hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Eşten izinsiz konut satılamayacak"

    Eşten izinsiz konut satılamayacak
    expand

    Meclis'te görüşmeleri devam eden Torba Yasa'da yeralan düzenleme eğer yasalaşırsa, evli çiftlerin birlikte yaşadığı konutların tapuları bundan sonra bir kişinin değil, ailenin üzerine kayıtlı olacak. Artık eşin rızası olmadan aile konutu ne satılabilecek ne de ipotek edilebilecek.

    Evli çiftler artık eşlerinin izni olmadan evlerini tek başına satamayacak.

    Kanun tasarısını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Meclis'e sundu.

    Torba Yasa'ya konulan maddeyle, evli çiftin birlikte yaşadığı evin satılabilmesi ya da ipotek ettirilebilmesi için, kadın ve erkeğin ortak rızası şartı getiriliyor.

    Uygulamanın adı, "Aile Konutu Şerhi." Yani evli çiftin ikisinin de rızası olmadan, birlikte yaşanılan evin satılamaması kuralı.

    Eski uygulamaya göre, eşin rızası olmadan evin satılması ancak mahkeme kararıyla engellenebiliyordu. Yeni düzenlemeye göre, tapu müdürlüğüne evlilik cüzdanıyla başvurmak yeterli olacak.

    Aile konutu şerhini tapu müdürlüğü koyabilecek.

    Yeni düzenlemeyle hak kayıplarının ortadan kaldırılması hedefleniyor. Çünkü yargı sürecinde,özellikle şiddete maruz kalan ve evden atılan kadınlar mağdur oluyordu. Uzayan yargı süreci mağduriyetin dozunu artırıyordu.

    Uygulama eşlerin birden fazla evi varsa da geçerli olacak. Torba Yasa'da yer alan düzenlemenin önümüzdeki günlerde görüşülmesi bekleniyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow