hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2013 Barış Ödülü sahibini buldu

    2013 Barış Ödülü sahibini buldu
    expand

    Türkiye Barış Meclisi'nin Orhan Doğan adına verdiği Barış Ödülü'nü, Kardeş Türküler müzik grubu aldı.

    Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki ödül törenine, edebiyatçı Yaşar Kemal'in yanı sıra birçok BDP milletvekili katıldı.

    Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Hakan, İTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Erzan, Boğaziçi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, köşe yazarı Hidayet Şefkatli Tuksal, Hafıza Merkezi Direktörü Murat Çelikkan, Gülten Kaya ve Orhan Dink'in jüri üyeliğinde gerçekleşen ödül töreninde Kardeş Türküler'e ödülü Yaşar Kemal verdi.

    Kardeş Türküler adına teşekkür konuşması yapan solist Feryal Öney, ödülün 20 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, barış adına şarkılar söylediklerini kaydetti.

    Öney, ilk müzik çalışmalarına başladıkları günlere dair anekdotlar aktararak, barış sözcüğünün telaffuz dahi edilemediği günlerde bir araya geldiklerini söyledi.

    Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz da Orhan Doğan adına ve ilk kez düzenlenen ödül töreninin gelecek yıllarda da yapılmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, ödül fikrinin kritik bir dönemde ortaya çıktığını söyledi.

    Tahmaz, bu topraklara er veya geç barış geleceğini ifade ederek, "Gençlerin ölme veya öldürme tercihinde bulunmak zorunda olmamaları bir mucizedir" dedi.

    Demokratikleşme paketi

    Ödül törenine katılan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ay sonunda açıklayacağı demokratikleşme paketini değerlendirdi.

    Eleştirilerinin, paketin açıklanmamasına yönelik olduğunu aktaran Kışanak, Türkiye'nin 4 aydır açıklanacak paketi beklediğini söyledi.

    Kışanak, hükümetin paketi açıklamak yerine kapalı kapılar ardında bir şeyler konuştuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

    "AKP'nin A takımı, defalarca paket üzerine toplantılar yaptı. İhtiyaçları karşılanması gereken yurttaşlar, bizler bilmiyoruz. Paketin içeriğine dair AKP'ye yakın medyada yer alan bilgiler ve Sayın Başbakan'ın bizzat yaptığı açıklamalar var. Anadilde eğitim, seçim barajı, terörle mücadele yasası olmayacak diye bizzat Sayın Başbakan'ın ağzından açıklamalar var. Bunu eleştirmeyecek miyiz? Sayın Başbakan ne yaptıklarının farkında değiller herhalde. Farkında olsalar bu eleştirileri manasız bulmazlardı."

    Hükümetin, sürekli olarak beklenilmesi yönünde çağrılar yaptığını ifade eden Kışanak, "Sayın Başbakan beklentileri aşağı çekmek için 'Bu son paket değil, devam edecek' diyor. 12 yıldır bekliyoruz ki AKP bir gün demokrasi getirsin" dedi.

    BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise seçim barajlarının kaldırılması, cezaevlerinin boşaltılarak, fikir ve örgütlenmede özgürlüklerin sağlanması gerektiğini söyledi.

    Sürecin başarıya ulaşmasını kendilerinin de istediğini aktaran Kaplan, demokratikleşme paketinin beklentileri karşılamasını umduğunu dile getirdi.

    Kaplan, önerilerin lütuf gibi açıklanmaması gerektiğini belirterek, "Paketten beklentiler açıktır. Halkımız, adalet, eşitlik çıkıyor mu diye bakacak" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow