hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Öcalan en önemli aktör ama..."

    Demirtaş: Öcalan en önemli aktör ama...
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, demokratikleşme paketinin İmralı'ya götürüldüğü iddiaları üzerine, "Şimdi paket İmralı'ya gitti mi gitmedi mi bunlar spekülasyon ötesinde bir anlam ifade etmiyor bizim için" dedi.

    Demirtaş, Sümerpark Resepsiyon Salonu önünde çözüm sürecindeki son durum ve yeni eğitim yılının başlaması nedeniyle anadilde eğitim talebi ile ilgili düzenlenen basın açıklamasında, bir gazetecinin "demokratikleşme paketi ile ilgili İmralı Adası ile görüşme oldu mu? İmralı Adası'na gidecek misiniz?" sorusuna, 20-25 gündür İmralı Adası'na gidemediklerini ve Öcalan ile görüşemediklerini söyledi.

    Görüşmelerin 15'er günlük periyotlarla yapılması ve heyetlerin giderek genişlemesi gerektiğini, şu ana kadar bu konuda bir değişiklik veya yeni bir durumun ortaya çıkmadığını kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:

    "Şimdi paket İmralı'ya gitti mi gitmedi mi bunlar spekülasyon ötesinde bir anlam ifade etmiyor bizim için. Biz İmralı'ya gitmeden, sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirmeden bu süre zarfında son görüşmemizden bu yana ne tür gelişmelerin ve görüşmelerin olduğuna dair somut bilgi sahibi olamayız. Basın, bu tür şeyleri yazıp çiziyor, bu konuda açıklama yapması gereken hükümettir. Varsa öyle birşey çok yanlış, ters birşey olmaz. Sonuçta sürecin aktörlerinden, muhataplarından en önemlisidir. Kendisiyle gelişmeler paylaşılabilir. Ama tabiki bu yeterli olmaz."

    Demirtaş, paketin demokratik siyasi kurumlarla, siyasi hareketleriyle paylaşılması, muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin de alınması gerektiğini vurgulayarak, paketin ondan sonra son haline ulaşacağını, tatmin edici olması durumunda daha kapsayıcı olacağını belirtti.

    BDP heyeti İmralı'ya gidecek

    "Biz bu hafta en geç pazar gününe kadar bir BDP heyetinin İmralı'ya gideceğini tahmin ediyoruz" diyen Demirtaş, tarihin tam olarak netleşmediğini, ama görüşmenin pazar gününe kadar gerçekleşeceğini düşündüklerini aktardı.

    "Paket hazırlanırken BDP'den görüş alındı mı?" sorusu üzerine Demirtaş, 25 maddelik somut önerilerini daha ikinci aşamanın başlangıcında hükümetle ve kamuoyuyla paylaştıklarını, talepleri ve beklentilerinin bilindiğini anlattı.

    Taleplerin sadece Kürtlere ilişkin olmadığını, ülkenin genel demokrasi sorunlarına dair konular ve başlıkların yer aldığını dile getiren Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

    "Aslında hükümet uzun süredir paket üzerinde çalıştığını belirtiyor, fakat paket çok da gizemli bir hava veriliyormuş gibi yapılıyor. Bilinmeyen başlıklar değil. Demokrasinin ülkeye nasıl geleceği, hangi başlıklarla eksikliklerin olduğu biliniyor. Şu anda hükümet kendi ajandasını, siyasi gündemini oluşturup paketi kamuoyunun gündemine taşımaya çalışıyor.

    Yoksa paket üzerinde günlerce, haftalarca uzun uzadıya aylarca sabahlara kadar toplantı
    yapılacak bir durum yok diye düşünüyoruz. Sorun belli, çözümü belli. Paket açıklandığı zaman sizler gibi bizler de görmüş olacağız. Ne var, ne yok görmüş olacağız. Görüşler, talepler ne kadar karşılanmış, ne kadar tatmin edicidir, sonrasında kapsamlı bir açıklama yapacağız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow