hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa yazımı "Eğitim"e de takıldı

    Anayasa yazımı Eğitime de takıldı
    expand

    TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nda, "eğitim ve öğrenim hakkı hürriyeti" başlıklı maddede uzlaşma sağlanamadı.

    Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya'nın başkanlığında toplandı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İyimaya, başarılı bir müzakere gerçekleştirildiğini ancak başarılı bir formülasyon ortaya konulamadığını ifade etti.

    Bütün partilerin anadilin öğrenilmesi hakkının mutlaklığı noktasında uyuşmazlık içinde olmadıklarını anlatan İyimaya, "Ayrıca eğitim Türkçe ile yapılmasının zorunluluğu noktasında da partiler mutabıklar. Anadilin kullanım hakkı noktasında da bir mutabakat var. Ancak anadille öğrenim ve öğretim noktasında bir mutabakat yok. AK Parti, Türkiye'nin yaşadığı fiili evrim ve yasama yoluyla dönüşüm prensibini gözeterek, sorunun bir anayasa sorunu değil yasa sorunu olduğu ekseninde görüş ortaya koydu" diye konuştu.

    İyimaya, partisinin bu konudaki bakışının açık olduğunu vurgulayarak, anadilin öğrenilmesi noktasında dönüşüme imza attıklarını söyledi. İyimaya, ancak anadille öğrenim, öğretim ve ya da eğitim konusuna negatif baktığını kaydetti.

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantının istişare düzeyinde kaldığını, madde metinleri üzerinden müzakereye geçilemediğini söyledi.

    Kart, resmi dili ve anadilde eğitim bertaraf etmeyecek, zafiyete uğratmayacak ve
    alternatif yaratmayacak şekilde anadil öğretiminin mümkün olabileceğini dile getirdi.

    Kart, "(Anadili öğretimi) derken bunun içinde kişinin kültürel çoğulculuğu, kendi kültürünü, gramerini, tarihini öğrenmesini kastediyoruz. Bu konuda devlet üstüne düşen görevi yapmalıdır. Anadilini kullanma hakkı kavramı, kültürel kimlik kavramları birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kavramların hepsi daha çok yasa yapma aşamasında değerlendirilmesi gereken hususlar. Biz anayasada daha çok anadilde eğitim ile anadili öğretimini tartışıyoruz" dedi.

    MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, anadilde eğitim konusunda bütün partilerin bulundukları noktada olduğunu belirterek, "Bir taraf anadilde eğitimin olmasını istiyor. Diğer taraf bunun olamayacağını ortaya koyuyor. Çünkü bu talep devletin üniter yapısını da ortadan kaldırmaya yönelik. Bu ve bağlantılı taleplerle yeni bir milletin inşasına uğraşılıyor. Bizim açmızdan, karşımızdaki talepler uzlaşılabilecek talepler değil. Bu noktada uzlaşmamız mümkün değil" dedi.

    BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, bir dilin devam edebilmesi için üretimde, eğitimde insanlara bir meslek kazandırması gerektiğini belirterek, "Sadece bir dilin öğretilmesi yetersiz. Zaten Kürtler ve diğer etnik gruplar evlerinde kendi dillerini öğreniyorlar. İnsanlar anadillerini, örneğin bir doktor, avukat olarak da hayatta kullanabilmeli. Bu nedenle anadil eğitiminin yaşama geçirilmesini savunduk" dedi.

    Komisyon yarınki toplantısında "vatandaşlık ve dokunulmazlık" maddelerinin müzakere edecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow