hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dilovası'na kömür tozu yağıyor

    Dilovasına kömür tozu yağıyor
    expand

    Sanayi kuruluşlarının konut alanlarıyla iç içe girdiği için sık sık kanser vakalarıyla da gündeme gelen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde şimdi de yeni kurulan kömürcüler OSB'deki tesislerden kömür tozu yağıyor.

    Evlerinin önüne çamaşır asamadıklarını, pencerelerini açamadıklarını söyleyen Dilovası sakinleri, burası kurulmadan önce toz yağmaması için tüm önlemlerin alınacağını söylemelerine rağmen hiç bir önlem bulunmadığını ileri sürüyor.

    Demir-çelik tesisi, boya ve kimya fabrikalarının yanı sıra, çeşitli kimyasal depolama tesislerinin de bulunuduğu Dilovası'nda, son olarak D-100 kenarında dağınık halde bulunan kömür işleme tesislerinin bir araya getirilmesi için Kömürcüler Organize Sanabi Bölgesi kurulşuş ve tesisler burada biraraya toplanmıştı.

    Bazı tesis sahiplerinin de gitmemekte ısrar etmesine, ilçe sakinlerinin de karşı çıkmasına rağmen geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Kömürcüler OSB'de, tesisler faaliyete geçer geçmez kentin üzerine de kömür tozu yağmaya başlamıştı.

    Sulama sistemi başlatılmadı

    Şu anda bir kısmı taşınan, tamamı taşındığında ise 25 civarında kömür tesisinde yılda yaklaşık 5 milyon tonun üzerinde kömür işleyeceği, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'nde kömür tozunun önüne geçilmesi için sulama sistemi uygulaması yapılacaktı.

    Sulama yapılmayınca özellikle Kayapınar ve Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan evlerin üzerine kömür tozu yağıyor. İlçede daha önce birçok kez protestolarda bulunan İlçe sakinleri biraraya gelip protesto gösterisi yaptı.

    Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesini istemediklerini söyleyen İbrahim Enkal, "Benim 3 çocuğum var. Bu çocuklar astım hastası ve hergün hastaneye gidiyorlar. İlçemizde zaten kirlilik yaşanıyor. Bir kömürcüler eksikti. Onu da İlçe'nin en üstüne kondurdular. İlçemize kömür tozları yağıyor. Evler kömür tozundan simsiyah hale döndü. Ne yapacağımızı şaşırdık." diye konuştu.

    Hergün evlerinde kömür tozu temizlemekten bıktıklarını söyleyen Mürsel Yasak ise "Yazın sıcaklarında mecburen kapı penceremizi açtık. Kömür tozları mutfak dahil olmak üzere heryeri kapladı. Hergün temizlik yapmama rağmen kömür tozundan evlerimizi arındıramadık. Pencerelerimize bezi sürdüğümde simsiyah renge bürünüyor. Çoluk çocuk bu kömür tozunu soluyoruz." diyerek tepkisini dile getirdi.

    Turgut Özal Mahalle muhtarı Mehmet Şirin Barış da Kömürcüler OSB'nin yanlış bir yere kurulduğunu söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

    "İlçemizin üst noktasına Kömürcüler OSB yapıldı. Yaklaşık 100 metre gerisinde ise bir ilköğretim okulumuz var. Şimdi de o bölgeye hastane yapıldı. Okumaya gelen çocuklarımız ve hastanedeki hastalarımız bu kömür tozlarından etkilenecekler. Biz Kömürcüler OSB yapılmasın demiyoruz. Ama yanlış yere yapıldı diyoruz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow