hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Reçetelerdeki antibiyotikler denetlenecek"

    Reçetelerdeki antibiyotikler denetlenecek
    expand

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Hastanelerde acil hastalar için sarı-kırmızı-yeşil alan olacak" dedi. Müezzinoğlu, antibiyotik kullanımındaki artış nedeniyle de doktor reçetelerinin denetleneceğini açıkladı.

    Müezzinoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile Swissotel'de bir araya geldi.

    Sağlık politikaları ve bugüne kadar yapılanlar hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, son on yıl içinde gerçekleştirilen Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile önemli mesafeler katedildiğini söyledi.

    Bakan Müezzinoğlu, her gün milyonlarca kişiye sağlık hizmeti sunulduğunun, hizmetin 24 saat esaslı olduğunun altını çizerek, bu nedenle devamlı sıkıntı ve sorun ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

    Sağlık hizmetlerine ilişkin memnuniyet oranının yüzde 75'in üstünde olduğunu anlatan
    Müezzinoğlu, bundaki en büyük pay sahibinin sağlık çalışanları olduğunu bildirdi.

    "Kamuoyu duyarlılığı bizim için en önemli güvenlik tedbirimizdir"

    Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını tepki ve üzüntü ile karşıladıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Acaba, evinde annesine, babasına, ailesine bu kadar şefkatle davranabiliyor mu" diye düşünülen bu insanlara zaman zaman şiddet uygulanıyor olmasından rahatsızlık duyuyoruz. Bununla ilgili kamuoyu duyarlılığının artırılması gerekir. Kamuoyunun, sağlıkçıları sahiplenen, evladı gibi koruyan, kendisine gönülden hizmet eden bir yapı olarak görmesini istiyoruz. Bu nedenle kamuoyu duyarlılığı bizim için en önemli emniyet sibobu, en önemli güvenlik tedbirimizdir.

    Yoksa, hekim ile hasta arasına güvenlik güçlerini ya da kanunları koymak açıkcası çok mümkün değil, çok da doğru değil. Çünkü, hasta eşine, ailesine söyleyemediğini en yakını ile paylaşamadığını hekimi ve hemşiresi ile paylaşıyor. Buralara, üçüncü şahısların girmesini mesleğin saygınlığı ve devamlılığı açısından da çok arzu etmiyoruz."

    Şiddete kesinlikle göz yummayacaklarının altını çizen Müezzinoğlu, şiddet uygulayana karşı her türlü yasal prosedürleri alacaklarını bildirdi.

    Bakan Müezzinoğlu, "İnşallah, Meclis açılır açılmaz Torba Kanun içerisinde, bu anlamda sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, tutuklama yetkisini hakimlerimize vereceğiz" diye konuştu.

    Caydırıcılığı önemsediklerini vurgulayan Müezzinoğlu, bunun için gerekli olan herşeyin yapılacağını söyledi.

    "İlaç ve tıbbi cihaz da üretim ayağını güçlü hale getirmemiz lazım"

    Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık alanında çok ciddi şekilde ilaç ve tıbbi cihaz tüketimi yaptığını belirterek, "İlaç üretiminde ve kan ürünlerinde, Türkiye artık bölgede söz sahibi olabilmeli. Bu sayede, hem kendi ihtiyacını karşılayabilmeli, hem de yakın coğrafyasında pazar oluşturabilecek bir milyarlık nüfusa hitap edebilmeli" dedi.

    Müezzinoğlu, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bölgesinde sağlık merkezi olabileceğini düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

    "Türkiye, sağlık turizminde alması gereken payın benim kanaatimce yüzde 20'lerini alabiliyor. Oysa, bunu yüzde 70'lere taşıdığımızda açıkcası, Türkiye'nin sağlıkta bölgeye vermesi gereken hizmetler anlamında arzu edilen noktaya 4-5 yıl içinde ulaşacağına inanıyorum. Bunun için bazı düzenlemeler yapıyoruz. İnşallah Türkiye, bölgesinde sağlık turizminde de güçlü bir noktaya gelecek.

    Tıbbi teknoloji ve ilaç sanayiyi daha güçlü hale getirebilmek adına da sağlıkta serbest bölgelerle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren yasal alt zemini oluşmuş olacak. Sağlıkta serbest bölgeler, bu anlamda yine Türkiye'nin gelecek 10 yıldaki vizyonunu başka bir noktaya taşımayı düşünüyoruz."

    "Yüzen Gemi Hastane Projesi tamamlandı"

    Müezzinoğlu, "yüzen gemi hastane" konusunun da basında gündeme geldiğini anımsatarak, "Projeyi tamamladık. Önümüzdeki haftalarda ihalesini yapacağız" dedi.

    Müezzinoğlu, hastane gemi içinde ameliyathane, yoğun bakım hizmeti de verileceğini belirterek, hem yurt içi hem yurt dışı sağlık hizmeti sunulacağını söyledi. Gemi hastane ile sahil illerinde rutin sağlık hizmeti verileceğini anlatan Müezzinoğlu, olağanüstü durumlarda ise uluslararası yardım ve desteklerde bulunulacağını bildirdi.

    "750 ambulans ihalesi yapılacak"

    Acil sağlık hizmetlerinde Türkiye'nin çok iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Müezzinoğlu, bu yıl 750 ambulans ihalesinin yapılacağını belirtti.

    Çocuk İzleme Merkez sayısı 23'e çıkartılacak

    Çocuk İzleme Merkezleri hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, ilgili merkezlerin kurulmasına ilişkin kararın 2012 yılında alındığını hatırlattı.

    Müezzinoğlu, "şu anda yurt genelinde 13 ilde 17 merkez bulunduğunu" ifade ederek, "bu sayının yıl sonuna kadar 23'e çıkarılacağını" vurguladı.

    Söz konusu merkezlerin açık adreslerinin olmadığının altını çizen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

    "Merkezlerin Ankara'da nerede olduğuna bakıldığında, herhengi bir yerde 'Aile Sağlığı Merkezi' tabelası görebilirsiniz, oysa burası Aile Sağlığı Merkezi değildir. Burası Çocuk İzleme Merkezi'dir.

    Burada adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ve Yargıtay'dan temsilciler bulunmaktadır. Hukuki ve adli sürecin, çocuklardaki yıpratıcılığını minimum düzeye indirebilmek için kurduk. Aile baskısını, çevresel etkileri ortadan
    kaldıran bir merkez."

    SORULAR

    Acil hastaların kabulü konusunda özel sağlık kuruluşlarının karşılaştıkları sorunlarla ilgili bir soru üzerine Müezzinoğlu, Türkiye'de acile başvuru oranlarının olması gerekenin çok üzerinde bulunduğunu bildirdi.

    Yüzde 40 düzeyindeki bu oranın yüzde 7-8'ler civarında olması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, bunun acile gelenlerin dörtte birinin gerçekten durumlarının acil olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

    Acillerdeki yeşil, kırmızı ve sarı alanlarla ilgili yeni bir çalışma yürüttüklerini bildiren Müezzinoğlu, trafik kazası, yangın, şok gibi nedenlerle hastaneye getirilen acil durumdakilerin kırmızı alana ayrılacağını söyledi.

    Bakan Müezzinoğlu, bu alanların ayrımının iyi yapılması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinin önem taşıdığını vurguladı.

    Bir başka soru üzerine Müezzinoğlu, şehir hastanelerinin yapımıyla ilgili herhangi bir yargı engeli bulunmadığını belirterek, Elazığ, Ankara Etlik ve Bilkent'teki projeler için daha önce Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı olduğunu ancak daha sonra bununla ilgili yasal düzenlemeye gidildiğini, Danıştay'ın yeni değerlendirmesini bu doğrultuda yapmasını beklediklerini bildirdi.

    Sağlıkta şiddet

    Hastayla doktor arasında bir güvenlik duvarı bulunmasını doğru bulmadığını dile getiren Müezzinoğlu, hiç kimsenin hekime şiddet uygulamaya hakkı olmadığını vurguladı. Ailelerin hastayla ilgili bilgi edinme hakkı olduğunu ancak her hastayla ilgili bir muhatap bulunması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, "Bilgi vermeye evet ama her gelene ayrı ayrı bilgi veremeyiz, o zaman hizmetten koparız" dedi.

    Müezzinoğlu, cezanın yüksekliğinden ziyade caydırıcılığını önemsediklerini ifade etti.

    Anne sütü bankacılığı

    Anne sütü bankacılığı ile ilgili bir soruya karşılık Müezzinoğlu, bununla ilgili çalışmaların bir süre aksadığını ancak projeden vazgeçmediklerini bildirdi.

    Tam Gün Yasası

    Tam Gün Yasası konusunda bir soru üzerine ise Müezzinoğlu, "Ekim ayında, bayramdan önce çıkmasını bekliyoruz" dedi.

    "Ajan majan kelimeleriyle tarif edilmemeli"

    "Hasta kılığındaki görevlilerin kamu hastanelerinde ajan gibi denetim başlattığı" şeklindeki haberin sorulması üzerine de Müezzinoğlu, sağlıktaki uygulamaları takip etmenin görev ve sorumlulukları olduğunu söyledi.

    "İhtiyacı olan hastaların hastaneye gidiş gelişlerinde transferlerinde ambulanstan ziyade transfer aracı gibi bir çözüm üretmemiz lazım" diyen Müezzioğlu, her boyutuyla sağlıktaki sistemi dinamik olarak takip etmelerinin şart olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bunu dinamik takip ederken ajan majan kelimeleriyle tarif etmenin bir anlamı yok. Görevimizi daha iyi yapabilme, aksaklıkları daha iyi görebilme, aksaklıklara daha iyi tedbir alabilme adına bunları yapıyoruz. Önümüzdeki aylarda
    her ilde son bir ayda yatan 20 kadar hastayı çay içmeye davet edip onları dinleyeceğim. Yine 20 civarında sağlık çalışanı, hekim, hemşireyi dinleyeceğim. Buna ajanlık diyorsanız benimki de bir ajanlık."

    Türkkök projesi

    Kemik iliği nakline ihtiyaç duyan lösemi hastaları için kurulması planlanan "Türkkök" projesinin hangi aşamada olduğu sorusuna ise Müezzinoğlu, "İnşallah haftaya yol haritasını daha rahat söyleyebiliriz. Bugün öğleden sonra
    bir toplantımız olacak. Yoğun çalışıyoruz. Bunlar çok kolay kararlar değil. Sağlıklı bir yol haritası belirlemeden çıkarsak iyi yapmış olmayabiliriz. Bilim kurullarıyla değerlendirmelerimizi yapıp en kısa zamanda yol haritasını belirleyeceğiz" yanıtını verdi.

    "Kızamık salgını yok"

    Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'deki kızamık vakalarıyla ilgili bir soru üzerine de, vaka sayılarının son 2 haftada 10'lara düştüğünü bildirdi.

    Suriye'den gelenlerde farklı yaş gruplarında aşılanmamışlar bulunduğunu, bu kişilere rutin aşılama yapıldığını anlatan Müezzinoğlu, "Virüsün kaynağı Suriye ve Suriyeliler değil. Geliş kaynağı, parmak izi Avrupa'dan. Salgın yok" dedi.

    Bir başka soru üzerine Müezzinoğlu, akılcı ilaç kullanımı ve sezaryen doğumlarla ilgili çalışma yürüttüklerini bildirdi.

    Hekimlerin bilim adına durduğu noktanın sağlıklı olması noktasında sorumlulukları bulunduğunu bildiren Müezzinoğlu, özellikle bir yaşın altındakilere antibiyotik reçete edilmesini annelerin sorgulamasını istedi.

    "Doktor reçeteleri denetlenecek"

    Bakan Müezzinoğlu, bir de Türkiye'de tüketimi çok olan antibiyotikler için yeni çalışma yürüttüklerini açıkladı.

    Müezzinoğlu, hekimlerin reçetelerinde yazan antibiyotiklerin takip edileceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow