hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Yararına inanmıyorum"

    Erdoğan: Yararına inanmıyorum
    expand

    Başbakan Erdoğan, "Suriye'de binden çok insan kimyasal saldırıda öldü, BM Güvenlik Konseyi hala karar veremiyor. 5 ülke bütün sistemi belirliyor. Ben bunun yararına inanmıyorum" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeminde Suriye ve BM Güvenlik Konseyi vardı. Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Asya Pasifik Perakende Kongresi ve Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan kimyasal saldırıya değindi ve BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik eleştirilerini yineledi.

    Erdoğan, İstanbul'un, Çin'den başlayıp Avrupa'nın içlerine kadar uzanan, tarihin en büyük ve en eski ticaret yolu olan İpek Yolu üzerinde çok önemli bir ticaret merkezi olduğunu, belirtti. Başbakan Erdoğan, konuklara, kongre ve fuardan fırsat buldukça, İstanbul'un tarihi havasını teneffüs etmelerini, Kapalıçarşı, Mahmutpaşa'yı ve Beyoğlu'nu, semt pazarlarını ziyaret etmelerini önerdi.

    "Yoksullara uzanan varlıklı el yok"

    Her ülkenin, her halkın, her kültürün, ticarete, alışverişe yönelik çok önemli deneyimleri, alışkanlıkları, birikimleri olduğunu söyleyen Erdoğan, Ahilik teşkilatından söz etti. Ahilik ahlakına ilişkin bilgiler paylaşan Erdoğan, şunları söyledi:

    "Sermayenin de, rekabetin de küresel ölçeğe yayıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Ancak burada şunun altını özellikle çiziyorum: Küreselin, yereli yok ettiği, boğduğu, ezdiği bir dünya, yaşanılır bir dünya olmaz, olamaz. Bütün dinler, bütün kültür ve gelenekler, bize, insanlığa, sınırsızca  kazanmayı ve sınırsızca tüketmeyi nahoş göstermiş, bunu kınamış, hatta kimileri bunu yasaklamıştır. Eğer bir yerde, sınırsızca kazanma, sınırsızca tüketme hırsı varsa; biliniz ki orada adaletsizlik de vardır, eşitsizlik de vardır, zulüm de vardır, yoksulluk da vardır. Sermaye ve ticaret küreselleşirken, eğer hırs da küresel bir boyut kazanıyorsa, biliniz ki, artık yoksulluk da küreselleşmeye başlamış, eşitsizlik dünyayı tehdit eder bir hale gelmiştir. İşte şu anda dünyada milyarlarca yoksul var. Bu yoksullara uzanan varlıklı el yok."

    "BM Güvenlik Konseyi hala karar veremiyor"
     
    Erdoğan, savaş ve çatışmaların, ticaretin yollarını kapatacağına dikkati çekerek, sözü Suriye'de yaşananlara getirdi. Suriye'de 400'ü çocuk 1700 insanın kimyasal silahlarla öldürüldüğünü söyleyen Erdoğan, "Hala Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bununla ilgili kararını veremiyor. Aynı şekilde 110 bin insan tanklarla, toplarla, helikopterlerden indirilen, yağdırılan bombalarla uçaklardan yağdırılan bombalarla yaklaşık 3 yıldır öldürülüyor. 110 bin kişi öldü. Hala Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bununla ilgili kararını veremiyor."

    "Birleşmiş Milletler ne işe yarar?"

    "Birleşmiş Milletler neye yarar?" diye soran Erdoğan, "Birleşmiş Milletler barış için kurulmuş, tesis edilmiş bir kuruluştur. Peki görevini şu anda yapabiliyor mu? Maalesef görevini yapamıyor. O zaman sorarlar, niye kurduk biz Birleşmiş Milletler Teşkilatını ? 5 tane daimi üyenin dudakları arasına kilitlenmiş bir dünya, işte az önce de söyledim, adil bir dünya olamaz. 5 tane... Şimdi ben diyorum ki; bizim gençlerimiz güzel bir kampanya başlattılar. Dünya 5'ten büyüktür. 5'ten büyük olan dünyanın artık görevini yapması lazım. 'Bugün Somali'ye, yarın bana' diye düşünerek bu adımları atması lazım. Eğer barış istiyorsak, huzur istiyorsak, refah istiyorsak bu adımların atılması lazım. İşte iki tane üye bakıyorsunuz atılacak adımları kilitleyebiliyor. Bir üye de kilitleyebilir. Bu sistemin dönerli olması şart."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow