Taksim Şehitleri Parkı yazısı yazılması da dikkat çekti.

    Beyoğlu Belediyesi Ramazan boyunca Gezi Parkı'nda iftar düzenleyecek

    Öte yandan, Beyoğlu Belediyesi de Gezi Parkı'nda Ramazan boyunca 1500 kişiye iftar vereceğini açıkladı. Belediye, parka iftar çadırı kurulmayacağını, parka yerleştirilen masalarda yemek servisi yapılacağını açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada, "Her yıl binlerce İstanbullu'nun iftar açtığı Gezi Parkı'nda bu yıl açık havada kurulan masalarda hizmet verilecek. İftar saatinde kurulacak masalarda 1500 kişiye nezih bir ortamda yemek servisi yapılacak. İftar yemeğinin ardından kurulan masalar tekrar kaldırılacak" denildi.

    İftarla ilgili Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın da "20 yıldan bu yana sürdürdüğümüz Gezi Parkı iftar geleneğimizi sürdürüyoruz. Tüm İstanbulluları soframıza bekliyoruz" dediği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow