hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öcalan: "Derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum"

    Öcalan: Derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum
    expand

    BDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan, çözüm sürecine ilişkin, "Büyük zelzele dindi. Anlamlı derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum" dedi. Öcalan, El Kaide'ye karşı ise Diyarbakır'da Demokratik İslam Kongresi çağrısı yaptı.

    15 Eylül'de İmralı'ya giden BDP heyeti 1 ay sonra yeniden adaya gitti. İmralı'ya giden heyette Pervin Buldan ve İdris Baluken yer aldı. Diğer heyetlerde yer alan eş genel başkan Selahattin Demirtaş ise bu kez heyette yoktu.

    İmralı ziyaretinin ardından akşam saatlerinde BDP'den yapılan açıklamada Öcalan'ın iki ayrı mesajı aktarıldı.

    "Derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum"

    Öcalan, çözüm sürecine ilişkin mesajında, "Büyük bir çabayla yürüttüğümüz bu çalışmalar toplumu rahatlattı. Büyük zelzele dindi. Anlamlı derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum" ifadelerini kullandı. Öcalan, BDP heyeti aracılığıyla şu mesajı iletti:

    "Dört yıldır büyük bir çaba içerisindeyim. Son bir yılda başlatmış olduğumuz sürecin anlamı büyüktür. Yürüttüğümüz çalışmalar önemlidir. Büyük bir çabayla yürüttüğümüz bu çalışmalar toplumu rahatlattı, büyük zelzele dindi. Fakat büyük, dağ gibi sorunlar önümüzde durmaya devam ediyor. Yürüttüğümüz bu çalışmaların formatı hatasıyla, sevabıyla bir yılını tamamladı. Önerilerimi devlete yazılı ve sözlü olarak sundum. Anlamlı derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum. Ertelemeye tabi tutulmaması gereken ve sürecin hassasiyeti nedeniyle zaman kaybetmeden derinlikli müzakerelerin hayata geçmesi gerekir. Bu müzakere anlamlı ve sonuç alınan bir müzakere olmalıdır. Bu bir yıl içinde yasal herhangi bir zemin oluşmadığı gibi ne bir ret, ne de bir ilerleme sağlanmamıştır. Süreçle ilgili umudumu korumakla birlikte, bu umudun hayal kırıklığına dönmemesi için tarihi çağrımı bir kez daha tekrarlıyorum. "


    "Demokratik İslam Kongresi" çağrısı

    Öcalan, Kurban Bayramı mesajında ise, şunları söyledi:

    "Tüm halkımızın Kurban Bayramını kutluyorum. Özellikle El Kaide, El Nusra gibi İslam'a ihanet içinde olan kesimlere karşı Diyarbakır'da Demokratik İslam Kongresi çağrısını yapıyorum. Bu kongre çalışmalarında Alevisi ve Sünnisiyle tüm halkımızın derinlikli tartışmalar yürütmesi, kongrenin anlamlı kararlaşmalarla ve kurumsallaşmalarla sonuçlanması son derece önemlidir. Hz. Muhammed'in Medine Şûra çalışmaları örnek alınarak, Şeyh Said gibi tarihi kişiliklerin ruhuna uygun olarak bu çalışmaların yapılması önemlidir. Bu temelde tüm halkımızın Kurban Bayramını bir kez daha kutluyorum."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow