hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yargıda sorunlar büyüyor"

    Yargıda sorunlar büyüyor
    expand

    Çağdaş Hukukçular Derneği tarafından yeni adli yıl nedeniyle düzenlenen toplantıda, "Yargının temel sorunları, önceki yıllardan devralınanlarla birlikte giderek artıyor, büyüyor" denildi.

    Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından adli yılla ilgili İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu'nda basın toplantısı düzenlendi.

    Ortak basın metnini okuyan ÇHD İstanbul Şube Sekreteri Avukat Güray Dağ, yeni bir adli yıla başlandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

    "Hafta başında yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerinin, bakan ve milletvekillerinin katılımıyla resmi adli yıl açılış törenleri yapıldı. Hatırlanacağını üzere, önceki yıllarda resmi adli yıl açılış törenlerinde, Yargıtay başta olmak üzere yüksek yargı organlarıyla hükümet arasındaki gerilim ve çatışma nedeniyle yargının sorunları gündeme gelir, 'vicdan-cüzdan' tartışmaları yaşanırdı. 2010 Anayasa Referandumu sonrasında HSYK'nın yeniden ve hükümetin istediği şekilde yapılanmasıyla, yargı-hükümet çatışması, hükümet lehine halledilmiş olduğundan son yıllarda adli yıl açılış törenleri hükümet açısından sorunsuz geçmekte, yargının sorunları neredeyse hiç konuşulmamaktadır. Ancak açıktır ki, resmi törenlerde konuşulmuyor olması, yargının sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor. Aksine, yargının temel sorunları, önceki yıllardan devralınanlarla birlikte giderek artıyor, büyüyor. Bu sorunların başında olağanüstü yargılama usulleri, Terörle Mücadele Kanunu ve bunların uygulayıcısı olan Özel Yetkili Mahkemeleri ve TMK 10. Madde ile Yetkili Mahkemeler eliyle toplumsal, siyasal ve sendikal muhalefet üzerindeki haksız gözaltı, tutuklama ve cezalandırmalar gelmektedir."

    Dağ, "Geride bıraktığımız adli yılda yaşanan tüm bu gelişmeler, bizlere yeni adli yılda da hukuk eli ile siyasetin şekillendirilmeye devam edileceğini ve sisteme muhalifler üzerindeki baskının sistematik olarak daha da artacağını göstermektedir. Biz Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi olarak, dün olduğu gibi bugün de hukuk eliyle yürütülen devlet terörüne karşı mücadele etmek için mahkeme salonlarında, adliye koridorlarında, karakollarda, cezaevlerinde ve meydanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow