hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Van depreminde ilk tazminat kararı

    Van depreminde ilk tazminat kararı
    expand

    Van depreminde yıkılan Safa apartmanının sahibi, enkaz altına kalarak hayatını kaybeden 3 kişi için 684 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

    Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan ve 23 Ekim günü meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde yıkılan Safa apartmanının sahibi Nezir Baş hakkında, binanın enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Emel ve Özgür Subaşıay ile Hanım Yavaş'ın yakınları tarafından maddi ve manevi tazminat davası açıldı. Van 1. ve 3. Asliye Hukuk mahkemelerinde görülen ve kısa süre önce sonuçlanan davada, mahkeme, Safa apartmanının sahibi Nezir Baş'ın, ölen üç kişi için yasal faizi hariç 684 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi.

    Müşteki avukatlarından Mustafa Aladağ yaptığı açıklamada, mahkemenin verdiği kararın, depremin ardından tazminat hukuku bağlamındaki ilk karar olduğuna dikkati çekerek, bu kararın, başka davalar için de emsal oluşturması açısından önemli olduğunu söyledi.

    Safa apartmanının enkazında 20 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını anımsatan Aladağ, şöyle konuştu:

    "Van 1. ve 3. Asliye Hukuk mahkemelerince sonuçlanan iki davada, mahkeme, apartman sahibi Baş'ın, depremde hayatını kaybeden Emel Subaşıay ile teyzesi Hanım Yavaş için yakınlarına yasal faizi hariç 326 bin lira, Özgür Subaşıay için de 358 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi. Bu karara göre, apartman sahibi Nezir Baş, yasal faiz ve avukatlık ücreti hesaplandığında yaklaşık 900 bin lira tazminat ödeyecek. Mahkeme, bu kararı verirken herhangi bir kusur incelemesine girişmedi. Deprem sırasında binanın sahibi olan Nezir Baş'ın, aynı zamanda kusursuz bir şekilde sorumlu olduğuna, kusurlu olsun ya da olmasın binanın yıkılması dolayısıyla da ölen kişinin yakınlarına tazminat ödenmesine hükmetti."

    Her iki mahkemenin verdiğini kararın, önemli sonuçlarının olduğunu belirten Aladağ, şunları kaydetti:

    "Mahkeme, meydana gelen depremlerin, kişilerin sorumluluğunu ortadan kaldıracak derecede beklenmeyen bir durum olmadığı şeklinde karar tesis etti. Ayrıca, bina sahiplerinin kusurları bulunmasa dahi yeni borçlar kanununun 69. maddesi uyarınca sorumlu olduklarına hükmetti. Nezir Baş olayı bilinen bir olaydı. Binada kolon kesme iddiaları vardı. Bununla ilgili ceza davası da devam ediyor. Bu yargılama sonucunda da davalının mahkum olmasını bekliyoruz. Bunun ötesinde, bu kararlar, depremde yaşamını yitiren, sakat kalan kişilerin açtıkları davalarda emsal olması açısından da son derece önemlidir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow