hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilgin Balanlı'dan Necdet Özel'e tepki

    Bilgin Balanlıdan Necdet Özele tepki
    expand

    Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Balyoz davasına ilişkin açıklamalarına, "Silah arkadaşlığının gerektirdiği dayanışma ruhuna aykırıdır" sözleriyle tepki gösterdi.

    Balyoz Planı davasında aldığı 18 yıl hapis cezası onanan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve bir grup arkadaşı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in davaya ilişkin açıklamalarını, "Bu açıklama işgal ettiği makamın kendisine yüklediği sorumlulukla bağdaşmadığı gibi silah arkadaşlığının gerektirdiği dayanışma ruhuna da aykırıdır" sözleriyle değerlendirdi.

    Balanlı ve bir grup arkadaşı, avukatları aracılığıyla yaptıkları yazılı açıklamada, Orgeneral Özel'in Balyoz Planı davasına ilişkin 21 Ekim'de yaptığı basın açıklamasının, Yargıtay'ın "vicdanları yaralayan ve adaletsizliği onaylayan" kararını kabullendiğini gösterdiği kaydedildi.

    "Bu açıklama, işgal ettiği makamın kendisine yüklediği sorumlulukla bağdaşmadığı gibi, silah arkadaşlığının gerektirdiği dayanışma ruhuna da aykırıdır" denilen açıklamada, davada, yüzlerce subayın sahte dijital verilerle üzerine atılan iğrenç bir iftirayla yargılandığı ve hüküm giydiği iddia edildi.

    Açıklamada, "çok iyi bilindiği gibi, dijital verilerin 2003 yılında yapılan seminer kayıtları üzerinden sonradan yaratılan sahte ve düzmece veriler" olduğu aktarılarak, şu ifadeler kullanıldı:

    "Sürecin başından beri tüm komutanlarımız bu konuda hemfikirdir. Orgeneral Necdet Özel de 2011 yılının Ekim ayı sonunda Hasdal Askeri Ceza Evine yaptığı ziyaret sırasında bu büyük haksızlığı teyit etmiş ve bu konuyu kendi yöntemiyle çözeceğini, çözemezse kendisinin de görevi daha iyisini yapabilecek arkadaşlarına bırakacağını ifade etmiştir. Biz, Orgeneral Necdet Özel dahil tüm komutanların bu haksızlığı yasal platformlarda devletin en üst makamlarına aktardığını zaten biliyoruz. Asıl sorun da burada yatmaktadır. Bizim isyanımız; bu insanlık suçunun devletin gözü önünde işlenmiş olmasıdır. Genelkurmay Başkanı'ndan beklentimiz yasal sorumluluklarının dışında davranıp bizleri buradan çıkarması değil, kendi ifadesiyle bildiğini söylediği bu haksızlık doğrultusunda en azından bizim suçsuzluğumuza inandığını kamuoyuna açıklamasıdır. Çünkü Balyoz Davası bu kabul edilemez noktaya Genelkurmay'ın kahreden sessizliği sayesinde gelmiştir."

    Açıklamada, Türk halkındaki "Suçsuz olsalardı komutanları sahip çıkardı" şeklindeki algının son zamanlarda değişmeye başladığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

    "Bunda Genelkurmay'ın hiçbir katkısı yoktur. Orgeneral Özel'in yaşadığımız süreçte bizlere ve ailelerimize verdiklerini söylediği desteğe gelince; Genelkurmay Karargahı ve askeri lojmanlardan birkaç yüz metre mesafedeki Yargıtay binasında yapılan temyiz duruşmalarına ve her cumartesi yapılan 'Sessiz Çığlık' toplantılarına Ankara'da bulunan silah arkadaşlarımızdan katılımın olmadığı bilinmektedir. Bu Genelkurmay Başkanlığı'nın yaşadığımız süreçte bizlere ve ailelerimize ne ölçüde destek verdiğinin bir göstergesidir. Genelkurmay Başkanlığı, Balyoz dijitallerinin sahteliğini teyit eden binlerce sayfalık askeri bilirkişi raporlarının arkasında durmadıktan ve kamuoyu ile paylaşmadıktan sonra hangi destekten söz edilmektedir?

    Ayrıca, Orgeneral Özel'in 'TSK personeli arasına nifak sokuyorlar' söylemi son derece talihsiz olmuştur. Tahliye olan karacı subaylar cezaevlerinden denizci ve havacı arkadaşlarının alkışlarıyla uğurlanmış, bunların bir kısmı ertesi gün 'Sessiz Çığlık' toplantılarına katılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne nifak tohumları ekenler; bu komployu kurgulayanlar ve uygulayanlardır. Sonuç olarak; Balyoz Davası TSK'nın bekasıyla ilgilidir. Bize yapılanlar tarihe insanlık suçu olarak geçecektir. Bu bilindiği halde 'hukuk süreci' söylemine sığınıp yapılanlara sessiz kalınıyorsa, gelecekte bu günleri değerlendirecek olanlar bu davranışı tanımlayacak uygun bir sözcüğü mutlaka bulacaktır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow