hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dikmen'deki saldırının ayrıntıları belli oldu

    Dikmendeki saldırının ayrıntıları belli oldu
    expand

    Dikmen'deki saldırı hakkında konuşan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, "Şiddeti ve terörü seçenler beyhude yoldadırlar" dedi.

    Ankara Dikmen'de Emniyet Genel Müdürlüğü ek binası ile polisevine roketatar ile yapılan saldırıya ilişkin Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Saldırının RPG-7 roketatar ile yapıldığını belirten Yüksel şöyle konuştu: "Saat 21.34 sılarında RPG-7 modeli ile ateş edilmesi suretiyle terör saldırısı olmuştur. Olayın gerçekleşmesinden hemen sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri olay yerine intikal etmişler. Roketli saldırının hemen arkasında başta olay bölgesi olmak üzere şehrin bütün girişi ve çıkışlarında arama ve kapama noktaları oluşturulmuş.

    Olası şüpheli eşgal tespitleri yapılmıştır. Mobese kameralarında iki şahısın 21.28 sularında Dikmen Vadisi tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ek hizmet binasının arka tarafında bulunan Mesnevi Sokak reklam panolarının bulunduğu yere geldikleri görülmektedir. Bu iki şahısın kısa sürede eylem hazırlıklarını yaparak 21.34'te Emniyet Genel Müdürlüğü ek hizmet binasına RPG-7 model silah ile bir el ateş ettiği 21.35'te Dikmen Polis Evine de yönelerek bir el daha ateş ettikleri saldırı sonrasında da geldikleri Dikmen Vadisi istikametine kaçtıkları anlaşılmıştır" diye konuştu.

    "Biri ölü, diğeri yaralı ele geçirildi"

    Saldırının nasıl ve kimler tarafından yapıldığına ilişkin ayrıntılı bilgi veren Yüksel şöyle dedi: "Gece görüş kabiliyeti bulunan iki helikopter ve özel hareket desteği ile şüpheli şahısların ormanlık alanda görüldükleri Konya yolu istikametine hareket ettikleri tespit edilmiştir. O bölgede bulunan Akpınar Mahallesi ile Konya yolu arasında bulunan ağaçlık alanda saklandıkları tespit edilen eylemci şahıslar, 23.45 sularında çembere alınarak, bölge projektörle aydınlatılmıştır.

    Şahıslara defalarca teslim olamaları yönünde uyarılar yapılmasına rağmen eylemciler üzerlerinde bulunan silahları ile güvenlik güçlerine ateş etmişler ve çıkan çatışmada şahıslardan biri ölü diğeri yaralı olarak ele geçirilmiştir. Ölü olarak ele geçirilen Muharrem Karataş isimli şahsın Ahmet Güzel adına düzenlenmiş ve üzerine de kendi resmini yapıştırmış farklı nüfus cüzdanı kullandığı anlaşılmıştır.

    Bu şahsın, Mart 2013 tarihinde AK Parti Genel Merkezi'ne lav silahlı saldırı eylemini gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Şahsın, 6 adet Ankara ve Çorum mahkemelerince silahlı terör örgütüne üye olmak suçlarından aranıyor olduğu da tespit edilmiştir. Yaralı olarak ele geçirilen Serdar Polat isimli eylemcinin de Muzaffer Uzun isimli kişi adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanı kullandığı 4 kere terör örgütüne üye olmak suçundan kaydının olduğu anlaşılmıştır."

    "Yaya gelip yaya gittiler"

    Saldırıyı yapan şahısların olay yerine yaya olarak geldiğini belirten Yüksel, "Şiddeti ve terörü seçenler, beyhude yoldadırlar. Hak ettikleri cevabı da alacakları hususunu vurgulamak isterim. Huzurlu ve güvenli bir Ankara hepimizin ortak hedefidir. Çok önemli bir olayla muhatap olduk. Adli soruşturmaları devam ediyor. . Saldırganların, mobese kameralarında yaya gelip yaya gittikleri anlaşılmaktadır" diye konuştu.

    Yaralı şahısa ilişkin de bilgi veren Yüksel, "Yaralı şahıs kaldırıldığı hastanede ameliyat oldu. Şu anda hayati tehlikesi yok" dedi.

    Ankara Emniyet'inden yazılı açıklama

    Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in yaptığı açıklamanın ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü, düzenlenen saldırıyla ilgili ele geçirilen mühimmat, para, giyecek ve diğer malzemeler ve zanlılarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

    "20 Eylül 2013 günü akşam 21.30 sıralarında, DHKP/C terör örgütü mensuplarınca Emniyet Genel Müdürlüğü Ek Hizmet Binası ve Dikmen Polis Evi’ne yönelik roketli saldırı eylemleri gerçekleştirilmiş olup herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmamış sadece maddi hasar meydana gelmiştir. olay yerinde uzman ekiplerce yapılan ilk incelemeler neticesinde; 1 adet marjinal sol terör örgütüne ait bez parçası, 1 adet RPG7 roket ana gövdesi, 1 adet atılmamış RPG7 roket başlığı, 3 adet plastik sevk barut koruyucu, 1 adet plastik siyah renkli poşet içerisinde beyaz renkli havalı naylon, 1 adet siyah renkli çanta, 1 adet bağlama kılıfı.  Roketin atıldığı yerin karşı caddesinde; 2 adet roket disk kapağı bulunmuştur.

    Eylem sonrası şahısların Mevlana Bulvarı Kepekli Mevkiinden, Ankara istikametine doğru, Akpınar Mahallesi 826 sokak ve Konya yolu arasında ulunan ağaçlık alanda saklandıklarının tespit eilmesi üzerine bölge güvenlik güçlerimizce çember altına alınmıştır.
    Görevlilerimizce ‘teslim olmaları’ yönünde defalarca ikazlar yapılmış, ancak şahısların ateşle karşılık vermesi sonucu çıkan çatışma neticesi Kırmızı Bültenle aranan M.K. isimli örgüt mensubu ölü olarak, S.P. isimli örgüt mensubu da ağır yaralı olarak ele geçirilmiştir."

    Şahısların üzerinden çıkanlar

    "1 adet maka ibaresi olmayan namlusunda fişek sürülü ve atışa hazır vaziyete otomatik tabanca ve bu tabancaya ait şarjör ile 19 adet 7,65 mm çapında fişek, 1 adet CZ-75 marka atışa hazır vaziyette tabanca ve bu tabancaya ait şarjör ile 13 adet 9mm çapında fişek, 1 adet Pistole marka 7.65mm çapında tabanca ve tabancaya ait fişek dolu şarjör, 1 adet dolu şarjör ve şarjör içerisinde 9mm çapında dolu fişek, 1 adet 7,65 mm çapında silaha ait olduğu değerlendirilen dolu şarjör, 3 adet DHKP/C yazılı flama, 2 adet F1 savunma tipi el bombası, 2 adet dolu vaziyette tam otomatik silaha ait şarjör ve bu şarjör içerisind 37 adet 7.65 mm çapında mermi, 1 adet CZ -75 marka tabancaya ait şarjör,2 adet poşet içerisinden toplam 69 adet 7.65 mm çapında fişek, 2 bin 280 Euro banknot, 2 bin 560 TL banknot, 2 adet siyah renkli maske, 1 adet pusula, 1 adet Ahmet Güzel adına düzenlenmiş sahte kimlik, 1 adet Muzaffer Uzun adına düzenlenmiş sahte kimlik, 1 adet dolu tabanca fişeği ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmiştir.

    Şahıslarla ilgili yapılan çalışmalarda; Ölü olarak ele geçirilen örgüt mensubu Muharrem Karataş’ın; 2001 yılından itibaren DHKP/C terör örgütünün açık alan yapılanmaları içerisinde aktif olarak faaliyet yürüttüğü. 9 Mayıs 2001 de, Sivas’ta DHKP/C terör örgütüne yönelik operasyonda tutuklandığı.

    16 Kasım 2003 de, Çorum da DHKP/C terör örgütünün kırsal kuryesi olarak malzeme aktarımı yapmak ve örgüte elaman kazandırmak suçlarından tutuklandığı. 2009 yılında illegal yollardan Yunanistan’a gittiği bilgisine ulaşılmıştır.

    Ayrıca şahsın; 19.03.2013 günü Ak Parti Genel Merkezi’ne yönelik Lav silahlı saldırı eylemi gerçekleştiren şahıs olduğu ve 3 adet Ankara 2 Nolu Hakimliği’nce “Silahlı Terör Örgütüne üye olmak", 1 adet “Tehlikeli Maddeyi İzinsiz Olarak Bulundurmak ve El Değiştirmekö ve 1 adet “Devletin Birliği ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak" suçlarından olmak üzere 3 adet “Kırmızı Bültenle Aranıyor" kaydının olduğu.

    Yaralı olarak yakalanan Serdar Polat’ın; 2004 yılında DHKP/C terör örgütünün açık alan yapılanmaları içerisinde faaliyet göstermeye başladığı. 2004/2008 yılları arasında Tunceli, Kocaeli ve İstanbul da çeşitli suçlardan gözaltına alındığı. 2008 yılı itibari ele DHKP/C terör örgütünün yayın organı olan İstanbul ilinde Yürüyüş Dergisi muhabirliği yaptığı.

    24.12.2010 tarihinde DHKP/C terör örgütü adına ilimizde ses getirici eylem yapmak üzere gelen suikast timindeki şahıslara örgütsel irtibatı olduğu için İstanbul ile Yürüyüş Dergisi bürosunda yapı aramada yakalandığı. 10.06.2012 tarihinde Tunceli de polise mukavemet suçundan tutuklandığı Eylül Ekim ayları itibarıyla illegal yollardan Yunanistan ülkesine çıktığı değerlendirilmekte olup, şahsın “Aranmadığıö anlaşılmıştır."

    İstanbul Valisi'nden de açıklama geldi

    Bu arada İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, Dikmen'de yer alan Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara düzenlenen roketli saldırıya ilişkin, "Bu tür saldırılarla birliğimizi, beraberliğimizi, motivasyonumuzu, gücümüzü, ilerleme azmimizi hiç kimse durduramaz. Biz güçlü bir milletiz. Biz biriz, beraberiz. Bu tür saldırılarda daha fazla kenetleniriz. Terör örgütlerinin bunu çok iyi bilmesi lazım. Neticide, emniyet güçlerimiz de kısa sürede gerekli cevabı terör örgütünün katılanlarına vermiştir" dedi.

    İstanbul Gaziantepliler Derneği tarafından Kadıköy'de düzenlenen "13. Gaziantep Yiyecekleri Şenliği"ne katılan Mutlu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Dikmen'de yer alan Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara düzenlenen roketli saldırıya ilişkin soru üzerine Mutlu, bu tür saldırıların güvenlik güçlerini yıldırmasının hiç bir zaman mümkün olmayacağını ve saldırıların cevapsız kalmayacağının ifade etti.

    Vali Mutlu, "Neticede ilgililer, adliyede hesap verirler. Bu tür saldırılarla birliğimizi, beraberliğimizi, motivasyonumuzu, gücümüzü, ilerleme azmimizi hiç kimse durduramaz. Biz güçlü bir milletiz. Biz biriz, beraberiz. Bu tür saldırılarda daha fazla kenetleniriz. Terör örgütlerinin bunu çok iyi bilmesi lazım. Neticide, emniyet güçlerimiz de kısa sürede gerekli cevabı terör örgütünün katılanlarına vermiştir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow