hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağış'tan ilan tepkisi

    Bağıştan ilan tepkisi
    expand

    AB Bakanı Egemen Bağış, Times gazetesinde yayımlanan Başbakan Erdoğan'ı eleştiren ilana ilişkin, "Allah ıslah etsin. Allah akıl, fikir ve izan versin" dedi.

    Bağış, AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilatı'nca düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Demokrasiyi herkesin içselleştirmesi ve kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Bağış, bunun Mısır ve Suriye için de geçerli olduğunu bildirdi. Bağış, "Bu dünyada hepimiz birlikte yaşıyoruz. Dünyada barışı temin ve tesis etmek de hepimizin görevi. Diktatörlük ve zulüm zehrinin panzehiri demokrasidir. Zehirlenmiş bünyelere panzehirin uygulanmasına destek vermek hepimizin insani görevidir" diye konuştu.

    Mısır'daki darbeye sessiz kalınmasını eleştiren Bağış, "AB gibi demokrasiyi içselleştirmiş bir kurumun böyle bir sahneye karşı nasıl sessiz kaldığını anlamak zor. Özgürlük ve demokrasi kazanımları sadece bir zümreye veya bir topluluğa ait olmamalıdır. Bu değerler bütün dünya tarafından paylaşılırsa bir anlam ifade eder" ifadelerini kullandı.

    Türkiye'nin kazanımları içinde en önemlisinin çözüm süreci olduğunu vurgulayan Bağış, 10 yıl önce hayal bile edilemeyecek adımların atıldığını kaydetti. Bağış, şöyle devam etti:

    "İnşallah yeni reform paketi ile de bir genişleme dalgası daha yaşayacağız. Evet, bugün toplumsal barışa doğru atılan en büyük adım çözüm sürecidir. Birilerinin de bu kazanımı baltalamak istemesi doğaldır. Sayın Başbakanımız, daha mayıs ayında bizi olası provokasyonlara karşı uyarmıştı. Türkiye çözüme doğru adımını attığı andan itibaren birilerinin sistematik saldırısına uğramaya devam ediyor."

    Gezi Parkı eylemlerinin de bu çerçevede değerlendirilebileceğini ileri süren Bağış, ilk raundu kaybedenlerin ikinci raundu başlatmak isteyeceklerini söyledi.

    İngiliz gazetesinde yer alan ilana eleştiri

    Bağış, İngiltere'de Times gazetesinde yayımlanan ve imzacıları arasında Hollywood yıldızlarının da yer aldığı ve Gezi Parkı eylemlerindeki tutumu nedeniyle Başbakan Erdoğan'ı kınayan ilanla ilgili olarak da, "Bakıyoruz, meşhur Times gazetesine ilan veren meşum lobi, bu sefer de hükümetimizi Nazi'lere benzetme hadsizliğinde bulunmuş" ifadesini kullandı. Türkiye'den de bazı sanatıçıların ilan verenler arasında yer almasını eleştiren Bağış, "Sadece şu mübarek ramazan ayının hürmetine bunlar için de dua ediyorum. Allah ıslah etsin. Allah akıl, fikir ve izan versin" dedi.

    Halkın yarısının oyunu almış bir hükümetin meşru değilmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını söyleyen Bağış, şunları dile getirdi:

    "Fakat merak etmesinler. Eğer birileri Nazi arıyorsa kendi tarihlerine, kendi zihinlerine bakabilir. Merak etmesinler, onlar böyle saldırdıkça, kendi nefretlerini kustukça milletimiz daha da kenetleniyor. Bizim yolumuz sandık yoludur, demokrasi yoludur. Halkımız önüne konan sandıkta gönlünün meylini belli edecektir. İşte bizim için kıstas budur. Bizi diktatörlükle, demokrat olmamakla suçlayan sözüm ona sanatçıların bir arkadaşları özür dileme erdeminde bulunduğu için onu nasil linç ettiklerini de görüyorsunuz. İşte bunlarin iç yüzü bu. Bunların demokratlığı kendine. İşlerine geliyorsa, onların istediği gibi hareket ediyorsan özgürlükçüler."

    Bağış, Türkiye'de son yıllarda açılım ve reformlarla demokratikleşme ve özgürleşme yolunda önemli mesafeler katedildiğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow