hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağış: "Güçlü olan bileğini değil yüreğini kullanır"

    Bağış: Güçlü olan bileğini değil yüreğini kullanır
    expand

    Egemen Bağış, kadına değer vermeyen toplumları, "rakibinin yarısı kadar sahaya çıkmış futbol takımına" benzetti. Bağış, kadına şiddete ilişkin de "Güçlü olan, bileğini değil yüreğini kullanır" dedi.

    Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Trabzon Novotel'de düzenlenen "Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddet" başlıklı bölgesel TAIEX seminerinin açılış törenine katıldı. Trabzonspor'u, Apollon Limassol karşısındaki galibiyeti nedeniyle tebrik ederek konuşmasına başlayan Bağış, Kıbrıs'ın AB müzakerelerinde Türkiye'ye çıkardığı engellere değindi ve "Ümit ediyorum ki Trabzonspor'un dün ortaya koyduğu futbol performansı Rum Kesimini belki içine düştükleri hatalı durumdan vazgeçirici bir adım olur" dedi.

    Kadına yönelik şiddetin boyutunu anlamak için ulusal basının sayfalarına bakmanın yeterli olacağını ifade eden Bağış, "Daha dün Mardin'de açılan ateş sonucu 2 kadın, 3 çocuk hayatını kaybetti. Hala Türkiye'de bütün uğraş ve çabalarımıza rağmen kan davası gibi, husumet gibi, kadına karşı şiddet gibi konular maalesef üzerine daha fazla eğilmemiz gerek olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

    Bu konuda Türkiye'nin geç kaldığı iyileştirme çalışmalarına var güçleriyle başlamak zorunda olduklarını ifade eden Bağış, "Atılan her sessiz çığlık bizim onlara uzanacak elimizi beklemektedir. Kadına yönelik şiddet ailesel bir sorun değildir. Ülkesel bir sorun hatta uluslararası bir sorundur. Dünyanın her yerinde, üyesi olmaya çalıştığımız Avrupa Birliğinde, gelişmiş ülkelerde bu sorun vardır. Bu sorunla mücadele için de topyekun bir kararlılık son derece önemlidir. Hoşgörüyle, sevgiyle kalkan bir elin şiddetle inmesi mümkün değildir. Bu yüzden biz bu sevgi elini Trabzon'dan uzatıyoruz" şeklinde konuştu.

    "Güçlü olan, bileğini değil yüreğini kullanır"

    "Kadına kıymet vermeyen, kadına hak ettiği değeri göstermeyen toplumlar, kadını soyutlayan toplumlar, adeta futbol sahasında karşısındaki rakibinin yarısı kadar sahaya çıkmış takımlar gibidir" diyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Biz sosyal hayatta, kamuda, özel sektörde, medyada, akademide eğer kadınlarımızın da erkekler kadar söz sahibi olmasını sağlayamazsak o zaman 11 oyuncuyla oynayan bir takım karşısında 6 oyuncuyla oynamış bir takım görüntüsü veririz ve mağlubiyet kaçınılmazdır. Bu nedenle bizim hep birlikte kadınıyla, erkeğiyle çalışıp bu sorunları aşmamız lazım. Sepetinde bir dilim mısır ekmeğiyle çalışmaya giden çilekeş annelerimden hepimizin çok ama çok öğreneceği şey var. Bu yüzden bu kadar önemsediğimiz cenneti bile ayaklarının altına alan analarımıza, kadınlarımıza el kaldırmanın hiçbir şekilde erkeklik olmadığını, sadece ve sadece ürkeklik olduğunu her vesileyle vurgulamamız lazım. Bunun bizim değerlerimizde, kültürümüzde yeri yoktur. Çünkü güçlü olan, bileğini değil yüreğini kullanır."

    "Artık 'bayanlar' önden buyursun' demeye gerek yok"

    Kadın haklarının 2010'da anayasal güvence altına alındığını söyleyen Bağış, "Artık 'bayanlar önden buyursun' denmesine gerek yok, çünkü kadınların her alanda önde gitmesinin teminatı anayasadır. 14 Mart 2012 tarihi itibarıyla kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleyle ilgili Avrupa Konseyi sözleşmesini Türkiye imzalamıştır ve artık taraf olmuştur" şeklinde konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow