hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayram Oteli davasında karar çıktı

    Bayram Oteli davasında karar çıktı
    expand

    Van'daki depremde 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli davasında tutuklu yargılanan otel sahibi Tevfik Bayram 11 yıl 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

    Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, otel sahibi Bayram ve hayatını kaybedenlerin yakınları hazır bulundu.

    Müşteki avukatlarından Murat Kemal Gündüz, sanığın birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini, bu nedenle üst limitten cezalandırılmasını ve bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmasını talep ederek, olayda ihmali olan diğer kamu görevlilerinin de yargılanmaları için hukuki mücadelelerinin sürdüğünü söyledi.

    Gündüz'ün ardından son sözleri sorulan Tevfik Bayram, yargılamanın başlamasından bu yana kendisine bir çok kez hakaret edilmesine rağmen sesini çıkarmadığını belirtti.

    İkinci depremin olacağını öngörmesine rağmen oteli açtığı ve insanların ölümüne neden olduğu yönündeki suçlamaları kabul etmediğini aktaran Bayram, şunları kaydetti: "Van depreminin simge ismi haline geldim. Depremin üzerinden iki yıl geçti ancak depremin tek suçlusu olarak ben gösterildim. İnsanları bile bile enkaz altında bırakan biri olarak gösterildim. Duruşmalarda bana bir çok kez hakaret edildi ama ben, hayatını kaybeden insanların anısına gösterdiğim saygıdan dolayı sesimi çıkarmadım. Ben birinci depremin ardından bir kaç yerden teyit aldıktan sonra oteli açtım. Bu nedenle üzerime düşen sorumluluğu yerine getirdiğimi düşünüyorum. Uzun zamandır tutuklu bulunduğum için mağdurum ve beraatimi talep ediyorum."

    "Depremin tek sorumluluğu müvekkilime yüklendi"

    Sanık avukatı Mehmet Denizoğlu da depremin sorumluluğunun müvekkiline yüklendiğini öne sürerek, bilim adamlarının, 2. depremin ardından, "Bu deprem bizim için", "Bu depremi beklemiyorduk" şeklinde açıklama yaptıklarını söyledi.

    Denizoğlu, "Bilim adamlarının bile öngöremediği bir durumu müvekkilimin nasıl öngörebileceğini sizlerin takdirine bırakıyorum. Meydana gelen depremlerin tek tutuklu sanığı benim müvekkilim. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Müvekkilimin beraatini talep ediyorum" dedi.

    Savunmaların ardından mahkeme heyeti, Tevfik Bayram'a, bilinçli taksir hükümlerini de uygulayarak 11 yıl 1 ay 10 gün hapis ve 3 yıl boyunca otel işletmeciliğinden men cezası verdi.

    Duruşmadan sonra adliye önünde aileler adına açıklama yapan avukat Murat Kemal Gürbüz, verilen ceza ile Bayram Oteli davasının bir ayağının sonuçlandığını belirtti.

    Cezayı az buldukları için temyiz edeceklerini ve Bayram'a üst limitten ceza verilmesini istediklerini kaydeden Gürbüz, "Ayrıca depremde ihmali bulunan dönemin kamu görevlileri hakkındaki hukuki mücadelemiz de devam ediyor. Memur yasasında bu kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin engelleri kaldırmak için Anayasa Mahkemesine bireysel müracaatlarımız oldu ancak bu konuda şu ana kadar bir netice alamadık. Bu konudaki mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow